REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
8.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Cantităţile de cereale ucrainene expediate prin Portul Constanţa au scăzut în ianuarie

Cantităţile de cereale ucrainene expediate prin Portul Constanţa au scăzut în ianuarie

A.F. 20 februarie 2024 | 00:00 1277

Portul Constanţa a expediat 436.000 tone de cereale ucrainene în ianuarie, un declin de 38% faţă de perioada similară din 2023 (700.000 tone), arată datele autorităţii portuare.

Cantitatile de cereale ucrainene expediate prin Portul Constanta au scazut in ianuariePortul Constanța

Aceasta sporește temerile în rândul operatorilor că rutele de export create de la invazia rusească stagnează, Kievul folosind mai mult propriile porturi, transmite Reuters.

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de cereale, iar portul Constanţa este acum cea mai importantă rută alternativă de export pentru Kiev, în condiţiile în care cerealele ajung în portul românesc cu camioanele, pe calea ferată sau cu barjele pe Dunăre.

În 2022, exporturile de cereale ucrainene prin Constanţa, care nu existau înaintea războiului, s-au situat la 8,6 milioane tone metrice şi au urcat în 2023 la 14 milioane tone, sprijinite de investiţiile din fonduri europene în port şi de investiţiile operatorilor în echipamente.

"Percepţia în rândul operatorilor este că volumele sunt în scădere, coridorul Ucrainei prin propriile sale porturi funcţionează", a afirmat Viorel Panait, directorul directorul general de la operatorul portuar Comvex SA, pentru Reuters. Panait, care este şi preşedintele operatorilor portuari din Constanţa, a explicat că noul mecanism de control al exporturilor de cereale, introdus de Kiev anul trecut pentru a preveni evaziunea fiscală, a contribuit la această încetinire. El a adăugat că operatorii portuari din România, companiile de logistică şi cele care fac transporturi pe calea ferată au investit pentru a majora capacitatea de gestionare a cerealelor ucrainene, fiind în desfăşurare şi o schemă de sprijin finanţată de UE.

Cantitatile de cereale ucrainene expediate prin Portul Constanta au scazut in ianuarieViorel Panait

"Există temeri că aceste rute de export, înfiinţate în urmă cu doi ani, vor fi pierdute. Ţinând cont de costul de transport echivalent prin porturile ucrainene şi Constanţa, un mod raţional de a prezerva noile fluxuri...ar fi prudent", a explicat Panait.

Totuşi, unii analişti spun că se aşteaptă la revenirea pe creştere a volumelor în primăvară.

"Vedem o redresare a pieţei, fermierii din Ucraina ezită să vândă la astfel de preţuri scăzute, dar exporturile se vor relua în martie-aprilie", a declarat pentru Reuters
Cezar Gheorghe de la firma de consultanţă AGRIColumn. El estimează că fermierii români ar avea un surplus exportabil de 20-22 milioane tone de cereale în sezonul 2023/2025.

În ianuarie, asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, Jim O'Brien, declara că se aşteaptă ca România să rămână cea mai importantă rută alternativă de export pentru cerealele şi alte bunuri din Ucraina, în urma propriilor sale porturi, scrie Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pentru Eu; Cerealele ucraineene au prioritate pentru ca sunt mai ieftine decat cele romaneshti si sunt cumparate tot de romanashi noshtri nu pentru ca Statul Roman i-ar ajuta pe ucraineeni ci pentru ca romani noshtri care folosesc creale pentru panificatzie sau ca hrana pt.animale vor sa ishi creasca profitul,asta este adevarul.
2
0
Inchideti tot transportul cerealelor ucranienene, unii sefi romani se anbogatesc prin acest transport si majoritatea taranilor romani nu pot sa-si vanda cerealele ca alea ucraniene au prioritate. Rusine.
2
0
o minima ancheta, presupunea sa verifici cantitatea de cereale ucrainene intrate in romania si apoi iesirile prin portul cta. diferenta este indigenizata in silozurile romanesti. mincam griu, ulei, zahar, ceapa, etc, produse in ucraina. ca sint contaminate, asta nu inseamna ca ale noastre nu sint. cine sint smecherii care fac asta? fosti securisti, geme portul cta.
1
0
Dorule mai iei manzul lui Goidea la misto? sau ai trecut la a lu Bucur?
1
0
La cat kk..t a mancart Doru Mihai ca el rezolva portul cu traficul trebuia sa apara undeva!
1
1
Mue ucraina
4
1
Ce vrajeala ieftina
1
1

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369