REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

ARESTĂRI în dosarul CAPTURII RECORD DE COCAINĂ din Delta Dunării. VIDEO

ARESTĂRI în dosarul CAPTURII RECORD DE COCAINĂ din Delta Dunării. VIDEO

Replica API 26 martie 2019 | 00:36 1240

Două persoane au fost arestate, iar anchetatorii au „un cerc de suspecți bine conturat”, au anunțat reprezentanții DIICOT și ai Poliției Române, marți, 26 martie a.c., în cadrul conferinței de presă organizate pentru a prezenta stadiul cercetărilor în cazul capturii impresionate de cocaină, din Delta Dunării. După ce luni, atât ministrul de Interne, Carmen Dan, cât și șeful Poliției Române, Ioan Buda, afirmau că respectiva captură nu a fost întâmplătoare, ci oamenii legii aveau deja suspiciunea că se încearcă să se facă trafic de droguri în zonă, marți, anchetatorii au dezvăluit că în noaptea dinaintea descoperirii șalupei, au primit informații despre faptul că mai mulți indivizi descărcau/încărcau pachete cu droguri, în două autotrenuri, în zona localității Zebil.

Polițiștii de la combaterea criminalitătii organizate din București, Constanța și Tulcea, sub coodonarea D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, investighează mai multe persoane implicate într-un caz complex de trafic de droguri de mare risc.

Peste o tonă de cocaină a fost indisponibilizată.

În dimineața zilei de vineri, 22 martie a.c., polițiștii de la combaterea criminalității organizate din Tulcea au fost sesizați de polițiștii Postului de Poliție Sarichioi cu privire la faptul că, în noaptea de 21/22 martie a.c., în apropierea localității Zebil, județul Tulcea, se aflau staționate două autotrenuri înmatriculate în alt stat și un autofurgon înmatriculat în România. Din cercetări a rezultat că un grup de persoane (printre care și conducătorii auto ai autovehiculelor menționate) ar fi realizat o operațiune de descărcare/încărcare a unor pachete. Însă, pe fondul neglijenței în manipulare, unul dintre pachete a fost uitat în parcarea respectivă.

Polițiștii din localitatea Sarichioi au constatat că pachetul conținea o substanță albă, pulverulentă, care era ambalată în folie de plastic. A fost analizat conținutul respectivului pachet în cadrul laboratorului Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, stabilindu-se că este vorba de cocaină.

Tot în cursul zilei de 22 martie a.c., polițiștii de crimă organizată din Tulcea au fost înștiințați de polițiștii Postului de Poliție Sf. Gheorghe cu privire la faptul că, pe plaja comunei, la 2 kilometri în direcția orașului Sulina, se află o barcă avariată, răsturnată, iar pe mal se găsesc mai multe pachete ambalate în material plastic, conținând o substanță albă, pulverulentă. Analizele ulterioare, efectuate în laboratorul B.C.C.O. Constanța, au confirmat că era vorba tot de cocaină.

Astfel, la nivelul D.I.I.C.O.T. - B. T. Tulcea s-a întocmit dosar penal pentru trafic de droguri de mare risc, fiind constituită o echipă de cercetare complexă, formată din procurori D.I.I.C.O.T. - Structura Centrală, S.T. Constanta și B.T. Tulcea, precum și polițiști de la combaterea criminalității organizate, care au efectuat cercetarea zonei în care se afla barca scufundată. În activități au fost angrenați și polițiști din cadrul Poliției de Frontieră Române. Au fost descoperiți 36 de saci, conținând pachete susceptibil a conține cocaină, aceștia fiind ulterior transportați la sediul B.C.C.O. Constanta, pentru expertizare. Rezultatele analizelor au confirmat că este vorba de cocaină, cantitatea fiind de peste 1.040 de kg. În prezent, în cauză sunt două persoane arestate preventiv, echipele de anchetă având un cerc de suspecți bine conturat. Cercetările continuă în vederea documentării întregii activități infracționale și a depistării tuturor persoanelor implicate, în cauză fiind dispuse mai multe măsuri asigurătorii.Acțiunea a beneficiat de sprijinul scafandrilor Gărzii de Coastă, Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române și polițiștilor din cadrul inspectoratelor de poliție județene Tulcea și Constanta, au precizat anchetatorii.

Se impune precizat și faptul că anchetatorii au găsit o a doua șalupă în care se aflau droguri, în Delta Dunării, în zona unde, la sfârșitul săptămânii trecute a fost depistată o ambarcațiune la bordul căreia se aflau aproximativ o tonă de cocaină. În cea de a doua șalupă erau doar câteva kilograme de stupefiante, presupunându-se că drogurile descărcate erau cele depistate în zona Zebil.

Operațiunea din Delta Dunării, din aceste zile, este una dintre cele mai de amploare acțiuni ale oamenilor legii din ultimii ani, având în vedere și cantitatea însemnată de stupefiante descoperită. Potrivit surselor apropiate anchetei, opt suspecți au fost duși la audieri, iar doi au fost reținuți deja, fiind vorba despre doi cetățeni sârbi.

Una din ipotezele luate în calcul de oamenii legii este că drogurile au fost încărcate pe o navă în Afganistan, au ajuns astfel în Marea Neagră, iar apoi au fost transferate pe șalupe, aproape de țărmul românesc. Țara noastră urma să fie tranzitată de traficanți, pentru a duce drogurile în Europa. Furtuna le-a încurcat însă socotelile, iar una dintre șalupe s-a răsturnat – cea în al cărei fund dublu au fost găsite aproximativ 800 de kilograme de cocaină. A doua șalupă, este posibil să fi fost deja descărcată, fiind găsite doar trei kilograme de cocaină în șalupă.

Având în vedere că întrebarea care se ridică este dacă această captură a fost una întâmplătoare, facilitată de furtuna de săptămâna trecută, șeful Poliției Române, Ioan Buda, susținea, luni, 25 martie a.c., că nu este nimic întâmplător. „Avem monitorizate mai multe nave în acest sens. Nu a fost o captură întâmplătoare. A fost o captură de care aveam informații și avem informații in continuare”, susține acesta.

„Noi ne bucurăm totuşi că este o captură, dacă nu mă înşel, cantitativ, a doua captură ca însemnătate în România. Pe mine, recunosc că m-a bucurat această captură. Niciodată o astfel de situaţie nu rămâne neanalizată la nivelul ministerului. Noi avem în fiecare săptămână o analiză a activităţii – acolo unde sunt indicate zone vulnerabile noi luăm măsuri. (…) Nu este o captură întâmplătoare“, a afirmat și ministrul de Interne, Carmen Dan, luni, la finalul evaluării activităţii Poliţiei Române în anul 2018.

Anchetatorii DIICOT prezintă, marți, 26 martie a.c., captura record de cocaină din Delta Dunării. Peste 800 de kilograme de droguri de mare risc (cocaină), distribuite în 36 de saci, au fost aduse, în dimineața zilei de marți, la sediul DIICOT din Capitală.

F.B.

Citește și: CAPTURĂ RECORD DE DROGURI ÎN DELTA DUNĂRII. Cocaină de 300 de milioane de euro într-o şalupă răsturnată

CAPTURĂ: aproape O TONĂ DE DROGURI, într-o șalupă răsturnată pe un braț al Dunării!

DIICOT prezintă captura RECORD de cocaină din Delta Dunării

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
AFGANISTANUL nu are iesire la mare ! Cica: "o ipoteza ar fi ca drogurile au fost incarcate pe o nava in Afganistan" ! Vai de pula voastra !
5
0
Cine stie de cati ani functioneaza filiera asta, cate zeci de tone au mai intrat, Romania geme de atatea droguri si ei o dau ca era pentru tranzit. Iar marmota...
2
0
daca tot se lauda ca totul este monitorizat, de ce aia care descarcau si incarcau masinile au scapat oare, suspecteaza ca un transport a mai fost facut dar totusi unde e ...daca nu era furtuna,...monitorizati fix pla mea
3
0
Multumim lui Radu Maz pt pachetul trimis, ne-am tras si noi cate 100 kg, iti facem parte Raducule, stai linistit, totul e sub control, dupa indicatiile tale. Tanti Gabi e bine !
3
1
Ca asa-i in ...SCHENGEN ..
2
0
Eu iinteleg ca unii servesc placinte la presa, dar cat de dobitoc sa fii ca ziarist sa halesti ca drogurile au fost incarcate pe o nava in Afganistan? Mai boule Afganistanul are o problema cu iesirile la ape adanci.
1
1
Pentru U.E si NATO.
3
1
Mai ceva ca in Statele Unite ! Cred ca am intrat in randul tarilor avansate ! Dar am intrat cu ce este mai rau !
3
1
A trimis mazare pachet acasa
23
2
Pai Papacostea Alexandru si a cumparat Passat din vinderea drogurilor
4
1
Diicot afla ultumii ca deobicei.demisia prostilor
17
0
Atentieee,cand le duce pst cateva luni la distrugere,80 %,va fi fainaaa.fratii filip de la militie,vor avea grija sal falorifice in cluburile din constanta.
10
1
monitorizarea lui peste prajit, ar putea dmna ministru sa dispuna o ancheta sa verifice cat de reala e afirmatia lui buda, adio shengen
11
0
Aveti pe dracu monitorizare nave .ati avut noroc cu furtuna.
28
0
pai acum o sa declare pe acte 100 kg gasite si restul le vinde filip
14
0
S-a braconat zeci de ani cu current electric si plase interzise, nu mai e nici un peste de nici o culoare, noaptea nimeni nu doarme. Au iscoade ca traficantii care dau tel cand vad pe cineva nou. pun plase peste tot sa nu poti intra unde vrei... Mafie adevarata.
11
1
Nu mai mintiti... Drogurile nu au fost gasite de DIICOT. Habar nu aveau daca nu le gaseau niste pescari curiosi sa vada ce a patit barca...
27
3
Cica nu a fost o captura intamplatoare da a doua barca a fost deja descarcata si nici un suspect prins . Ma ce vrajeala este asta ... pai de ce nu au fost prinsi cand au intrat in apele teritoriale romane sau cand sau intors cu barcile inapoi odata ce stiati de ei si erau filati banuiesc ca stiati ca au iesit in larg . Acum nu stiti cum sa o dregeti , multumitii la ciobanul care le a gasit ca asa mau mancati si voi o paine . Acum sa vedem cate kg se mai pierd pe drum si cate se vand concertele din Mamaia . A fost noroc chior aici ca sau rasturnat prostii si probabil sau speriat si au fugit
31
1
Sunt interesati sa ii prinda pe cei care braconeaza si din cand in cand sa mai arate cum au prins iei braconieri . Braconieri care nu decarteaza . Nu le este mintea la treaba sa fie atenti la ambarcatiunile care pot transporta droguri , tigari , alcool sau tot felu de substante .
13
1
Probabil era captura mai mare dar filip ionut a luat si el 100 kg
13
1

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102