REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.2° ConstanÈ›a Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
12.2° ConstanÈ›a Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Căpușele și bolile pe care le transmit: 5 tipuri de infecții și ce simptome produc

Căpușele și bolile pe care le transmit: 5 tipuri de infecții și ce simptome produc

A.F. 11 august 2023 | 00:00 215

5 tipuri de boli transmise de căpușe și simptomele la care trebuie să fim atenți, de la erupție cutanată la febră și frisoane.
Oamenii sunt cel mai predispuÈ™i la infecÈ›ii transmise de căpuÈ™e în timpul verii, când petrec timp în aer liber, conform Mediafax.

Capusele si bolile pe care le transmit: 5 tipuri de infectii si ce simptome produc

Atunci când căpuÈ™ele ne înÈ›eapă, ele se pot „ospăta” zile întregi, lăsând timp suficient pentru ca bolile să fie transmise. De asemenea, acestea pot transmite mai multe boli în acelaÈ™i timp, scrie Insider.

Cele mai frecvente boli transmise de căpușe și simptome

Boala Lyme

Boala Lyme este cea mai frecventă boală transmisă de căpuÈ™e în Statele Unite, potrivit CDC. Aproximativ 470.000 de persoane se îmbolnăvesc de boala Lyme în Statele Unite în fiecare an È™i se crede că aceasta afectează aproape 15% din populaÈ›ia globală.

Boala Lyme este răspândită de căpuÈ™a cu picioare negre, cunoscută È™i sub numele de căpuÈ™a cerb. Multe persoane care se îmbolnăvesc de boala Lyme dezvoltă o erupÈ›ie cutanată roÈ™ie sau albastră care se întinde pe o suprafață de doi sau mai mulÈ›i centimetri. Doar 20 la sută dintre persoane fac bine-cunoscuta erupÈ›ie, care seamănă cu un ochi de taur pe o tablă de dart.

Alte simptome ale bolii Lyme includ febră, oboseală severă, dureri de cap, dureri musculare și articulare și ganglioni limfatici umflați.

Febra pătată a MunÈ›ilor StâncoÈ™i (RMSF)

Cazurile de febră pătată a MunÈ›ilor StâncoÈ™i au crescut constant în ultimele două decenii în Statele Unite, de la 495 de cazuri în 2000 până la 5.709 în 2019. RMSF este răspândită de câteva căpuÈ™e diferite, inclusiv căpuÈ™a de lemn din MunÈ›ii StâncoÈ™i, căpuÈ™a de câine american È™i căpuÈ™a de câine maro.

În afară de o erupÈ›ie cutanată roÈ™ie cu pete, alte simptome timpurii ale infecÈ›iei includ dureri de cap, febră È™i probleme gastrointestinale.

Anaplasmoză

Cazurile de anaplasmoză au crescut în Statele Unite de la doar 348 în 2000 la 5.655 de cazuri în 2017. Anaplasmoza este transmisă de căpuÈ™a cu picioare negre - numită È™i căpuÈ™a cerb. Simptomele anaplasmozei încep de obicei la una sau două săptămâni după muÈ™cătura de căpușă È™i includ febră, frisoane, dureri de cap severe, dureri musculare, greață, vărsături, diaree È™i pierderea poftei de mâncare.

Babesioza

De obicei, în Statele Unite se înregistrează între una È™i două mii de cazuri de babesioză în fiecare an.

Unele persoane care iau babesioza nu dezvoltă niciun simptom și nu vor avea nevoie de tratament. Dar alții dezvoltă simptome precum febră, dureri musculare sau articulare, greață și dureri de cap, potrivit CDC.

STARI

MuÈ™căturile de căpușă stelară singuratică au fost din ce în ce mai mult legate de sindromul alfa-gal, cunoscut È™i sub numele de alergia la "carne roÈ™ie". Dar căpuÈ™ele stelare singuratice pot transmite, de asemenea, o infecÈ›ie cunoscută sub numele de STARI (Southern tick-associated rash illness).

Cel mai notabil simptom al STARI este o erupție cutanată, care seamănă cu ochiul de taur al bolii Lyme. O erupție cutanată STARI se dezvoltă, de obicei, după șase zile.

PacienÈ›ii STARI au mai puÈ›ine pete de erupÈ›ie cutanată, iar dimensiunea petelor este mai mică decât cele observate în cazul bolii Lyme.

PacienÈ›ii cu STARI pot prezenta, de asemenea, oboseală, dureri de cap, febră È™i dureri musculare. Deoarece STARI este adesea diagnosticată greÈ™it ca fiind boala Lyme, nu este clar câte cazuri apar în fiecare an, citează stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468