REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

“Caracatiţa” de la APIA, sub presiunea DNA Constanţa: unii şi-au recunoscut vina, alţii au fost trimişi în judecată

“Caracatiţa” de la APIA, sub presiunea DNA Constanţa: unii şi-au recunoscut vina, alţii au fost trimişi în judecată

Replica API 3 decembrie 2014 | 12:32 695

Doi consilieri din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), respectiv Mihai Ionuţ Valentin şi Răzvan Alexandru Ionescu, dar şi secretarul din cadrul Primăriei Ciobanu, Vrânceanu Marian, au intrat în atenţia procurorilor DNA - Serviciul Teritorial Constanţa, fiind trimişi în judecată alături şi de alte persoane. Însă, în acelaşi dosar este cercetat şi fostul primar, Ioan Suciu, dar acesta a căzut la o înţelegere cu procurorii, recunoscându-şi faptele. Schema lor era bine pusă la punct, racolau oameni ai străzii pe care îi puneau să se dea drept fermieri, obţinând astfel fonduri europene.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv a mai multor persoane, între care Răzvan Alexandru Ionescu, consilier superior în cadrul APIA – Centrul județean Constanța la data faptelor, Mihai Ionuț Valentin, funcționar public în cadrul APIA - Centrul Local Hârșova la data faptelor, Marian Vrânceanu, secretar al comunei Ciobanu, jud. Constanța, la data faptelor și în stare de libertate a inculpaților: Adrian Iacobescu şi Claudiu Iacobescu. În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut că, în cursul anului 2012, inculpații Ionescu Răzvan Alexandru, Iacobescu Adrian și Iacobescu Claudiu, au constituit un grup infracțional organizat cu scopul comiterii mai multor infracțiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, dar și de înșelăciune, grupare la care au aderat ulterior și ceilalți doi inculpați: Mihai Ionuț Valentin respectiv Vrânceanu Marian. Gruparea a fost condusă de către inculpatul Ionescu Răzvan Alexandru care, în virtutea funcției sale, deținea informațiile privind suprafețele de teren pentru care se puteau solicita subvenții, în sensul că nu fuseseră introduse la plată.

Pentru a scăpa mai uşor, mai multe persoane şi-au recunoscut faptele

Inculpații Iacobescu Adrian și Iacobescu Claudiu aveau sarcina de a racola persoane cu statut social modest care să fie folosite pentru formularea cererilor unice de plată, de a falsifica adeverințele din care să rezulte că aceste persoane exploatau teren în județul Constanța, dar și de a retrage sumele de bani plătite în contul acestora. În realitate, presupușii fermieri erau persoane fără adăpost, provenite din centrele de plasament, racolate și folosite de funcționarul respectiv numai pentru a obține ilegal fonduri, pe baza unor documente falsificate, în numele persoanelor respective, acte ce atestau că aceștia dețineau și lucrau terenuri agricole. De asemenea, inculpatul Ionescu Răzvan Alexandru afla datele când în conturile falșilor fermieri erau virate subvențiile de la bugetul de stat și comunica aceste aspecte coinculpaților Iacobescu Adrian și Iacobescu Claudiu, pentru ca aceștia să poată retrage în numerar sumele respective. Inculpatului Ionescu Răzvan Alexandru îi revenea și sarcina de a completa cererile și celelalte formulare necesare obținerii subvențiilor de la bugetul UE și de la bugetul național. Mai mult, acesta avea sarcina de a împiedica descoperirea activității infracționale, prin folosirea unor adeverințe care să prevină efectuarea unor controale în teren ori prin completarea, în funcție de necesități unor formulare de modificare sau de retragere a suprafețelor ori de transfer a exploatației. Toată această schemă elaborată a fost de natură să asigure succesul operațiunii frauduloase, păgubitoare pentru bugetul general al Uniunii Europene și pentru bugetul de stat, dar și să diminueze descoperirea ei și tragerea la răspundere penală a autorilor. Față de inculpații Iacobescu Claudiu și Iacobescu Adrian, judecătorii Tribunalului Constanța, la solicitarea procurorilor, au dispus măsura arestării preventive, în lipsă, pe o perioadă de 30 de zile de la data punerii în executare a mandatelor. Inculpații Șerban Laura, Lemnaru Petru Sorin, Suciu Ioan și Ene Marian au încheiat cu procurorii anticorupție câte un acord de recunoaștere a vinovăției. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a comunicat, în cursul urmăririi penale, că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 3.211.048,18 lei (713.566,26 euro). În cauză, a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri ce aparțin inculpaților: Ionescu Răzvan Alexandru, Iacobescu Adrian și Iacobescu Claudiu. Procurorii au beneficiat de sprijin din partea Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța și a Departamentului de Informații și Protecție Internă din cadrul M.A.I.. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272