Care sunt persoanele care au cel mai mare risc de a suferi de anemie
Care sunt persoanele care au cel mai mare risc de a suferi de anemie
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestCarența de fier este una dintre cele mai frecvente deficiențe. Dr. Ivanova, endocrinolog rus, ne spune cine este mai expus riscului de deficiență de fier.
Care sunt persoanele care au cel mai mare risc de a suferi de anemie
Femeile
Potrivit expertului, femeile de vârstă reproductivă sunt în fruntea listei. Mai ales cele care au un ciclu greu și lung.
Cei cu boli de stomac
Apoi persoanele cu boli gastrointestinale, acestea pot avea hemoragii interne ca urmare a ulcerelor stomacale, polipilor sau cancerului intestinal. De asemenea, acestea pot să nu absoarbă bine fierul din alimente.
Sportivi
La sportivi, deficiența de fier poate fi cauzată de alimentația necorespunzătoare, transpirația excesivă în timpul antrenamentelor și diverse leziuni.
Donatorii de sânge
Donatorii de sânge sunt, de asemenea, în pericol dacă nu au timp să-și refacă singuri pierderile de fier. Vegetarienii se încadrează, de asemenea, în această listă din cauza excluderii cărnii din dietă.
Multe femei însărcinate dezvoltă deficiență de fier deoarece rezervele de fier ale mamei sunt folosite de două ori mai mult pentru ea și pentru copil.
Dr. Ivanova spune că această deficiență poate fi stabilită doar clinic sau în laborator. Dacă prezența sa este detectată, atunci este necesar să o corectați. În caz contrar, deficiența de fier sau, chiar mai rău, anemia poate fi un companion pe termen lung.
Deficitul de fier apare cu un anumit tablou clinic și poate fi recunoscut prin următoarele simptome:
- senzație de oboseală constantă;
- amețeli, leșin și dureri de cap;
- cardiopalm;
- respirație rapidă;
- ten palid;
- imunitate redusă;
- probleme de somn;
- căderea părului, unghii fragile, piele uscată;
- anxietate, depresie;
- memorie și concentrare reduse;
Dacă aveți o deficiență de fier, doriți să mâncați substanțe necomestibile, cum ar fi gheață, pământ. Anemia feriprivă severă poate duce la perturbarea sistemului cardiovascular, dureri în piept și apariția insuficienței cardiace.
Deficitul latent de fier este cel mai adesea asimptomatic și poate fi detectat numai prin diagnosticare. Deficitul de fier ascuns înseamnă că rezultatele unei hemograme complete vor arăta valori scăzute ale feritinei, în timp ce hemoglobina și fierul seric pot fi normale.
În unele cazuri, atunci când apare o deficiență ascunsă de fier, o persoană dezvoltă următoarele simptome
- apatie;
- oboseală rapidă;;
- somnolență;
- simptome crescute ale bolilor cronice existente.
Dacă nu este tratată, deficiența de fier ascunsă progresează spre anemie. Detectarea la timp a stadiului latent poate preveni complicațiile și poate îmbunătăți calitatea vieții, potrivit actualno.com, citat de exquis.ro.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News