REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
12.3° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Carles Puigdemont şi-a prezentat candidatura în alegerile pentru PE

Carles Puigdemont şi-a prezentat candidatura în alegerile pentru PE

Replica API 12 aprilie 2019 | 00:00 411

Carles Puigdemont

Fostul lider separatist catalan Carles Puigdemont, refugiat în Belgia, şi-a prezentat candidatura în alegerile pentru Parlamentul European şi a dat asigurări că, dacă va fi ales, îşi va putea ocupa locul în legislativul european, în pofida mandatului de arestare emis împotriva lui de statul spaniol, transmite AFP.

'Dacă vom fi aleşi deputaţi europeni, vom fi deputaţi europeni. Nu doar pentru că regulamentul o spune, ci pentru că toate precedentele spun că imunitatea este activată din momentul în care eşti ales', a declarat miercuri Puigdemont, într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

Carles Puigdemont a părăsit Spania pentru a scăpa de urmărirea în justiţie şi trăieşte în prezent în Belgia.

El a fost desemnat cap de listă al partidului separatist catalan Junts per Catalunya (JxCat) pentru alegerile europarlamentare din mai.

Pe aceeaşi listă se află şi doi membri ai fostului său guvern regional, Toni Comin şi Clara Ponsati, care au părăsit la rândul lor Spania după tentativa de secesiune.

Potrivit lui Carles Puigdemont, 'obiectivul este de face auzită vocea Cataloniei, care vrea să fie o republică independentă, în inima instituţiei care îi reprezintă pe cetăţenii europeni'.

Surse parlamentare au explicat însă pentru AFP că 'imunitatea începe în momentul în care Parlamentul European confirmă proclamarea făcută de Comisia electorală centrală' din Spania.

Legea electorală spaniolă prevede că toţi candidaţii aleşi au obligaţia 'să jure sau să promită că vor respecta Constituţia, în faţa Comisiei electorale centrale', al cărei sediu se află la Madrid.

Cu toate acestea, Puigdemont a dat asigurări că, pentru a depune jurământul, nu este obligat să meargă în Spania, întrucât 'există precedentele' unor deputaţi 'care şi-au luat în posesie (mandatele) prin procură' şi chiar un caz în care 'comisia electorală s-a deplasat'. El s-a declarat pregătit să se adreseze justiţiei europene.

Pe de altă parte, Carles Puigdemont i-a propus fostului său număr 2 din guvernul regional, Oriol Junqueras, să prezinte o listă comună.

Junqueras, aflat în detenţie provizorie în Spania şi principal acuzat în procesul în curs intentat separatiştilor, este la rândul lui candidat pentru Parlamentul European, din partea stângii republicane din Catalonia (ERC).

Conform celor mai recente proiecţii, formaţiunea lui Puigdemont nu va obţine niciun mandat în PE, în timp ce coaliţiei din care face parte ERC îi vor reveni trei.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Un alt dement care aspira la functii inalte ! Nu merita decat un sut in fund !
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218