REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
18.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Carmen Orban: Planul pentru sănătate mintală este finalizat

Carmen Orban: Planul pentru sănătate mintală este finalizat

A.F. 2 aprilie 2024 | 00:00 90

Planul pentru sănătate mintală este finalizat, a anunţat, luni, consilierul de stat în Cancelaria prim-ministrului Carmen Orban, la o dezbatere organizată de profit.ro.

Carmen Orban: Planul pentru sanatate mintala este finalizat

"Planul pentru sănătate mintală a plecat de la noi, este finalizat. Acum rămâne să vedem memorandumul trimis de către domnul ministrul al Sănătăţii, care l-a primit pe masă terminat, finalizat. Să vină să se întoarcă pentru hotărârea de Guvern. (...) Au lucrat alături de noi la Guvern, pe lângă Administraţia Prezidenţială, toate ministerele, toate penitenciarele, (...) de la asociaţii de pacienţi până la societăţi profesionale, până la Poliţie, Procuratură, IML. În sfârşit, putem să declarăm public că el este gata şi sperăm să fie o bilă verde pentru România", a afirmat Orban.

Potrivit consilierului de stat, lipsa de bani se simte "din ce în ce mai acut", deşi bugetul alocat pentru Sănătate creşte "din ce în ce mai mult".

"Bugetul pe anul acesta este cu mult mai mare decât bugetul de anul trecut. Când spun cu mult este cu mult peste 50% decât bugetul de anul trecut. (...) Cu toţii simţim o lipsă evidentă a banilor din sistemul public de sănătate. De ce nu, şi din cel privat. Nu neapărat nişte situaţii negative duc în această stare, ci au apărut tehnologii moderne, au apărut medicamente moderne, sunt introduse terapii noi, este o situaţie de criză pentru că vorbim de război la graniţa ţării. S-au băgat foarte mulţi bani în infrastructură", a spus Carmen Orban.

Ea a menţionat că în ţară există 53.000 de medici prescriptori de concedii medicale, iar "numai" asupra a 14 dintre aceştia planează suspiciuni de eliberare "oarecum exagerată" a acestor documente.

"Din aceşti 53.000 de medici prescriptori, numai asupra a 14 medici există suspiciuni de ceva oarecum exagerat în ceea ce priveşte eliberarea concediilor medicale. Acei 14 medici au certificate eliberate în număr de mii, multe mii. (...) Există un exemplu care a eliberat aproape 1.000 de certificate numai pe un singur cod de boală. Cu alte cuvinte, dânsul sau dânsa nu a tratat decât dorsalgii", a explicat consiliera premierului.

În opinia sa, sistemul de sănătate trebuie resetat.

"Eu cred că trebuie şi a venit un moment de bilanţ în care sistemul de sănătate trebuie resetat, trebuie resetată inclusiv Casa Naţională de Asigurări şi trebuie regândită finanţarea sistemului de sănătate", a susţinut Orban, scrie Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272