Cartierul social Henri Coandă ar putea fi mutat din Tomis Nord în zona Industrială. Video
Cartierul social Henri Coandă ar putea fi mutat din Tomis Nord în zona Industrială. Video
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestDespre relocarea cartierului social Henri Coandă din Tomis Nord s-au scris în trecut numeroase articole, aceasta fiind una dintre soluțiile propuse de cetățenii din apropierea acestuia, care au depus chiar și o petiție către Primăria Constanța, cerând soluționarea problemelor cauzate de activitatea locuitorilor din acea zonă. În cadrul unei interviu acordat ziarului Replica, marți, 11 aprilie a.c., primarul Vergil Chițac a declarat încă o dată faptul că nu exclude această opțiune și că în prezent municipalitatea elaborează un PUZ pentru construirea unor noi locuințe sociale în Zona Industrială.
Constănțenii, ce locuiesc în apropierea cartierului social Henri Coandă, au sesizat în nenumărate rânduri problemele cauzate de locuitorii acestuia, depunând chiar și o petiție la Primăria Constanța. În document sunt semnalate atât dilemele cu care aceștia se confruntă, precum gălăgie de nedescris, mizerie și chiar furturi din maşini, vandalizarea autovehiculelor şi spargerea locuințelor, dar s-au și propus posibile soluții, cea mai amplu discutată fiind cea a relocării cartierului. În cadrul interviului acordat ziarului Replica marți, pe 11 aprilie a.c., primarul Vergil Chițac a declarat faptul că nu exclude această opțiune și că în prezent Poliția Locală și-a intensificat activitatea în acea zonă. Acesta a oferit câteva informații și despre intenția municipalității de a construi noi locuințe sociale, în Zona Industrială. Pentru demararea acestui proiect însă este necesară elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal, procedură ce a cauzat o întârziere a demersurilor.
Terenul unde urmează să fie amplasate noile locuințe sociale are o suprafață de 5 hectare și a ajuns în proprietatea publică a municipiului după emiterea unei Hotărâri de Guvern, în perioada fostei administrații a Constanței.
“Trimitem Poliția acolo. Poliția are consemn să viziteze mai des Henri Coandă. Cred că trebuie să-l chemați și pe șeful Poliției Locale să discute această problemă. Nu cred că este o problemă generalizată. Există posibilitatea aceasta (n. red. de mutarea a cartierului social Henri Coandă), există în intenția noastră să construim locuințe sociale. Când am venit în primărie, am găsit o Hotărâre de Guvern, dată pe timpul vechii administrații, prin care ni s-au dat 5 hectare de teren în Zona Industrială, pentru construirea de locuințe sociale. Am vrut să urgentăm proiectul acesta, dar am descoperit că planul urbanistic din zonă nu prevede locuințe sociale și a trebuit să începem să facem un PUZ. S-au cerut la guvernul României 5 hectare din Constanța, din Zona Industrială, pentru locuințe sociale. Guvernul a emis o hotărâre prin care a zis că cele 5 hectare se trec din domeniul public al statului, în domeniul public al municipiului Constanța, pentru construirea de locuințe sociale, și când ne-am apucat de proiect lor am constatat că Planul Urbanistic Zonal nu prevedea locuințe sociale. Noi acum facem un PUZ, dar totul durează. Vreau să spun că putem să facem acolo, dar durează, un ansamblu de locuințe sociale. Există și această posibilitate (n. red. de a muta cartierul din Tomis Nord).”, a declarat acesta.
“De cei din Henri Coandă se ocupă Direcția Generală de Asistență Socială. READPP-ul, după guvernanța corporatistă, face profit și se ocupă de Henri Coandă. Dar Henri Coandă era o acțiune socială, noi plăteam de la primărie. Ce să caute la o regie, care face profit, o activitatea cu caracter social? Am luat Henri Coandă și l-am dus la Direcția Generală de Asistență Socială, unde îi e locul. Noi subvenționăm prin componente sociale traiul celor de acolo. Și este destul de scump, pentru că încălzirea este electrică.”, a mai precizat Vergil Chițac, în legătură cu subvenționarea energiei termice a locuitorilor cartierului social.
Video:
Petiția locuitorilor din apropierea Cartierului Social Henri Coandă
Reamintim faptul că printre problemele semnalate se numără mizeria produsă din cauza aruncării în zonă a ambalajele produselor achiziționate de la chioșcul din zonă sau consumate în drum spre sau dinspre cartierul Henri Coandă (ambalaje carton, plastic, recipiente plastic sau aluminiu-sticle plastic de diferite dimensiuni), zgomotul stradal de un nivel cu mult peste cel normal și cel înregistrat în alte zone, cauzat de comportamentul locatarilor cartierului Henri Coandă, manifestat atât ziua, cât și noaptea cât și diverse acte de vandalism. De asemenea, acești factori au condus la scăderea prețurile apartamentelor din această zonă cu 25-30 la sută.
Soluții propuse de petiționari
Cei care au făcut petiția au propus și niște soluții pentru rezolvarea problemelor, enumerând ca posibile strategii: o implicare mai consistentă a Poliției locale, montarea unor plăcuțe avertizoare gen „Păstrați curățenia“, „Păstrați liniștea“, atenționarea cu acordarea unor amenzi conform legilor; adoptarea și aplicarea unor metode educare-reeducare a cetățenilor zonei respective, de comportament, în exteriorul campusului; aplicarea de amenzi și adoptarea unor hotărâri potrivit cu care încălcarea repetată a normelor de liniște și curățenie să conducă inclusiv la pierderea locului în cartierul Henri Coandă sau obligarea persoanelor care au primit un astfel de loc să fie implicate la curățenia din zonă. Cea mai simplă și efectivă metodă de rezolvarea a problemelor, potrivit petiționarilor, este însă relocarea cetățenilor din Henri Coandă.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News