REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
14.2° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

CASA de MARCAT: Iată ce pățești dacă nu ai schimbat-o încă

CASA de MARCAT: Iată ce pățești dacă nu ai schimbat-o încă

Replica API 20 ianuarie 2020 | 00:00 207

Introducerea sistemului caselor de marcat cu jurnal electronic conectate prin satelit la instituțiile fiscale se dovedește a fi o misiune extrem de grea pentru statul român. Acesta permite urmărirea în timp real, de la distanță, a activității agenților economici și prelucrarea rapidă a datelor. Inspectorii fiscali se deplasează la sediul firmelor doar când constată o diminuare suspectă a încasărilor înregistrate de casele de marcat.

Sistemul a fost adoptat de toate statele europene, cu excepția României, care se chinuie de patru ani să-l pună în practică, dar fără succes.

Autoritățile române s-au prefăcut multă vreme că intenționează să introducă noul sistem. În anul 2016, chiar au stabilit un calendar ce prevedea că procesul de introducere a noilor tipuri de aparate de marcat fiscale în întreaga economie ar fi trebuit să se încheie la 1 noiembrie 2017. Dintr-o mulțime de motive imputabile guvernanților, graficul nu a fost respectat.

Apoi, s-a stabilit un nou calendar, care prevedea ca vechile case de marcat să fie preschimbate cu cele noi până la 1 august 2018, dar birocrații din Ministerul de Finanțe au încurcat lucrurile, astfel că agenții economici au fost puși în imposibilitatea de a se conforma. În aceste condiții, dacă s-ar fi aplicat litera legii, inspectorii fiscali ar fi trebuit să treacă la suspendarea activității marii majorități a agenților economici.

Astfel, Ministerul Finanțelor a făcut verificări în teren și a constat că stocurile necesare de aparatele de marcat fiscale există pe piață, în schimb agenții economici nu se grăbesc să le achiziționeze și să le pună în funcțiune. Sunt numeroase cazurile în care agenții economici au plătit avansul pentru aparate, dar nu au finalizat achiziția, lăsându-le în custodia depozitelor distribuitorilor. Cadrul normativ ce bloca constatarea și sancționarea contravențiilor va fi modificat, arată un proiect de hotărâre de guvern. Conform acestuia, organele de control urmează să aplice, de la prima abatere, o amendă de 8.000 până la 10.000 de lei, să suspende activitatea operatorului economic și să confiște sumele nejustificate.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
...conextate prin satelit? Aloo , suntem in Romania !!!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218