REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

CASA de PIATRĂ din Piața Ovidiu, SCOASĂ la VÂNZARE

CASA de PIATRĂ din Piața Ovidiu, SCOASĂ la VÂNZARE

Replica API 2 martie 2021 | 23:21 8277

Casa Alleon, una dintre clădirile reper din centrul istoric al Constanței, a fost scoasă la vânzare pentru suma de 750.000 de euro. Aflată pe strada C.A. Rosetti, acolo unde a fost vechiul cartier evreiesc, vila a fost construită în 1881 din dorința bancherului Jean Gerard Alleon. Pentru că este prea greu de întreținut, sau pur și simplu din motive personale, proprietarul unei dintre cele mai valoroase clădiri de la malul mării a decis să o vândă.

Casa impunătoare își caută un nou proprietar care să-i redea strălucirea de odinioară încă din anul 2012, atunci când a fost scoasă la vânzare cu prețul de 1.120.000 de euro. Pentru că nu s-a arătat nimeni interesat de achiziționarea acesteia, prețul a mai scăzut, iar la acest moment se vinde cu 800.000 de euro. Casa de piatră, cum i se mai spune, a ajuns o ruină, dar este monument istoric. Se află pe str. C. A Rosetti, acolo unde a fost vechiul cartier evreiesc. Întregul edificiu este alcătuit din piatră de talie și este construit în stil eclectic cu elemente victoriene şi de gotic venețian. Cuprinde demisol, mezanin, etaj și mansarda. Are o compoziţie asimetrică în partea stângă cu un balcon de colț în stil venețian, iar în dreapta o mansardă cu fronton.

Istoricul clădirii

Ridicată în anul 1881 din dorinţa bancherului Jean Gerard Alleon, lucrarea fiind executată de către arhitectul grec Pelopidas D. Couppa, Casa Alleon mai este numită şi Casa engleză. Stilul construcţiei este eclectic cu elemente victoriene şi de gotic veneţian, fiind construită în întregime din piatra de talie.

Mai bine de două decenii, casa lui Jean Alleon a devenit clădire de birouri pentru numeroasele agenţii şi societăţi care funcţionau la Constanţa în perioada de maximă dezvoltare portuară, comercială şi financiară. La finele anilor 1950, municipalitatea a decis că este o construcţie solidă şi cu utilităţi, mai mult şi foarte aproape de port. Prin urmare, a devenit cămin de nefamilişti pentru muncitorii portuari. Mai apoi, la începutul anilor 70, imobilul a fost transferat la C.F.R. şi transformat în hotel cu circuit închis, pentru lucrătorii feroviari. După 1990, de aproape un sfert de secol, casa Alleon este pustie şi părăginită.

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
PNL si PSD adio dar raman cu tine casatoriti sau doar amanti
4
1
Casa este consgruita din blocuri de piatra recuperata din zidurile vechii cetati tomis. Casa a fost vanduta nu retrocedata de catre compania CfR care a avea un sediu acolo In prezent contractul.qste anulabil.pt ca nu a fost indeplinita procedura privind preemtiunea statului la vumoarare avand in vedere calitatea de monument istoric. Asa ca vb aiurea astia care spuneti ca e retrocedata de.mazare.
2
3
dupa 90 nu a fost retrocedata cladirea in stilul deja cunoscut pesedist. Cand a fost retocedata era prea tarziu. Intrebati-l pe hotul mazare cum se procedeaza mana-n mana cu judecatorii muisti si spagari !!! Muie cu cacat !!!
12
0
Ne-ar trebui alti 30 de ani in care adevaratele valori sa fie intelese, prin educatie. Asta va incepe atunci cand clasa politica va fi formata din oameni educati, nu din oameni de paie pusi paravan la firme sub acoperire sau infractori santajabili.
10
0
Multi dintre cei care au in posesie asemenea cladiri , in momentul vanzarii, evalueaza potentialul pe care-l poate avea constructia, nu ruina care exista in fapt. Eu cred ca ar trebui facuta o evaluare corecta pentru un pret real. Toti au lasat in paragina aceste frumuseti fara sa fie responsabilizati in vreun fel de autoritati, cu atat mai mult in cazul monumentelor istorice. Daca s-ar cere pretul corect, ar exista multi doritori sa investesca si sa readuca la viata farmecul acestor cladiri incarcate de istorie. Daca ar fi scutite de impozit un nr de ani, multi ar indrazni sa investeasca...
17
0
Alta problema mai este si terenul momentan viran din spate, care a fost cumparat de Hasoti. Cand o trage un P plus 5 retras, a bagat-o in umbra complet ...
19
0
Un popor fara istorie ar insemna disparitia sa. Alte tari au stiut sa-si pastreze istoria datorita unor asemenea constructii. Majoritatea turistilor sunt interesati de aceaste arhitecturi istorice. La cate frumuseti are acessta tara ar fi trebuit sa avem cel mai ma
21
1
Toate rapciugile sint monumente istorice.Casele vechi au o compartimentare aiurita,tsructura de rezistenta zero,ptr turnuletele alea mirlanesti mai bine o dai jos si faci un cotetz machidonesc.Ceea ce se va si intimpla.
7
20
La cati bani trebuie bagati in ea nu merita mai mult de 300000 euro...
18
5
Noroc ca a devenit monument istoric ca o daramati si pe aia.
25
1

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614