REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
12.1° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Casa LASKARIDIS, simbolul comunității ELENE, scoasă la VÂNZARE cu 750.000 de euro

Casa LASKARIDIS, simbolul comunității ELENE, scoasă la VÂNZARE cu 750.000 de euro

Replica API 2 noiembrie 2020 | 00:03 5655

Cu vedere spre portul Constanța, casa Laskaridis a trecut printr-un amplu proces de reabilitare. Imobilul se află pe strada Nicolae Titulescu nr. 24, față în față cu biserica Sfantul Anton. Casa este scoasă la vânzare, iar pentru 775.000 euro poți primi 17 camere, patru băi, plus un teren de 743 mp cu vedere la Poarta 1. Imobilul a fost ridicat în 1924, în imediata vecinătate a celebrului Hotel „Regina” (Intim). Casa Laskaridis impresionează prin coloanele sale și aspectul clădirii pe care trecerea anilor și-a pus amprenta.

Istoria casei Laskaridis

Casa Laskaridis ne introduce în scrierea istoriei modernității Constanței, fiind omonimă cu una dintre importantele familii grecești ce au contribuit la evoluția culturală și economică a orașului-port. Comunitatea elenă din Dobrogea și în special cea din Constanța era recunoscută nu doar prin mărime (considerabilă în perioada interbelică), ci poate mai ales prin importanța ei în toate domeniile publice ale unei urbe cu tendințe cosmopolite.

Școala grecească, Biserica, teatrul și micile afaceri portuare sau comerciale din centrul (istoric) al Constanței au reprezentat edificii culturale și economice ce au înrădăcinat comunitatea elenă în monografia orașului, reprezentanții ei fiind deseori enumerați printre înaintașii modernității constănțene. Imobilul de pe strada Nicolae Titulescu, așadar chiar în peninsulă, în centru administrativ și economic al orașului, a fost ridicat în 1924, în imediata vecinătate a celebrului Hotel "Regina" (Intim), pentru ca, după 1937, să se regăsească și vis-a-vis de Biserica Romano Catolică "Sf. Anton de Padova". Proprietari ai parcelei de pământ dintre străzile Nicolae Titulescu ( fostă Lascăr Catargiu) și Ovidiu au fost diverși membrii ai familiei Laskaridis. Primii doi, frații Iancu și Lascăr, comercianți de țesături, sunt consemnați drept primii proprietari.

Cel mai probabil Lascăr Laskaridis, menționat în monografiile orașului, cu afaceri și magazine în centrul Constanței, este același Lascăr Laskaridis ce era la 1897-1898 președinte al comunității elene. Imobilul avea să fie păstrat în familia Laskaridis prin diverse succesiuni și moșteniri, actele imobilului consemnând proprietari ca Dumitru Laskaridis, Spiru (Spiridon) Laskaridis, Ștefan și Ianis Șt. Laskaridis, ultimul posesor înainte de naționalizarea din 1950.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
S-au dus de suflet toate afacerile si acum vrea si el sa suga ceva din Parlament! Ca functia de Primar a ratat-o!
2
0
Nu intekeg de ce nu o ia comunitatea Elena. Antoniadis, ce faci?
2
0
svaliimputiti!!! reclama la terasele din piata ovidiu?! reclame la vilele hotilor?!?mweeeee!!!
3
2
a la hotul mazare sau hotul fagadau. Pesedeul sa traiasca cu cacatul meu in gura !!!
7
3
construita acum 100 de ani, dupa cum arata cine o cupara trebuie sa bage cam tot atatia bani cat a dat pe ea, desi in articol zice ca a fost renovata dar nu prea se vede
9
1
Aceste vechituri. Trebuie sa stati din reparatie in reparatie. Mai mult, la primul cutremur s-ar putea sa fie pusa la orizontala.
4
10
cand iau salariul, o cumpar
6
4
Constanta, o istorie in ruina. Un oras acum plin de oameni mici, fara idei, fara suflet pusi numai pe capatuiala. Si din pacate nu se intrevede nici o schimbare in bine. Ati ales acelasi fel de oameni in fruntea orasului. Fara caracter, fara idei si pusi pe capatuiala. Dar voi ati ales, voi sa va dati cu capul de zidul ipocriziei
17
3

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272