REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
16.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Cât de generos e primarul din Cogealac! Dă 600 de milioane pe costume populare

Cât de generos e primarul din Cogealac! Dă 600 de milioane pe costume populare

Replica API 8 iunie 2015 | 23:44 473

Bani de la bugetul local pentru păstrarea tradiţiilor aromâne

Bani de la bugetul local pentru păstrarea tradiţiilor aromâne

Dacă până acum comuna Cogealac se făcea remarcată doar prin scandalurile provocate de fostul primar Cati Hristu, mita electoral de la alegeri sau parcurile de eoliene primite cu duşmănie de anumiţi aleşi locali, iată că noul edil, Gheorghe Alexa, vrea să pună accent şi pe păstrarea tradiţiilor. O face cu un asemenea talent, încât, vrea-nu vrea, iar intră în „colimatorul” opoziţie. Bunăoară, primarul comunei s-a gândit că elevii de la Liceul Tehnologic Cogealac au nevoie de costume populare aromâne, iar pentru asta a „sacrificat” nu mai puţin de 600 de milioane de lei vechi!

Lăudabilă iniţiativa de a integra un grup de 30 de elevi şi doi profesori în diverse manifestări culturale, dar dacă pentru cele 32 de costume suma „corectă” este 60.418 ron, atunci stăm şi ne întrebăm: cât va aloca darnicul primar pentru deplasarea copiilor pe la diverse festivaluri, concursuri etc.? Consultând comercianţii online de costume tradiţionale aromâne, aflăm că un astfel de veştmânt poate costa şi modica sumă de 395 de lei (fără transport inclus). Probabil însă că edilul a vrut să facă totul „ca la carte”, aşa că negreşit a apelat la un comerciant autorizat, altfel nu ne putem explica suma piperată „pusă la bătaie” de la bugetul local. Potrivit unor consilieri însă, croitorul care va livra costumele ar fi un anume Butcaru din Constanţa, probabil neam cu celebrul Ion Butcaru (consilier local) şi nicidecum o persoană autorizată. Facem precizarea că am dorit să aflăm şi punctul de vedere al primarului, pentru a lămuri mai multe aspect legate de această achiziţie, numai că edilul nu a putut fi contactat. În schimb, consilierul Petrică Miu, fost inspector general şcolar, ne-a declarat că: „În ţară există 2-3 centre autorizate care fac astfel de costume, unul la Suceava, altul la Vâlcea şi încă unul. Iar dacă acele costume au fost făcute la astfel de centre autorizate, atunci da, ele costă mult. Dacă nu, înseamnă că nu sunt originale, tradiţionale, şi atunci nu au de ce să coste atât”. Miu a adăugat că nu a participat la şedinţă, aşa încât nu a putut nici el să lămurească detaliile achiziţiei: „A fost convocată în pripă, nu am putut ajunge, dar am înţeles că proiectul iniţiat de primar a fost aprobat de cei 10 consilieri prezenţi”.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272