REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
23.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Cât de mic este virusul SARS-CoV-2 în comparație cu firul de păr

Cât de mic este virusul SARS-CoV-2 în comparație cu firul de păr

Replica API 5 decembrie 2020 | 14:43 1315

Lumea macroscopică în care trăim pare din ce în ce mai amenințată de lumea microscopică pe care nu o vedem și care este populată de virusuri, bacterii, particule invizibile cu ochiul liber, dar foarte periculoase pentru sănătatea noastră. Platforma Visual Capitalist a realizat un grafic în care pune în perspectivă dimensiunile acestor dușmani invizibili, pe care îi compară cu celebrul etalon „firul de păr”, scrie digi24.ro

Cât de mici sunt particulele cu care ne luptăm pentru a ne trăi viața cu care eram obișnuiți? Cum sunt ele în comparație unele cu altele?

Virusul SARS-CoV-2, de exemplu, deși de dimensiuni mici (invizibil cu ochiul liber), nu este cel mai mic virus.

Virusul Zika și virusul bacteriofag T4 (responsabil pentru E. coli) reprezintă doar o mică parte în comaprație cu virusul care provoacă COVID-19.

La rândul lor, coronavirusurile sunt mai mici decât celulele albe sau roșii din sânge (și acestea invizibile cu ochiul liber).

Particule vizibile cu ochiul liber

La capătul celălalt al scalei, găsim polenuri, sare, nisip, care sunt semnificativ mai mari decât virusurile și bacteriile și intră chiar în lumea obiectelor vizibile cu ochiul liber.

Datorită dimensiunilor lor, corpul uman este capabil să le blocheze - o particulă trebuie să fie mai mică de 10 microni (1 micron = a mia parte dintr-un milimetru) pentru a putea fi inhalată de sistemul respirator.

În general, polenul și nisipul rămân prinse în nas și în gât, nu ajung în plămâni. Particulele mai mici însă reușesc să treacă de aceste bariere.

Particulele de praf

Poluarea din aer este una din principalele cauze de mortalitate din lume. În fapt, poluarea este mai mortală decât fumatul, malaria sau SIDA.

O sursă majoră de poluare o constituie particulele de materie (praf, mizerie, funingine) de dimensiuni mici (cca 2,5 microni), care ajung în plămânii noștri.

Particulele de fum provenite de la incendii, cu dimensiuni de 0,4 - 0,7 microni, sunt chiar mai periculoase, cauzând nu numai probleme la plâmâni, ci și afecțiuni cardiovasculare și neurologice.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mai avem putin si ne dam doctoratul in covid.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367