REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Cât este indemnizaţia de creştere a copilului

Cât este indemnizaţia de creştere a copilului

Ana Maria LIPAN 13 martie 2023 | 11:59 469

Mama sau tatăl unui nou-născut poate beneficia de indemnizaţie de creştere a copilului, însă părintele trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, potrivit observatornews.ro.

Cat este indemnizatia de crestere a copilului

În primul rând, părintele care depune dosarul pentru a solicita plata indemnizaţiei de creştere a copilului trebuie să demonstreze că poate beneficia de concediu pentru creştere a copilului.

Apoi, părintele care solicită plata indemnizaţiei de creştere a copilului trebuie să fi avut, în ultimele 24 de luni, cel puţin 12 luni consecutiv venituri supuse impozitului pe venit.

De altfel, cuantumul indemnizaţiei se stabileşte în funcţie de veniturile respective, aceasta urmând a reprezenta 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni consecutive în care s-au obţinut venituri supuse impozitului pe venit.

Acte necesare pentru indemnizaţia de creştere a copilului

Părintele care solicită plata indemnizaţiei de creştere a copilului trebuie să ştie că are de depus un dosar plin cu documente. Vorbim în primul rând despre o cerere-tip, despre actul de identitate al solicitantului (original şi copie), despre actul de identitate al celuilalt părinte (original şi copie) sau despre certificatul de naştere al copilului (original şi copie).

Vorbim, însă, şi despre alte documente precum livret de familie, certificat de căsătorie, adeverinţă eliberată de angajator (din care să rezulte că părintele a realizat venituri salariale, nivelul lunar al acestora, dar şi că părintele poate beneficia de concediu de creştere a copilului), declaraţie pe proprie răspundere (dacă indemnizaţia este solicitată de tată), dar şi un extras de cont bancar, în cazul în care părintele solicită ca indemnizaţia să-i fie virată în contul bancar.

Trebuie precizat că există anumite categorii de persoane care pot beneficia de indemnizaţie de creştere a copilului chiar dacă nu are minim 12 luni consecutive în care a realizat venituri supuse impozitului pe venit. Vorbim aici despre persoane care au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, persoane care au beneficiat de pensie de invaliditate, persoane care au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau persoane care au absolvit de cel mult 60 de zile cursurile de zi ale învăţământului universitar.

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218