REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.3° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
9.3° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Cât ne costă lunar parlamentarii. Aleșii neamului, gratuități cu duiumul, bonusuri și decontări

Cât ne costă lunar parlamentarii. Aleșii neamului, gratuități cu duiumul, bonusuri și decontări

Replica API 21 mai 2022 | 14:03 2096

România plătește o căruță de bani lunar pentru parlamentari. Aleșii neamului se bucură de gratuități cu duiumul, au bonusuri, tot felul de decontări și pensii speciale.

Aproape incredibil, dar cât se poate de adevărat, România scoate în fiecare lună din conturi o sumă impresionantă pentru bunăstarea parlamentarilor. Astfel, pe lângă salariu, aleșii neamului au parte de o mulțime de alte gratuități și bonusuri.

Cât plătim în fiecare lună pentru parlamentari

În plină criză financiară și cu o populație sufocată de explozia prețurilor, deputații și senatorii nu își fac prea multe griji. Salariul lor este unul bun chiar și pentru țări puternic dezvoltate din Uniunea Europeană. Culmea, mulți dintre ei nu au ezitat o clipă și s-au plâns de banii încasați.

Unii au transmis că n-au suficient pentru costume, alții că nu e normal să facă economie și că nici nu este firesc să vină îmbrăcați cu haine care nu sunt de firmă.

Se întâmplă lucrul acesta într-o țară în care ieșitul la cumpărături a devenit o aventură. Oamenii spun că au fost nevoiți să taie serios din lista de achiziții pentru a putea să-și plătească facturile. Astfel, calitatea a dispărut de pe masa românilor și mulți abia de mai reușesc să pună ceva în farfurii în ultima perioadă.

Vă readucem aminte că salariul minim pe economie a fost majorat la data de 1 ianuarie 2022 cu 10,9% față de cel de anul trecut, astfel că, românii încasează în acest moment un salariu minim brut în valoare de 2.550 lei pe lună. Încasează este însă prea mult spus pentru că după plata taxelor către stat, angajatul plătit astfel va avea în mână numai 1.524 lei. Bani din care trebuie să-și achite utilitățile, apoi de ce mai rămâne să încerce să și mănânce.

Un parlamentar primește în mână la sfârșitul lunii 12.168 de lei, adică undeva peste 2000 euro. George Simion, liderul AUR a fost cel care și-a arătat fluturașul chiar la începutul anului.

Câți parlamentari are România

Parlamentul României este bicameral, iar norma de reprezentare prevede un post de deputat la 73.000 de oameni și unul de senator la 168.000 de oameni. Ceea ce înseamnă că, România are în prezent 329 de deputați și 136 de senatori.

La o populație de aproximativ 19.000.000 de locuitori, există un parlamentar la fiecare 40.000 de români. Recensământul care se află în plină desfășurare ar putea schimba situația și chiar crește numărul aleșilor neamului.

Cum arată fluturașul unui parlamentar

Pe lângă salariul de bază, adică cei peste 120 de milioane de lei, bani vechi pe care îi ridică lunar parlamentarii, cei care sunt în Biroul Permanent sau conduc comisii parlamentare permanente mai primesc în plus 1.000 de lei față de suma de bază.

Nu se termină aici pentru că, Iulian Bulai de la USR a transmis că pe lângă salariul net de bază se adaugă suma forfetară sau diurna pentru ședere în București pe zi de 260 de lei pentru zilele de lucru în Parlament. Apoi, apare o sumă forfetară pentru cazarea în București dacă acesta nu are o proprietate în Capitală.

Așadar, cine nu este înregistrat cu acte ca posesor al unei locuințe, casă, apartament primește alți 4.400 de lei pentru chirie, adică aproape 900 de euro pentru că, nu-i așa, obrazul subțire se ține cu o cheltuială mai aparte.

La toți acești bani se adaugă o sumă forfetară pentru deplasarea lunară în circumscripția electorală de 1.400 de lei. Pentru fiecare drum din București în circumscripție se acoperă transportul în trei formate diferite: ori cu autoturismul și se acoperă numărul de kilometri, fie printr-un un carnețel de tren pentru CFR care-ți permite călătoria în circumscripție și în țară, fie un transport dus-întors o dată pe săptămână cu avionul la cel mai apropiat aeroport de circumscripția în care acesta a fost ales.

Câți bani decontează lunar un parlamentar

Cine s-a plictisit de calcule trebuie să înțeleagă că abia acum au nevoie de o matematică solidă. Parlamentarii au voie să ceară cel puțin o indemnizație și jumătate brută lunară, adică peste 25.000 de lei, însă cei mai mulți nu se limitează la această sumă.

Fac lucrul acesta pentru cabinetul parlamentar. Din suma pe care o iau de la stat plătesc absolut toate cheltuielile cabinetului. Vorbim despre personal, chirii, contracte de colaborare, consumabile și tot ce înseamnă facturi.

Pentru cine cu înțelege, românii decontează chiar și hârtia, tușul pentru imprimantă, abonamentele la presa locală și națională și alte cheltuieli de protocol, cum ar fi apă minerală, apă plată și alte cele.

Concret, la un calcul pe repede înainte, parlamentarii români decontează și 40.000 lei pe lună pentru cabinetele lor. Ceea ce face să ajungem la peste 12 milioane de lei, adică 2,4 milioane de euro lunar. Da, citiți bine, bani pe care îi plătim pentru aleșii neamului în fiecare lună.

Evident, fără a pune la socoteală diurna pentru zilele de lucru în comisii și decontarea transportului cu trenul /autoturismul/avionul în raport de distanță și de pachetul de transport ales. Și nici faptul că indemnizația lunară depinde de cât de înaltă este funcția deținută.

Ah! Și să nu uităm. La finalul „carierei”, toți parlamentarii au parte și de pensii speciale, scrie fanatik.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cat platim pt un procuror? Cat platim pt un judecator? Cati securisti si platim in fiecare luna? Cati jandarmi? Cati militieni?
1
0
Cine doreste sa faca politica, si sa reprezinte poporul cu cinste sa o faca fara privilegii !
0
0
Care o sa va mai voteze. Nu inteleg, in campania electorala promit marea cu sarea, de ce se zbat sa ajunga in parlament? Sa o faca voluntar, fara salariu. Daca tot vor sa demonstreze ceva.
2
0
Multa mwe cu kkt pnl si sustinatorilor sai
0
0
si 300, si tot sunt prea multi paraziti.
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614