REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.9° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
9.9° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Cătălin GRASA: Este POSIBIL să vină o altă ECHIPĂ la CONDUCEREA spitalului! Video

Cătălin GRASA: Este POSIBIL să vină o altă ECHIPĂ la CONDUCEREA spitalului! Video

Replica API 16 octombrie 2020 | 01:07 6873

Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” ConstanțaCătălin Grasa, a vorbit, în interviul acordat publicației Replica, despre activitatea celei mai mari unități sanitare din Dobrogea, în perioada de pandemie și postpandemie COVID-19. Au fost luni grele, cu multe provocări, dar și eforturi și sacrificii, într-un context epidemiologic fără precedent. ”Pandemia e cea mai mare problemă, a fost și este o provocare pentru mine”, spune Cătălin Grasa. O situație nemaiîntâlnită, cu resurse puține și fără echipamente de specialitate, Grasa a reușit să mențină unitatea pe linia de plutire, luând măsuri drastice, astfel încât cadrele medicale și personalul auxiliar, dar și pacienții cu diferite tipologii, să fie în siguranță. Deși a avut o activitate fulminantă la nivelul conducerii Spitalului Județean Constanța, acesta spune că nu este exclus să fie schimbat din funcție de către noua conducere a Consiliului Județean.

”Nimeni nu avea experiență ce se întâmplă cu acest COVID și a trebuit să învățăm din mers. La zona de triaj avem containere, s-au creat în zona de UPU o zonă pentru suspiciuni COVID, pentru că la UPU sunt și urgențe cu diferite patologii. Pacienții care ajung aici sunt testați, se consideră pacient cu COVID până vine testul. Sunt elemente care, din păcate, cresc minutele de așteptare pentru ceilalți. Le-am învățat, nu este ușor. În ultima perioadă a început să crească numărul, atât la nivelul cadrelor medicale, cât și la nivelul pacienților. Găsim sporadic, facem anchete. Nu duc la blocaje, dar e un semnal de alarmă clar că această creștere e și la Constanța”, a spus Cătălin Grasa, pentru Replica. De la debutul stării de urgență, până la finele august, au fost 56 de cadre medicale infectate cu COVID. Însă, acestea, împreună cu întregul personal auxiliar, sunt testate sunt zilnic. Spitalul dispune de două echipamente de testare a COVID, completează paleta investigațiilor pe linie imunologică realizate în cadrul Spitalului Județean Constanța și asigură un plus de acuratețe în diagnosticul și evoluția în timp a bolii. Managerul Cătălin Grasa a mai precizat că spitalul oferă suport medical și altor spitale, precum Spitalul Clinic de Boli infecțioase, cel din Mangalia, chiar și celui din Târgoviște.

Locurile de la ATI, ocupate

Un alt element important împotriva luptei a fost amenajarea, la etajul 1, în zona Chirurgiei Plastice, a 10 saloane cu oxigen, o extensie a Terapiei Intensive, cu circuit separat, pentru pacienții cu COVID. ”Din păcate, locurile sunt ocupate toate. Această extensie ne-a ajutat foarte mult”, a mai spus managerul.

Aparat de curierat ce vine în sprijinul aparținătorilor

Spitalul a venit și în sprijinul aparținătorilor, prin înființarea unui aparat de curierat care, într-un anumit interval orar, coboară de pe secții și ajunge în contact cu rudele pacienților. ”Aparținătorii, doar în cazurile excepționale, intră în spital, cum ar fi la Terapie Intensivă, unde sunt cazuri grave, eventual, terminale. Avem un aparat de curierat care, între orele 10.00 si 12.00 coboară de pe fiecare secție și aparținătorii dau bilețel unde trebuie să ajungă pe fiecare secție”, a precizat Grasa.

Kituri speciale care să determine viroza de sezon

Și copiii pot fi infectați cu COVID, spune managerul, însă fac forme minore și asimptomatice. În schimb, a completat Grasa, grupa a treia și cei cu comorbidități sunt expuși și ar trebui sa se izoleze, să respecte utilizarea măștilor să evite aglomerațiile și să folosească soluții antiseptice. ”O să fie o problemă să distingem virusul de gripă. La recomandarea Ministerului Sănătății, în laboratorul de biologie moleculară am luat kituri care să acopere și determinarea virozei de sezon, să punem diagnosticul diferențiat. Nu ne așteaptă o perioadă ușoară”, a explicat Grasa.

Unul dintre proiectele de suflet ale lui Grasa, finalizat!

Radioterapia este unul dintre proiectele mele de suflet ale lui Cătălin Grasa. Aceasta a fost inaugurată recent, iar săptămâna viitoare au fost programați primii trei pacienți bolnavi de cancer. ”În 2016, autorizarea de funcționare a expirat. S-a închis atunci, iar pacienții de cancer au fost nevoiți să meargă in alte părți. De atunci, pas cu pas, am reușit să demonstrăm că acest buncăr poate adăposti acel accelerator liniar. L-am primit de la Guvern, am primit ajutor si din partea sponsorilor din Constanța pentru a reabilita acest buncăr si pentru a putea sa punem echipamentul. RAJA s a implicat activ, Consiliul Județean ne-a dat banii necesari. RMN a început să funcționeze în ianuarie 2019, iar săptămâna viitoare avem, deja, trei pacienți pentru Radioterapie. Ne aflăm în ultimul stadiu, contractul cu CJAS pentru ca pacienții bolnavi de cancer să poată veni la tratament”, a specificat Grasa.

Grasa: Este posibil să vină altă conducere la spital

Cătălin Grasa a explicat, de mai multe ori, că a primit sprijinul conducerii Consiliului Județean. Întrebat cum vede relația cu noua conducere, acesta a recunoscut că este posibil să fie schimbat din funcție. ”Este posibil să vină o altă echipă la conducerea spitalului, sunt și alți colegi care pot face partea de management, așa cum am făcut și eu. Nu ar fi ceva ieșit din comun sa mă întorc la ce știu să fac, sunt medic chirurg, predau și la facultate. Am pregătit și un raport de activitate, suntem pregătiți să îl prezentăm. Ideea este să putem colabora pentru proiecte”, a mărturisit Grasa.

În concluzie, managerul spitalului Județean a precizat că pandemia a fost și este o provocare pentru el și colegii săi. ”Le mulțumesc tuturor pentru eforturile pe care le fac. Facem eforturi pentru a menține un act medical echilibrat și de calitate. Este un spital de urgență, nu există perioadă de stop. Cu toții fac un efort foarte mare pentru susținerea activității”.

Mai multe subiecte de interes local, puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos:

Mirela PASCAL, Diana MAXIMIUC

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614