REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.7° Constanța Sâm., 27 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6803
18.7° Constanța Sâmbătă, 27 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6803
 

Câți bani primesc proprietarii de terenuri de la Armată, pentru extinderea bazei militare NATO?!

Câți bani primesc proprietarii de terenuri de la Armată, pentru extinderea bazei militare NATO?!

Mirela PASCAL 11 decembrie 2023 | 00:00 4388

Prin H.G. nr. 23/2020 a fost aprobată declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată, care constituie coridorul de expropriere, situat pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes național „Infrastructura Bazei 57 Aeriană din cazarma 888 Mihail Kogălniceanuˮ. Despăgubirile, însă, nu au fost conforme cu prevederile legale, ci s-au făcut în baza unor grile notariale, la prețuri cu mult sub tariful real. Proprietarii și-au dat seama că sunt păcăliți, așa că au început un adevărat război cu statul român, în vederea stabilirii prețului real al terenurilor. În timp ce unii au câștigat în instanță, alții au pierdut, deși miza este aceeași. Printre cei care au fost luați în râs cu sume infime se numără și fostul primar din Mihail Kogălniceanu, Valer Iosif Mureșan, în prezent consilier local, care a primit o sumă infimă, comparativ cu dimensiunea terenului expropriat.

Cati bani primesc proprietarii de terenuri de la Armata, pentru extinderea bazei militare NATO?!Baza NATO

Sumele individuale estimate de expropriator aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată aflate pe coridorul de expropriere situat pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes naţional „Infrastructura Bazei 57 Aeriană din cazarma 888 Mihail Kogălniceanu“ sunt în cuantum de 110.019.998,41 lei şi sunt alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Apărării Naţionale, la capitolul 60.01 „Apărare“, subcapitolul 60.01.02 „Apărare naţională“, titlul 71 „Active nefinanciare“, articolul 71.01 „Active fixe“. Sumele s-au virat de către Ministerul Apărării Naţionale într-un termen de maximum 90 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii, într-un cont bancar deschis pe numele expropriatorului, la dispoziţia proprietarilor/deţinătorilor de imobile, pentru imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere, situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes naţional „Infrastructura Bazei 57 Aeriană din cazarma 888 Mihail Kogălniceanu“, în vederea efectuării despăgubirilor în cadrul procedurilor de expropriere, în condiţiile legii.

Cati bani primesc proprietarii de terenuri de la Armata, pentru extinderea bazei militare NATO?!Valer Iosif Mureșan

Unii proprietari consideră că sumele primite sunt sub valoarea pieței. De ce? Posibil o interpretare eronată a legii. De exemplu, doi soți care dețin 28.000 de mp de teren, situat la distanţă de până la 300 m de baza aeriană, au fost despăgubiți cu 536.375,56 lei, echivalentul a 110.175 euro. Valoarea reală a terenului este de 12 euro/mp., adică 1.653.308 lei, mai mult decât dublu sumei oferite. Alții, au pierdut în instanță, deși s-au invocat aceleași considerente.
 

Cati bani primesc proprietarii de terenuri de la Armata, pentru extinderea bazei militare NATO?!zona expropriată


Printre cei care au fost expropriați se numără și Valer Iosif Mureșan, fostul primar din Mihail Kogălniceanu. A avut un teren de 1800 mp, în schimbul căruia a primit doar 34.115 lei. Pare că Mureșan s-a resemnat, fiind mulțumit de suma primită, în condițiile în care mulți expropriați se luptă cu Statul Român prin Ministerul Apărării Naționale, pentru anularea parțială a hotărârilor de stabilire a despăgubirilor, hotărâri emise de Comisia de verificare a dreptului de proprietate sau a altor drepturi reale. Cu toții susțin că despăgubirile sunt cu mult mai mici decât valoarea reală a pieței. Iar doi dintre aceștia au reușit să demonteze considerentele comisiei, în baza cărora s-a decis sumele oferite. Nu și Valer Iosif Mureșan, care a ales să se folosească de bani și să nu conteste decizia.

Contractul a fost semnat în 2022!

Ministerul Apărării a desemnat, în iunie 2022, constructorul orășelului NATO de la Kogălniceanu, un mega-contract de o importanță fundamentală pentru România, mai ales în contextul amenințărilor Rusiei. Lucrările vor costa 1,7 miliarde de lei, iar consorțiul câștigător este alcătuit din nu mai puțin de 25 de firme. Mega-contractul estimat inițial la 2,14 miliarde de lei a generat, după cum era și firesc, un interes enorm; 70 de companii, singure sau grupate în 10 asocieri, s-au înscris în cursa pentru construcția orășelului NATO din Mihail Kogălniceanu. Din consorțiul câștigător, o singură firmă este din Constanța și va primi 1% din lucrări.

Cati bani primesc proprietarii de terenuri de la Armata, pentru extinderea bazei militare NATO?!

Valoarea totală a mega-contractului pentru ridicarea orașului NATO de la malul mării este de 1.433.109.102,15 lei, fără TVA, adică undeva la 1,7 miliarde de lei cu TVA, echivalentul a circa 340 de milioane de euro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
mizerie ruseasca!!!bwahahahahahahaahah
2
1
Americanii ce mai nenorocita natie.Natie de homosexuali.
5
4
care ne apara de ruzzii criminali si betivi !!
10
1
facem tara toata numai baze nato!agricultura ,hrana oamenilor animalelor o luam din strainataturi jumate din ceea ce mancam este dinafara ,resturile lor care le refuza iau drumul magazinelor noastre, dar nu toti mancam p***t ,cei cu pensii si salarii nesimtite aleg ce i mai bun si sanatos, restul ce i mai ieftin si mai p***t , asta i tara ,asta i grija fata de unii oameni!
12
10
Ce valoare avea terenul ala care nici nu era cultivat si era la Cuca Macaii? 4 5 euro m2 este arhisuficient . Dar m**e viseaza la preturi de Mamaia Nord pe tarla
15
3
Stat roman imbecil, ai plătit pentru pământul pe care-l faceți cadou jigodiilor jidanesti americane. Ați luat pământul de la romani, AL r*mÂNIEI, 2700 hectare, ca sa-și faca javrele americane oras cu baza militară, blocuri, scoli, gradinite și spital. Ca ei nu se amesteca cu noi. Sunt din sula aurita, cyorile dreq. ‘Tu-va-n gura de trădători. Ați vrut sa luați și din satul Oituz, sa dați oamenii afara din case, n-ați avea parte de escrocheriile pe care le faceți de slugi. Nație de slugi dintotdeauna. Sclavii jidanilor.
37
21

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436