REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.3° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
9.3° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Catolicii sărbătoresc Învierea Domnului. Ce spune monseniorul Ieronim Iacob

Catolicii sărbătoresc Învierea Domnului. Ce spune monseniorul Ieronim Iacob

Replica API 3 aprilie 2021 | 11:57 1731

Paștele va fi sărbătorit la finalul acestei săptămâni de creștinii catolici. Cu toate că normele le permit ca slujba de Înviere să fie oficiată până la ora 02.00, iată că în bisericile catolice din municipiu orarul va fi modificat. Conform purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei pentru Vicariatul de Dobrogea, preotul Ieronim Iacob, slujba de Înviere va începe la ora 20 și se va termina în jurul orei 22.00, pentru ca cei care vor participa la acestea să poată ajunge acasă liniștiți, fără teama restricțiilor. Totodată, preotul, paroh al Bisericii Sfântul Anton de Padova, a transmis un mesaj pentru credincioșii catolici pe care îl puteți citi în rândurile de mai jos.

Într-o perioadă marcată de măsuri restrictive și de protecție împotriva răspândirii coronavirusului, creștinii catolici sărbătoresc în acest weekend Paștele. Noile măsuri impuse de autorități au influențat modul în care se vor desfășura slujbele în biserici. „Credincioșii stau în bănci și astfel se poate păstra distanța, cu mască, acesta fiind avantajul bisericii catolice. Sunt într-adevăr mai puțini ca de obicei pentru că oamenii au înțeles, cei cu afecțiuni, cei în vârstă, cei cu probleme de sănătate au urmărit slujbele de acasă, prin intermediul televiziunii. A fost o participare mulțumitoare și am celebrat joia sfântă. Vineri vom face calea Sfintei Cruci, ceremonia specifică pentru Vinerea Mare, care amintește de ultimul drum al lui Hristos, de la casa lui Pilat până la locul unde a fost răstignit și a murit. Sunt 14 opriri, pe care noi le facem în biserică, la 14 icoane, 14 rugăciuni. Acum, creștinii nu vor mai atinge crucea, ci se va sta la un metru distanță, cu fruntea plecată, în semn de venerație, sau îngenunchează în fața crucii Mântuitorului. Ne-am adaptat și noi cerințelor”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei pentru Vicariatul de Dobrogea, preotul Ieronim Iacob.

Nu se va sta până la ora 02.00 deși au voie

Vă reamintim că reprezentanții cultelor religioase din România au avut o întâlnire cu guvernanții și astfel, s-a ajuns la o înțelegere privind eliminarea restricțiilor de circulație în noaptea de Înviere. În acest sens, credincioșii vor putea să se deplaseze până la ora 02:00, însă, iată că în cadrul bisericilor catolice din municipiu nu va fi nevoie, pentru că slujba va fi susținută între orele 20 – 22.00. Iată ce spune preotul despre acest lucru: „Sărbătoarea Învierii Domnului va începe sâmbătă seară la ora 20.00, cu ceremoniile specifice, cu aprinderea focului și lumânarea pascală. Dorința noastră este ca oamenii să stea cât mai răsfirați, să poarte mască obligatoriu și sperăm să fie bine, să fie o ceremonie frumoasă. Oricum, la ora 22.00 totul va fi terminat. Normele ne spun până pe la 02.00, dar noi începem mai devreme tocmai pentru ca oamenii să se retragă în liniște și fără teamă de restricții.”.

Mesajul monseniorului Iacob, cu ocazia Sfintei Sărbători

„Doresc tuturor credincioșilor catolici din Visariatul Episcopal de Dobrogea un Paște fericit, cu o nouă revărsare de haruri, cu mult curaj, cu multă sănătate și să se deschidă lui Hristos, care este medicul sufletelor și al trupurilor, să aibă grijă de ei și de cei dragi și să fie recunoscători față de ce medicii cei buni care fac lucrarea lui Hristos în zilele noastre. Suntem recunoscători pentru medici și tot personalul medical și îi pomenim în rugăciunile noastre alături de toți cei bolnavi, alături de toți cei care au lăsat această lume și așteaptă Învierea Domnului”, a declarat preotul Ieronim Iacob.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
se cunoaste ca esti o coarda penala depravato
4
5
Ce aiurea mi se pare ca ortodocsii tin pastele in alta zi decat catolicii, si invers. Este evident ca sunt nascociri ale oamenilor.
2
7

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614