REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.3° ConstanÈ›a Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
13.3° ConstanÈ›a Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Cazinoul Constanţa, eterna concluzie: nimeni nu ştie când şi dacă va fi renovat

Cazinoul Constanţa, eterna concluzie: nimeni nu ştie când şi dacă va fi renovat

Replica API 18 noiembrie 2013 | 00:00 212

Clădirea, gazdă pentru o producţie americană, în 2008

Clădirea, gazdă pentru o producţie americană, în 2008

A fost odată ca niciodată o clădire falnică la ţărm de Mare Neagră. Cazinoul din Constanţa e o amintire frumoasă, de care suntem încă îndrăgostiţi, chiar dacă acum ne întâmpină cu geamuri sparte, miros de igrasie, pereţi decojiţi, cadavre de porumbei, bucăţi de beton căzut de te miri unde... Dacă acum ceva timp se putea vizita Cazinoul, în schimbul unei mici sau mari "atenţii" pentru paznici, în acest weekend accesul în interiorul clădirii a fost interzis cu vehemenţă.

Atmosfera duminicală e aceeaşi: artistul boem de vârsta a treia uşor temperamental în faţa aparatelor foto, dar excesiv de zâmbăreţ când vine vorba de turişti cu "dare de mână" şi pasionat de cântatul la acordeon, combinat cu praf, noroi, ciment şi câteva semne care anunţă şantierul din zonă, la care se adaugă câteva tarabe ruginite şi pline ochi de frunzele arămii, care odată vindeau cozonaci şi îngheţată. Desigur, maidanezii nu lipsesc. Eşti străin - latră. Şi cum străinii mai vizitează ceea ce se crede că a rămas din Cazino, imaginaţi-vă că aceşti prieteni ai oamenilor au o activitate destul de intensă, o dată la câteva zile. Chiar în weekend, un grup de vârstnici condus de un ghid român deloc deschis unei conversaţii, a coborât agale scările, aflate în renovare, pentru a face poze. Poze clădirii în sine? Bineînţeles că nu. Mării şi pescăruşilor. Hai, fie, şi Cazinoului. Devenim nostalgici din nou şi nu putem rezista tentaţiei de a vă întreba: ştiaţi că în 2008, într-o sală a Cazinoului s-au filmat ultimele scene dintr-o producţie americană? Este vorba de "The Brothers Bloom", în care joacă Adrien Brody. Pentru acest film s-a filmat atât în Cazinoul Constanţa, cât şi la Castelul Peleş. Avantajul nostru a fost că scenele respective nu se axau pe clădire, ci pe actori. Spunea cumva, cineva, cândva că această clădire nu are potenţial economic? Interesant. Brusc, paznicul chiar are stofă de investitor, nu-i aşa? Adică oamenii cu simţ antreprenorial au declarat obiective turistice locurile în care s-a filmt "Twilight", de exemplu, dar noi nu avem cum să scoatem nici un fel de profit dintr-o clădire cu o istorie atât de complexă? Dar să fim mai optimişti: potrivit proiectului iniţiat de reprezentanţii Direcţiei Dezvoltare Programe din cadrul Primăriei Constanţa, până la sfârşitul acestui an urmează să fie finalizată documentaţia necesară finanţării cu bani europeni, iar cândva prin 2014 să se înceapă lucrările. O să uităm pentru moment de acea colaborare cu Queen Investments care nu s-a finalizat într-o notă prea optimistă. Desigur, autorităţile locale nu exclud şi altă variantă în afară de cea a fondurilor europene: parteneriat public-privat. Primarul Radu Mazăre declara, la România TV, că este în discuţii cu două grupuri. "Nu ştiu acum cum va fi dat: în concesiune sau în participaţiune", mai spunea edilul, de dată recentă.

Cristina MARIN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272