REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
16.4° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Cazinoul din Constanța intră în renovare

Cazinoul din Constanța intră în renovare

Replica API 20 martie 2020 | 00:00 1218

În zilele noastre, amatorii de jocuri casino se îndreaptă din ce în ce mai des către mediul online, atrași de numeroasele promoții dar și de posibilitate de a accesa jocurile preferate de acasă sau chiar și de pe telefonul mobil, atunci când se află în mișcare.

În țara noastră mai există și cazinouri terestre, dar unele dintre ele au ajuns în paragină. Este şi cazul cazinoului din Constanța, pe care autoritățile încearcă acum să îl renoveze.

O adevărată bijuterie arhitecturală, cazinoul din Constanța ar putea prinde din nou viață. Lucrările de restaurare au început, iar echipe complexe de arhitecți și restauratori caută soluții pentru a consolida clădirea simbol din Constanța fară să îi schimbe forma. În plus, se dorește ca elementele originale să fie păstrate.

Arhitectul constănțean Radu Cornescu se ocupă de acest proiect și a explicat în ce va consta restaurarea.

"Se lucrează cu specialişti în componente artistice, cu oameni care înţeleg şi ştiu după ce dau jos câteva straturi de zugrăveală cum au fost materialele originale la pereţi, la plafoane, la pardoseli, ce se întâmplă cu tâmplăria.

Pe de o parte se lucrează la proiect pe baza documentelor obţinute de la Arhivele Statului cu fotografii şi schiţe din trecut şi pe de altă parte se caută soluţîi pentru păstrarea elementelor originale", a declarat arhitectul Radu Cornescu pentru Adevărul.

După ce proiectul tehnic va fi finalizat se va intra în faza de execuție. Vor fi efectuate lucrări ample de restaurare atât în interior cât și în exterior.

Ultima reparație majoră a Cazinoului din Constanța datează tocmai din perioada 1986-1988. Atunci a fost refăcută structura de rezistență de la stâlpi, grinzi și planșee. Totodată, au mai fost refăcute tencuielile exterioare și interioare, învelitorile ornamentale, cele patru turnuri și pardoselile interioare și exterioare.

Cazinoul a fost concesionat Primăriei Constanța în anul 2007, iar autoritățile și-au luat angajamentul că îl vor renova și îi vor reda farmecul din zilele de glorie.

Contractul pentru consolidarea și restaurarea Cazinoului a fost semnat pe 20 decembrie 2019, iar termenul de execuție este de 30 de luni. Cu alte cuvinte, în mai puțin de trei ani ar trebui să vedem această clădire superbă gata.

Cazinoul din Constanța a fost inaugurat pe 15 august 1910, în cadrul unei ceremonii la care a participat și Principele Ferdinand.

Înainte de construcția acestui cazinou, pe locul său era amplasată o sală de spectacole destinată trupelor de teatru ce ajungeau la Marea Neagră. Arhitectura în stil art-nouveau a făcut că această clădire să aibă o prestație impunătoare.

În timpul Primului Război Mondial, clădirea a avut rolul de spital militar, însă apoi a fost bombardată de aviația germană și de trupele bulgare ce ocupaseră Dobrogea. Cazinoul a fost refăcut în 1928 și și-a recăpătat astfel strălucirea, dar a avut de suferit și în timpul celui De-al Doilea Război Mondial. Atunci, el a fost bombardat de sovietici și a avut de suferit.

A urmat o nouă restaurare, dar și o transformare. După anii '50, cazinoul a fost transformat în restaurant la parter, în timp ce la etaj a fost instalată o sală de cinema. Era un loc faimos din România, iar printre invitați se regăseau nume precum Nicolae Ceaușescu și Gheorghe Gheorghiu Dej.

Totuși, după Revoluție cazinoul din Constanța a intrat într-o continuă perioadă de degradare. Chiar și în această stare, cazinoul reprezintă unul dintre cele mai populare obiective turistice din Constanța, mulți oameni venind special pentru o poză și pentru a admira marea din preajma acestei clădiri superbe.

Cazinoul din Constanța este evaluat la 10 milioane de euro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ne-am saturat de cate ori ati anuntat ca intra in renovare!
7
0
Pana il renovati voi, cade de tot.
9
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272