REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.7° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
14.7° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

CCINA eliberează avize de forță majoră pentru agenții economici din județul Constanța

CCINA eliberează avize de forță majoră pentru agenții economici din județul Constanța

Replica API 10 martie 2022 | 00:07 1347

Asistăm la o situație fără precedent pentru Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, respectiv înregistrarea solicitărilor, primite din partea agenților economici, de eliberare a avizelor de forță majoră, prin prisma raboiului dintre Federația Rusă și Ucraina.

Ruxandra Serescu, directorul Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța

Este bine de știut că agenții economici prevăzători au inserat în contracte astfel de clauze de forță majoră. Regăsim astfel clauze care fac trimitere doar la forță majoră, asftel cum este definită prin Codul civil, respectiv un eveniment imprevizibil, de neînlăturat și dincolo de voința părții, dar și clauze complexe, care cuprind enumerări ale cazurilor de forță majoră, printre care se numără și războiul (declarat sau nu), conflictul armat sau ameninţarea serioasă, ostilităţi, invazie, act al unui inamic străin, mobilizare militară extensivă, război civil, răscoală sau revoluţie, insurecţie, tulburare sau dezordine civilă, act de nesupunere civilă etc.

În contextul prezent, agenții economici a căror activitate este afectată în mod direct de către războiul dintre Federația Rusă și Ucraina, pot invoca forță majoră, în vederea exonerării de răspundere pentru neîndeplinirea obligațiilor contractuale.

Vorbim aici de contracte de transport maritim și/sau fluvial, care vizează tranzitarea zonelor care prezintă pericol, pe ruta Constanța și porturi din Rusia. În prezent, sunt porturi închise, atât în Rusia, cât și în Ucraina. Căpitănia Zonală Tulcea a restricționat traficul naval pe brațul Chilia al Dunării. Totodată, există armatori care pot anula contractele de navolsire, considerând că este prea mare riscul expunerii navei și echipajului pentru tranzitarea zonelor periculoase.

De asemenea, în ceea ce privește exportul de cereale, este de urmărit evoluția măsurilor dispuse, în ceea ce privește contractele deja încheiate. În contextul interzicerii sau limitării exportului de cereale, se poate invoca forță majoră în neexecutarea contractelor.

Avizele de forță majoră pot fi eliberate exclusiv de catre Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, pentru agenții economici din județul Constanta. Aceștia pot beneficia de asistență gratuită în vederea întocmirii documentației necesare pentru eliberarea acestor avize.

A.V.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272