CCR a respins cele patru sesizări pentru anularea prezidențialelor fără să le dezbată
CCR a respins cele patru sesizări pentru anularea prezidențialelor fără să le dezbată
Facebook Instagram X Whatsapp Linkedin PinterestCurtea Constituțională s-a reunit într-o ședință administrativă, joi seara, pentru a decide dacă cele patru sesizări depuse joi, pentru anularea prezidențialelor după desecretizarea documentelor CSAT, sunt admisibile. Potrivit unor surse, CCR a decis să respingă sesizările pe motiv că termenul legal de depunere a fost depășit.
Cele patru sesizări depuse astăzi nu au fost înregistrate ca sesizări, pe motiv că termenul legal de depunere a fost depășit (în termen de cel mult 3 zile de la încheierea votării, cel mai târziu la data de: 10 decembrie 2024, ora 24.00, conform art 133, HG 1061/2024), au declarat surse de la CCR, pentru Antena 3 CNN.
Astfel, sesizările nu au intrat pe circuitul jurisdicțional, nu au fost repartizate către un judecător pentru întocmirea unui raport și nu vor fi dezbătute într-o ședință de judecată.
Sesizările au fost înregistrate ca „petiții” si depunătorii vor primi un răspuns în termenul legal, adică, în 30 de zile calendaristice.
Mai multe sesizări au fost făcute, joi, la Curtea Constituțională prin care se cere acesteia anularea primului tur de scrutin de la alegerile prezidențiale și repetarea alegerilor, în lumina informațiilor desecretizate și publicate de Administrația Prezidențială, conform cărora alegerile au fost influențate de o campanie de influență coordonată de un actor statal.
Până acum, cei care au făcut astfel de sesizări sunt publicația Calea Europeană, Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului din cadrul Academiei Române și Școala Națională de Studii Politice și Administrative.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News