REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Ce a descoperit Curtea de Conturi în liceele din judeţul Constanţa

Ce a descoperit Curtea de Conturi în liceele din judeţul Constanţa

Replica API 14 februarie 2014 | 00:00 560

Nu numai administraţiile publice locale sau instituţiile au fost "ţinta" Curţii de Conturi a României, în anii trecuţi, ci şi unităţile şcolare. La câteva dintre acestea s-au descoperit abateri de la lege, fapt pentru care directorii au fost somaţi să remedieze problemele. Astfel, la Liceul "Decebal" din Constanţa s-au constatat creanţe constând în chirii, în sumă de 111 mii lei, înregistrate incorect la momentul încasării şi nu la data constatării lor.

La Colegiul "Carol I" Constanţa auditorii au reţinut faptul că plăţile generate de un litigiu reprezentând "onorariu avocat şi cauţiune" depusă la un dosar au fost înregistrate eronat direct pe cheltuieli şi nu în contul de decontări din operaţiuni în curs de clarificare. Este vorba despre suma de 8 mii lei. Tot la "Carol" s-a constatat neînscrierea în evidenţa contabilă a obligaţiilor de plată reprezentând cheltuieli cu transportul elevilor la unitatea de învăţământ, în valoare de 120 mii lei. Potrivit raportului Curţii de Conturi, la acelaşi liceu sumele ridicate în valută din contul de disponibil în valută, prin "ordin de plata în numerar", au fost evidenţiate în "Registrul de casă" în lei la cursul leu/euro din data ridicării acestora nefiind operate şi înregistrate distinct într-un registru de casă în valută. Neregulile de la "Craol" nu se opresc aici. S-a constatat înregistrarea eronată (sau neînregistrarea) în evidenţa financiar-contabilă a unor bunuri primite în administrare /folosinţă şi care se află în proprietatea publică sau privată a administraţiei locale. Valoarea bunurilor: 665 mii lei.

La Colegiul Tehnic "Nicolae Titulescu" aflat în subordinea Primăriei Medgidia s-au plătit nelegal drepturi de personal estimate la 34 mii lei (indemnizaţie de concediu medical pentru o persoană care nu mai era angajată a instituţiei, drepturi acordate în baza unei sentinţe civile unei persoane care nu se afla printre beneficiari, remunerarea a două persoane ca având studii superioare deşi aveau studii medii în specialitatea pe care erau încadrate). Unităţile de învăţământ din subordinea Primăriilor Murfatlar, Amzacea şi Vulturu şi Agigea nu au întocmit Registrul-inventar în vederea consemnării în acesta a rezultatelor inventarierii. La Şcoala Gimnazială 1 din Vulturu s-a constatat efectuarea unor înregistrări eronate în evidenţa contabilă cu privire la bunurile şi celelalte creanţe şi obligaţii deţinute în înregistrarea eronată în contabilitate a unor obiecte de inventar.

De asemenea, unităţile de învăţământ din subordinea Primăriilor Bărăganu, Chirnogeni, Costineşti, Limanu, Tortoman şi Topraisar nu au evidenţiat în afara bilanţului bunurile primite în administrare de la UAT-uri, în valoare totală estimată de 11.448 mii lei. Auditorii au mai constatat neconstituirea de provizioane pentru cheltuieli cu litigiile aferente drepturilor salariale câştigate de profesori în instanţă, abatere constatată la verificarea unor unităţi de învăţământ din subordinea primăriilor: Medgidia (1.531 mii lei), Murfatlar (1.335 mii lei), Agigea (598 mii lei), Amzacea (440 mii lei), Chirnogeni (179 mii lei), Cogealac (1.760 mii lei), Costineşti (154 mii lei), Dumbrăveni (141 mii lei), Limanu (517 mii lei), Târguşor (271 mii lei), Tortoman (356 mii lei), Topraisar (1.543 mii lei) şi Vulturu (161 mii lei).

Mirela Soria PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272