REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Mie., 22 Mai 2024
Anul XX Nr. 6737
20.4° Constanța Miercuri, 22 Mai 2024 Anul XX Nr. 6737
 

Ce a găsit Corpul de Control la spitalul unde 17 pacienți de la ATI ar fi murit în condiții suspecte

Ce a găsit Corpul de Control la spitalul unde 17 pacienți de la ATI ar fi murit în condiții suspecte

A.F. 18 aprilie 2024 | 00:00 924

Corpul de Control al Ministerului Sănătății a publicat raportul cu privire la scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală. Potrivit acestuia, concluzia este că acuzațiile potrivit cărora 17 pacienți de la ATI ar fi murit în condiții suspecte nu sunt adevărate, aceștia fiind tratați corect. Corpul de Control spune că sesizările nu se confirmă.

Ce a gasit Corpul de Control la spitalul unde 17 pacienti de la ATI ar fi murit in conditii suspecteATI, spital

Ministerul Sănătății, dar și conducerea spitalului au emis comunicate de presă în care au explicat faptul că acuzațiile potrivit cărora 17 oameni internați la ATI ar fi murit în condiții suspecte nu se confirmă. 

Ancheta internă a spitalului arată că toate procedurile au fost respectate și au fost emise câteva concluzii, dar și recomandări.

Comisia nu a constatat nicio abatere profesională

Cert este că Comisia nu a constatat nicio abatere profesională, respectându-se toate protocoalele și procedurile terapeutice existente.

„Comisia nu a constatat nicio abatere profesională, respectându-se toate protocoalele şi procedurile terapeutice existente. Rămâne în discuţie presupusa faptă a depăşirii grave a competenţei profesionale a unei asistente medicale care ar fi afirmat că a modificat din proprie iniţiativă doza de noradrenalină, dar nu există nicio dovadă că acest lucru s-ar fi petrecut în realitate. Se constată situaţii de supraaglomerare a Secţiei ATI şi chiar depăşirea capacităţii pentru asigurarea unor condiţii medicale de foarte bună calitate. Soluţia folosirii paturilor din UPU ca zonă tampon pentru secţia ATI nu poate fi decât o soluţie de moment şi de foarte scurtă durată, iar conducerea spitalului trebuie să identifice de urgenţă soluţii pentru extinderea spaţiului Secţiei ATI. Se impune luarea de măsuri de urgenţă pentru ridicarea nivelului profesional al personalului aflat în Secţia ATI, în mod deosebit a personalului mediu şi auxiliar, atât în ceea ce priveşte cunoştinţele medicale, cât şi modalitatea de comunicare şi nivelul de empatie cu pacienţii şi rudele acestora”, se arată în concluziile şi recomandările incluse în raportul Comisiei interne, dat miercuri publicităţii.

Potrivit raportului, „se impune luarea de urgenţă de măsuri de control privind respectarea riguroasă a Regulamentului Intern şi se consideră că sesizarea depusă şi datele apărute în presă sunt generate de o stare conflictuală permanentă atât la nivelul conducerii spitalului, cât şi a Secţiei ATI”.

„Constatarea pe baza căreia comisia a tras această concluzie este aceea că până în octombrie 2023, în ultimii 3 ani, fluctuaţia de cadre medicale - medici, asistente, îngrijitoare, infirmiere a fost foarte mare - 66 cadre medicale, toate motivându-şi decizia de existenţă a unei atmosfere tensionate, ce perturbă grav activitatea profesională. Ca o consecinţă a acestei situaţii, au rămas în Secţia ATI doar un număr de 3 - 4 medici care să desfăşoare o activitate deosebit de complexă. După luna noiembrie 2023, odată cu schimbarea conducerii secţiei, atmosfera s-a ameliorat rapid, iar numărul de medici a crescut la 13, majoritatea medici tineri şi bine pregătiţi profesional. Acestora li s-au adăugat un număr de medici tineri din alte spitale care efectuează gărzi în unitatea noastră”, se mai arată în raportul citat.

Comisia mai punctează în raport că spitalul, prin conducerea sa, „trebuie să depună de urgenţă toate eforturile legale pentru a controla acest gen de situaţie, situaţie ce este atât în detrimentul bolnavilor, cât şi a imaginii spitalului”.

„Trebuie reanalizate codurile de conduită profesională pentru toate categoriile de personal, modul de aplicare a acestora, stabilirea unui plan concret de îndreptare a situaţiei. Activitatea Spitalului Clinic de Urgenta „Sf. Pantelimon” depinde profesionalismul şi dăruirea cadrelor medicale. Activitatea medicală nu poate fi transformată într-o armă de luptă pentru rezolvarea unor conflicte personale”, conchide, în raport, Comisa internă de analiză a Spitalului „Sf. Pantelimon".

Ministerul Sănătății spune că sesizările formulate de angajații spitalului au la bază o comunicare defectuoasă
De asemenea, Ministerul Sănătății spune că sesizările formulate de angajații spitalului au la bază o comunicare defectuoasă între conducerea unității spitalicești și persoanele în cauză. Aceste sesizări vizau imixtiuni în activitatea de control a directorului de îngrijiri și presupuse acțiuni de hărțuire exercitate asupra medicului din secția de Terapie Intensivă.

„Sesizările formulate de către angajaţii spitalului au la bază o comunicare defectuoasă între conducerea unităţii şi persoanele în cauză. Sesizările vizau imixtiuni în activitatea de control a directorului de îngrijiri şi presupuse acţiuni de hărţuire exercitate asupra unui medic din cadrul secţiei ATI. La nivelul spitalului a fost constituită o comisie internă care a efectuat cercetări din punct de vedere administrativ în urma sesizării întocmite de directorul de îngrijiri medicale, precum şi a informaţiilor apărute în mass-media. În data de 17 aprilie 2024, a fost întocmit raportul final al comisiei interne de analiză care conţine concluzii şi recomandări, fără a se suprapune anchetei penale derulate la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti”, se arată în comunicat.

Documentul citat se mai referă la afirmaţii din spaţiul public referitoare la aparatul RMN din secţia de radiologie.

„Verificările efectuate au stabilit că în luna decembrie 2021 a fost instalat un aparat IRM Philips în laboratorul de radiologie al spitalului. În vederea verificării antenelor IRM şi pentru stabilirea protocoalelor de examinare, în luna martie 2022, medicul şef al laboratorului de radiologie a informat în scris conducerea spitalului şi a depus la secretariatul unităţii un protocol intitulat „Protocol voluntariat pentru testarea antenelor tip IRM şi stabilirea protocoalelor de examinare”. Începerea ativităţii de testare a fost afişată la avizierul spitalului. Aşa cum rezultă din conţinutul protocolului mai sus menţionat, voluntarii nu au fost plătiţi şi nici nu au plătit pentru examinare”, a mai transmis Ministerul Sănătăţii.

Sursa citată a precizat că, având acord scris, au fost folosiţi un număr de 96 de voluntari, nefiind eliberate în scris rezultate oficiale.

„Precizăm că în incinta Spitalului Clinic de Urgenţă Sf. Pantelimon Bucureşti există şi un IRM privat, unde pot fi efectuate examinări de specialitate. Totodată, menţionăm că de la demararea testelor şi până în prezent, la nivelul spitalului nu a fost depusă nicio plângere de la vreunul dintre voluntarii care au participat la teste”, se mai arată în comunicatul de presă.

Oficialii Ministerului Sănătăţii precizează că verificările au vizat doar activitatea administrativă a unităţii.

„Verificările efectuate de către Corpul de Control al Ministrului, precum şi cele efectuate de către comisia internă a Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Pantelimon Bucureşti au vizat numai activitatea din punct de vedere administrativ derulată la nivelul spitalului, aspectele de natură penală fiind atributul exclusiv al unităţii de Parchet competente. Atât Ministerul Sănătăţii, cât şi Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Pantelimon Bucureşti au pus la dispoziţia unităţii de Parchet toate datele şi documentele solicitate de către aceasta”, se mai arată în comunicat.

Nu există nicio sesizare a vreunei asistente despre morți suspecte la ATI

Potrivit digi24.ro, nu există nicio sesizare a vreunei asistente despre morți suspecte la ATI. Conform acuzațiilor șefei de îngrijiri medicale, care spunea că le-a primit de la o asistentă, acolo ar fi fost 17 pacienți care ar fi murit din cauza reducerii intenționate a dozei de medicamente.

După toate audierile care au fost făcute până în prezent, se pare că nu există o asistentă care a sesizat aceste fapte extrem de grave.

Acest scandal a început de la faptul că directoarea de îngrijiri a sesizat în scris managerul Spitalului Sfântul Pantelimon. În sesizare spunea că a fost informată telefonic de către o asistentă medicală din secția de terapie intensivă despre faptul că în perioada 4-7 aprilie au decedat circa 20 de pacienți, motivul fiind scăderea voită a noradrenalinei de pe injectomat și ruga conducerea spitalului să ia măsurile care se impun, respectiv, anunțarea organelor de anchetă penală, lucru care s-a și întâmplat.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ati rezolvat treaba din mers, ati dat si un comunicat sforaitor, gata , hai la vot!
0
0
Mortu e de vina futuvangura de eroi
9
0
Statul nu greșește Statul ne-a dus pe primul loc la inflație Ei au mereu dreptate Nu fura dar dispar bsnii
12
0

REPLICA

LOTO

6/49
392234462419
5/49
22315123624
joker
61933284515