REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
21.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Ce afecțiuni poate ascunde o hemoglobină mică

Ce afecțiuni poate ascunde o hemoglobină mică

A.F. 8 decembrie 2022 | 00:00 285

Hemoglobina, o proteină care se găsește în celulele roșii din sânge, scăzută poate însemna anemie, iar de aici vin o serie de probleme de sănătate.

Hemoglobina este o proteină care se găsește în celulele roșii din sânge. Aceste celule sunt responsabile pentru transportul oxigenului în corp. Pe lângă transportul oxigenului, hemoglobina transportă dioxidul de carbon din celule și în plămâni. Dioxidul de carbon este apoi eliberat pe măsură ce expirăm. Având hemoglobina scazută, toate aceste funcții sunt îndeplinite mai greu.

Cu mici schimbări în stilul de viață, poți să-ți crești nivelul de hemoglobină în mod natural, scrie Medical News Today.

Mărește aportul de fier

O persoană cu niveluri reduse de hemoglobină ar trebui să aleagă multe alimente bogate în fier. Fierul stimulează producția de hemoglobină, care ajută, de asemenea, la formarea mai multor globule roșii.Printre alimentele bogate în fier se află: carnea și peștele, produsele din soia, inclusiv tofu, fructele uscate, cum ar fi curmalele și smochinele, brocoli, legumele verzi, mai ales varza și spanacul, fasolea verde, nucile și semințele, untul de arahide.

Consumă vitamine B naturale

Creșterea aportului de folați (acid folic), adică a unui tip de vitamina B care joacă un rol esențial în producția de hemoglobină și ajută corpul să se echilibreze prezența acestei substanțe în corp. Mai exact, corpul folosește folatul pentru a produce hem, o componentă a hemoglobinei care ajută la transportul oxigenului. Dacă o persoană nu primește suficient acid folic, globulele roșii din sânge nu se vor putea maturiza, ceea ce ar putea duce la anemie cu deficit de folat și la niveluri scăzute de hemoglobină. Iată care pot fi sursele de acid folic: carnea de vită, spanacul, orezul, arahidele, fasolea neagră și roșie, avocado, salata verde, iar la nevoie, suplimentele cu acid folic pot fi folosite pentru a susține organismul să producă hemoglobină.

Ajută absorbția fierului!

Consumul de fier în alimente sau suplimente este important, dar o persoană ar trebui să-și ajute corpul să absoarbă fierul primit. Alimentele bogate în vitamina C, cum ar fi citricele, căpșunile și legumele cu frunze verzi, pot crește cantitatea de fier absorbită. Luarea unui supliment de vitamina C poate ajuta, de asemenea. Vitamina A și beta-carotenul pot ajuta organismul să absoarbă și să utilizeze fierul. Alimentele bogate în vitamina A includ: peştele, ficatul, sucurile de fructe, cartofii dulci și varza.

Beta-carotenul se află în fructe și legume galbene, roșii și portocalii, cum ar fi: morcovii, cartofii dulci, sucul de fructe, pepenii galbeni și mango. Este necesară atenție în privința vitaminei A, deoarece este periculoasă dacă se consumă prea multă. Excesul de vitamina A poate duce la o afecțiune cunoscută sub numele de hipervitaminoză A.

Aceasta poate provoca simptome precum dureri osoase și articulare, dureri de cap severe și presiune crescută în creier.

Suplimentele cu fier

Doar medicul poate recomanda, în situația unor niveluri scăzute de hemoglobină să iei suplimente de fier. Doza va depinde de situația clinică a fiecărei persoane în parte. Este important de știut că prea mult fier poate fi periculos. Poate provoca hemocromatoză, care poate duce la boli hepatice și reacții adverse, cum ar fi constipație, greață și vărsături. Suplimentele vor face ca nivelul de fier să crească treptat în câteva săptămâni. Medicul poate recomanda administrarea suplimentelor timp de câteva luni, pentru a crește rezervele de fier ale organismului, citează doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102