rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 4 martie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

CE anunţă măsuri privind consolidarea rolului internaţional al monedei euro

Comisia Europeană a prezentat marţi o nouă strategie menită să impulsioneze deschiderea, soliditatea şi rezilienţa sistemului economic şi financiar al UE pentru anii următori, informează un comunicat de presă al Executivului european, scrie Agerpres.

Scopul strategiei este consolidarea capacităţii Europei de a juca un rol primordial în guvernanţa economică mondială, protejând totodată Uniunea Europeană împotriva practicilor neloiale şi abuzive. Aceasta merge mână în mână cu angajamentul asumat de UE faţă de o economie globală mai rezilientă şi mai deschisă, faţă de buna funcţionare a pieţelor financiare internaţionale şi faţă de sistemul multilateral bazat pe norme. Această strategie este în concordanţă cu proiectul ambiţios al preşedintei von der Leyen de a avea o Comisie geopolitică şi vine în urma Comunicării Comisiei din mai 2020 intitulată "Acum este momentul Europei: să reparăm prejudiciile aduse de criză şi să pregătim viitorul pentru noua generaţie".

Această abordare propusă se bazează pe trei piloni, care se consolidează reciproc: consolidarea rolului internaţional al monedei euro, dezvoltarea în continuare a infrastructurilor pieţei financiare a UE şi îmbunătăţirea rezilienţei acestora, inclusiv în ceea ce priveşte aplicarea extrateritorială a sancţiunilor de către ţările terţe, şi promovarea în continuare a punerii în aplicare şi a executării uniforme a sancţiunilor impuse de UE.

Consolidarea rolului internaţional al monedei euro se va realiza prin iniţierea unor dialoguri cu ţările terţe partenere vizând promovarea utilizării monedei euro, prin sprijinirea dezvoltării unor instrumente şi a unor indici de referinţă exprimaţi în euro şi prin promovarea statutului acesteia ca monedă internaţională de referinţă în sectoarele energiei şi produselor de bază, inclusiv pentru purtătorii de energie emergenţi, cum ar fi hidrogenul.

Emiterea de obligaţiuni de înaltă calitate exprimate în euro în cadrul NextGenerationEU va conferi pieţelor de capital ale UE şi mai multă profunzime şi lichiditate în următorii ani, care vor deveni astfel, alături de moneda euro, mai atractive pentru investitori. Promovarea finanţării durabile reprezintă, de asemenea, o oportunitate de a transforma pieţele financiare ale UE într-o platformă globală de "finanţare verde", consolidând statutul monedei euro ca monedă implicită pentru produsele financiare durabile.

În acest context, Comisia va depune eforturi pentru a promova utilizarea obligaţiunilor ecologice ca instrumente de finanţare a investiţiilor în domeniul energiei, necesare pentru îndeplinirea obiectivelor în materie de energie şi climă pentru 2030. Un procentaj de 30 % din totalul obligaţiunilor pe care Comisia le va emite în cadrul NextGenerationEU va fi sub formă de obligaţiuni ecologice. Comisia va căuta, de asemenea, posibilităţi de extindere a rolului schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) pentru a-şi maximiza rezultatele în materie de mediu şi pentru a sprijini activitatea de comercializare a ETS în UE.

Pe lângă acestea, Comisia va continua să sprijine şi activitatea Băncii Centrale Europene (BCE) referitoare la o eventuală introducere a unei monede euro digitale, care să vină în completarea numerarului.

În privinţa dezvoltării infrastructurilor pieţei financiare a UE şi îmbunătăţirii rezilienţei acestora, Comisia, în cooperare cu BCE şi cu autorităţile europene de supraveghere (AES), va colabora cu societăţile de infrastructură de pe piaţa financiară pentru a efectua o analiză aprofundată a vulnerabilităţilor acestora în ceea ce priveşte aplicarea extrateritorială ilegală a unor măsuri unilaterale de către ţările terţe şi pentru a lua măsuri în vederea remedierii acestor vulnerabilităţi.

Executivul european va institui, de asemenea, un grup de lucru care va evalua eventualele chestiuni tehnice legate de transferul către contrapărţi centrale situate în UE a contractelor financiare exprimate în euro sau în alte monede ale UE compensate în afara UE. În plus, Comisia va examina modalităţile prin care se poate asigura fluxul neîntrerupt de servicii financiare esenţiale, inclusiv de plăţi, cu entităţi sau persoane din UE care fac obiectul aplicării extrateritoriale a unor sancţiuni unilaterale aferente ţărilor terţe.

În cazul promovării în continuare a punerii în aplicare şi a executării uniforme a sancţiunilor impuse de UE, Comisia va dezvolta o bază de date - Registrul consacrat schimburilor de informaţii privind sancţiunile - pentru a asigura eficacitatea raportării şi a schimburilor de informaţii între statele membre şi Executivul european cu privire la punerea în aplicare şi la executarea sancţiunilor.

Comisia va colabora cu statele membre pentru a stabili un punct unic de contact pentru aspectele cu dimensiune transfrontalieră legate de asigurarea respectării normelor şi de punerea în aplicare a sancţiunilor. Comisia se va asigura, de asemenea, că fondurile UE acordate ţărilor terţe şi organizaţiilor internaţionale nu sunt utilizate încălcându-se sancţiunile UE. Având în vedere că monitorizarea armonizată a sancţiunilor UE este un aspect important, Comisia va institui un sistem specific care va permite raportarea anonimă a eludării sancţiunilor, inclusiv avertizarea în interes public.

Strategia se bazează pe Comunicarea din 2018 privind rolul internaţional al monedei euro, care a pus un accent puternic pe consolidarea şi aprofundarea uniunii economice şi monetare (UEM). O uniune economică şi monetară rezilientă reprezintă elementul central al unei monede stabile. Strategia ţine cont, de asemenea, de planul de redresare fără precedent - "Next Generation EU" - pe care UE l-a adoptat pentru a combate pandemia de COVID-19 şi pentru a ajuta economiile Europei să se redreseze şi să adopte transformările ecologice şi digitale.

"Economia şi piaţa financiară a UE trebuie să atragă în continuare investitori internaţionali. Progresele substanţiale înregistrate de la ultima criză financiară mondială au contribuit la îmbunătăţirea cadrului instituţional şi legislativ al UE. În plus, planul ambiţios de redresare adoptat de UE pentru a contracara efectele crizei provocate de pandemia de COVID-19 va sprijini economia, va promova inovarea, va extinde oportunităţile de investiţii şi va spori oferta de obligaţiuni de înaltă calitate exprimate în euro. În continuarea acestor eforturi şi ţinând seama de noile provocări geopolitice, propunem astăzi o serie de acţiuni suplimentare menite să sporească rezilienţa economiei UE şi a infrastructurilor pieţei sale financiare, să promoveze statutul monedei euro ca monedă internaţională de referinţă şi să consolideze punerea în aplicare şi asigurarea respectării sancţiunilor UE", a declarat Mairead McGuinness, comisarul pentru stabilitate financiară, servicii financiare şi uniunea pieţelor de capital.

La rândul său, Paolo Gentiloni, comisarul responsabil pentru economie, a afirmat: "Consolidarea rolului internaţional al monedei euro ne poate proteja economia şi sistemul financiar de şocurile valutare, ne poate reduce dependenţa de alte monede şi poate asigura costuri mai scăzute de tranzacţionare, de acoperire a riscurilor şi de finanţare pentru firmele din UE. Cu noul nostru buget pe termen lung şi cu instrumentul NextGenerationEU, dispunem de instrumentele necesare pentru a sprijini redresarea şi pentru a ne transforma economiile, conferind, totodată, o mai mare atractivitate monedei euro pentru investitorii din întreaga lume."

Comunicarea Comisiei din decembrie 2018 privind consolidarea rolului internaţional al monedei euro a stabilit o serie de acţiuni-cheie vizând consolidarea statutului monedei euro. Comunicarea respectivă a fost însoţită de o recomandare privind rolul internaţional al monedei euro în domeniul energiei şi a fost urmată de cinci consultări sectoriale privind rolul monedei euro pe pieţele valutare, în sectorul energetic, pe pieţele materiilor prime, în sectorul comerţului cu produse agricole şi alimentare şi în sectorul transporturilor.

joi, 21 ianuarie 2021653
Comentarii
mai mult...Economic
4 mar 00:00EconomicSteaua Română Câmpina, prima rafinărie românească și cea mai longevivă din Europa, a intrat în faliment

Povestea primei rafinării românești - una dintre cele mai vechi din Europa - a ajuns la final. După 126 de ani,...383

4 mar 00:00EconomicCele mai bine plătite domenii de activitate din UE. Sectorul comunicaţiilor și cel al serviciilor administrative și asistență, în top371
4 mar 00:00EconomicCu ce se ocupă bărbatul care a încasat un salariu de 1,3 milioane de dolari pe zi în 2020670
4 mar 00:00EconomicCum să calculezi ce fel de casă îți permiți. Veniturile necesare pentru o casă de 70.000 €, bani luați de la bancă

Creditele pentru achiziționarea unei locuințe reprezintă aproximativ 60% din totalul creditelor acordate populației...515

4 mar 00:00EconomicDecizia Comisiei Europene: Statele UE pot să se abată de la ținta de deficit și în 2022312
4 mar 00:00EconomicElectrocasnicele vor avea o nouă etichetă energetică în UE371
3 mar 00:00EconomicCosmin Ghiţă: Reactoarele nucleare de la Cernavodă au evitat emiterea a 170 de miliarde de tone dioxid de carbon

Utilizarea reactoarelor de la Cernavodă pentru producţia de energie a dus la evitarea emiterii unei cantităţi de 170...632

3 mar 00:00EconomicBursa de la București a deschis în creștere ședința de marți570
3 mar 00:00EconomicCampania de colectare a chiștoacelor a dat rezultate: 1,7 tone de chiștoace colectate și valorificate energetic în 2020602
3 mar 00:00EconomicBERD devine acţionar al supermarketului online Velka Pecka

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) investeşte 30 de milioane de euro în achiziţia unei...537

3 mar 00:00EconomicAutomobile electrice - VW şi BMW vor să extindă reţeaua de staţii de încărcare ultra-rapide din Europa544
3 mar 00:00EconomicCCIR anunță lansarea portalului Access2Markets, platforma care înglobează toate informațiile necesare pentru internaționalizarea afacerilor584
Vremea
7.1°7.1° - 8.1° joi, 4 martie 2021
ConstanțaUmiditate: 83%
Vânt: 5.83 m/s
Presiune: 1014 milibari

Loto
6/497213619116
5/401152863630
joker35615131619
Horoscop
mai mult...SPSportRT
4 mar 00:00SportViitorul Pandurii Târgu Jiu, în semifinale (3-1 vs Universitatea Cluj)

Viitorul Pandurii Târgu Jiu s-a calificat, miercuri, în semifinalele Cupei României, învingând, în deplasare cu...297

4 mar 00:00SportJaponia va decide la finele lunii martie dacă va permite accesul spectatorilor străini la JO de la Tokyo

Organizatorii Jocurilor Olimpice de la Tokyo vor lua o decizie până la finele lunii martie privind accesul...337

4 mar 00:00SportGianluigi Buffon (Juventus) a confirmat că se va retrage în vara anului 2023

Portarul Gianluigi Buffon, multiplu campion al Italiei la fotbal cu Juventus, a dezvăluit că plănuieşte să se...360

4 mar 00:00SportNiculescu şi Ostapenko, semifinaliste în proba de dublu la Doha (WTA)

Perechea româno-letonă Monica Niculescu/Jelena Ostapenko s-a calificat, miercuri, în semifinalele probei de dublu din...382

Local
4 mar 15:04LocalAnchetă la Enel, după ce un angajat a MURIT în timpul serviciului

Un eveniment nefericit a avut loc, în urmă cu două zile, la SC E-Distribuţie Dobrogea SA. În timpul proramului de...1629

4 mar 00:06LocalRAEDPP Constanța s-a sesizat în cazul GUNOAIELOR din Portul Tomis

Regia Autonomă „Exploatarea Domeniului Public și Privat” Constanța s-a autosesizat, ca urmare a imaginilor...1020

4 mar 00:06LocalCoronavirus la Constanța: 980 de teste RT-PCR realizate

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 32.511 persoane...830

4 mar 21:54Local115 noi CAZURI de COVID în Constanţa

Pe teritoriul României, până miercuri-3 martie, au fost confirmate 812.318 cazuri de persoane infectate cu noul...1409

4 mar 21:54LocalATENŢIE! Razii la TRECERILE la NIVEL cu CALEA FERATĂ

Polițiști din cadrul Biroului Rutier Constanța au organizat, la data de 2 martie a.c., în intervalele orare...1082

4 mar 21:54LocalBRACONIERI, PRINŞI pe lacul Siutghiol

1160

Politică
4 mar 21:20PoliticăCSM, după ce sentința în Dosarul 10 august a fost CONTESTATĂ: Magistrații condamnă DERAPAJELE

Faţă de comunicatul alianţei USR-PLUS şi declaraţiile publice ale mai multor oameni politici cu referire la...662

4 mar 21:28PoliticăTopul celor mai vizibili miniștri: Florin Cîțu conduce detașat! Ce loc ocupă Vlad Voiculescu sau Dan Barna

Primele cinci locuri în topul vizibilităţii miniştrilor sunt ocupate, atât în luna ianuarie, cât şi în...715

4 mar 21:20PoliticăFlorin Cîțu respinge categoric propunerile HORECA

1423

4 mar 21:20PoliticăTraian Berbeceanu NU mai este PREFECT al Capitalei

Traian Berbeceanu nu mai este, de miercuri, prefect al Capitalei, în ședința de Guvern fiind aprobată eliberarea sa...1044

4 mar 21:20PoliticăCălin Popescu Tăriceanu, trimis în judecată în dosarul mitei de 800.000 de dolari

Fostul preşedinte al Senatului Călin Popescu Tăriceanu a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei...691

4 mar 21:20PoliticăLucian Bode despre tragedia Onești: 'Dacă negocierile nu duceau la un deznodământ fericit pentru poliție, care era planul doi?'

838

Interviuri
3 mar 00:09InterviuriPrefectul COȘA: Dacă vom fi ATENȚI, putem sta la o TERASĂ de PAȘTE! Video

Prefectul Silviu Iulian Coșa a fost prezent în studioul Replica de Constanța, iar în cadrul interviului a vorbit...1423

26 feb 00:06InterviuriCHELARU, primarul din Năvodari: NU avem BUGET, dar toată lumea vrea proiecte NOI! Video!

Florin Chelaru, primarul orașului Năvodari, a acordat un interviu cotidianului Replica de Constanța, în care a...1787

26 feb 23:57InterviuriTeo HIRA, directorul RAEDPP: Am preluat o NAVĂ BLOCATĂ pe un banc de nisip, cu un management DEFECTUOS! Video

3021

9 feb 00:07InterviuriDELICOTI vrea să TRANSFORME comuna POARTA ALBĂ în ORAȘ! Video

Vasile Delicoti, primarul din Poarta Albă, a acordat un interviu cotidianului Replica de Constanța, prin intermediul...3521

9 feb 00:07InterviuriCîrjaliu, primarul din AGIGEA: Ciobanu de la USR-PLUS, un MINCINOS care a FUGIT din Ucraina! Video

La mai bine de patru luni de la alegerile locale, la Agigea lucrurile par să nu funcționeze normal. A existat doar o...4418

6 feb 00:09InterviuriSorin MIHAI, șeful Inspectoratului ȘCOLAR: Suntem PREGĂTIȚI pentru începerea ȘCOLILOR! Video

3130

Monden
4 mar 00:00MondenTheo Rose, pe mâinile medicilor! Cu ce boală cruntă s-a confruntat artista: „Nu mă mai puteam controla”

Theo Rose a ajuns pe mâinile medicilor, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate severe. Artista le-a povestit...596

4 mar 21:01MondenUnde s-a dus averea lui Dan Bittman! În ce afacere a investit artistul un milion de euro, în plină pandemie

Face ce face și ajunge din nou în atenția presei! Unde s-a dus averea lui Dan Bittman? În ce afacere a investit...1035

4 mar 00:00MondenLoredana Chivu, surprinsă în timp ce a îmbrâncit-o pe Ana-Maria Mocanu în club

502

Mapamond
4 mar 00:00MapamondFostul premier italian Matteo Renzi a primit un plic cu două gloanţe

Fostul premier italian Matteo Renzi a primit miercuri un plic anonim conţinând două gloanţe, o acţiune de...389

4 mar 00:00MapamondOficial ONU: 38 de morți în urma protestelor din Myanmar. Este cel mai grav bilanț de la lovitura militară

Ambasadorul ONU în Myanmar spune că 38 de persoane a murit miercuri în această țară, în „cea mai sângeroasă...346

4 mar 00:00MapamondSecretarul american de stat, despre relația cu China: Este singura ţară care poate submina grav sistemul internaţional

379

4 mar 00:00MapamondPosibil „atac terorist” în Suedia. Un tânăr a înjunghiat opt oameni pe stradă

Opt oameni au fost înjunghiați pe stradă, într-un oraș din sudul Suediei, într-un atac pe care poliția îl...395

4 mar 21:29MapamondPelerinajul de la Mecca va fi permis doar musulmanilor care se vaccinează

Arabia Saudită le va cere musulmanilor care doresc să participe la pelerinajul din locurile sfinte de la Mecca şi...693

4 mar 21:29MapamondOMS: Este nerealist să credem că pandemia se va încheia în acest an

626

Sănătate
4 mar 00:00SănătateVanilia: ce beneficii are acest condiment

Vanilia (Vanilla planifolia) este o plantă originară din America Centrală și reprezintă unul dintre cele mai scumpe...371

4 mar 00:00SănătateVaccinul anti-COVID-19 de la Johnson&Johnson, autorizat de FDA

După examinarea datelor sale de siguranță și eficacitate, FDA a acordat pe finalul lunii februarie 2021 autorizația...448

4 mar 00:00SănătateIpohondria: cauze, simptome si tratament

360

4 mar 00:00Sănătate10 alimente care nu te îngrașă

Un motiv pentru care anumite alimente par să ne îngrașe ține de nivelul de sațietate pe care îl oferă. Astfel,...465

4 mar 00:00SănătateCum să folosești uleiul de ricin pentru a estompa ridurile

Uleiul de ricin este un tip de ulei vegetal și este utilizat în multe produse cosmetice și de îngrijire a pielii....400

4 mar 00:00SănătateExercițiile Kegel: bune pentru sănătate, dar și pentru viața intimă

Tehnica Kegel reprezintă o serie de exerciții simple de încordare și eliberare pe care le poți face pentru a...396

4 mar 00:00SănătateSenzația de rece în piept: din ce cauze poate apărea?

O senzație neplăcută de răceală în piept poate avea mai multe cauze, unele inofensive, altele mai grave. Ce poate...349

4 mar 00:00Sănătate8 fructe cu conținut scăzut de carbohidrați

Fructele conțin carbohidrați sănătoși, dar, dacă vrei să slăbești, e bine să fii atent ce fel de fructe alegi....404

4 mar 17:37SănătateSarcoidoza: ce este, cauze, simptome și tratament

380

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT