REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
8.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Ce avere are constănţeanul de la conducerea Complexului Energetic Oltenia

Ce avere are constănţeanul de la conducerea Complexului Energetic Oltenia

Replica API 9 august 2019 | 00:00 1006

Pierderi uriaşe, dosare şi carteluri

Pierderi uriaşe, dosare şi carteluri

Sorinel Boza, sursa foto: gorjeanul.ro

Directorul general al Complexului Energetic Oltenia (CEO), constănţeanul Sorinel Gheorghe Boza, are şi acum domiciliul la malul mării. El a fost numit la conducerea uneia din cele mai mari companii de stat încă din decembrie 2016. Boza face în prezent subiectul unui scandal stârnit de rezultatele unui raport al Corpului de Control al premierului, care a descoperit o serie întreagă de nereguli şi chiar infracţiuni săvârşite în mandatul constănţeanului. CEO a terminat anul trecut cu pierderi de peste 1 miliard de lei şi datorii care depăşesc 2 miliarde de lei, în condiţiile în care salariile şefilor s-au dublat, iar cea mai mare parte din achiziţii s-au realizat ilegal, beneficiare fiind mai multe firme care s-au organizat în carteluri.

Preşedintele Directoratului de la CE Oltenia locuieşte în Medgidia, acolo unde are un teren extravilan de 507 metri pătraţi şi unul intravilan de 732 metri pătraţi, un apartament de 75 metri pătraţi şi o casă de 288 metri pătraţi. Anul acesta, Sorinel Boza şi-a cumpărat un apartament de 78 metri pătraţi şi în Constanţa. Şeful CEO deţine un VW Golf şi un Audi şi are peste 100.000 de lei pe trei carduri, dar are de returnat şi credite de peste 350.000 lei şi 12.000 de euro. Boza a avut anul trecut un salariu la CE Oltenia de 335.048 lei, în timp ce soţia sa a câştigat de la CRH România 63.913 lei.

Pierderi şi datorii uriaşe

Un raport al Corpului de Control al premierului, datat 11 iunie 2019, arată că Sorinel Boza a fost numit nelegal la conducerea CE Oltenia, în decembrie 2016. Cu toate acestea, constănţeanul este menţinut în funcţie de acţionarul majoritar al CEO, Ministerul Energiei, datorită susţinerii politice de care se bucură din partea PSD şi ALDE. CE Oltenia se află în pragul colapsului, după ce a raportat pentru anul 2018 pierderi de peste 1,1 miliarde lei şi datorii de 2 miliarde lei, iar după primele cinci luni ale anului 2019 înregistra deja pierderi de 600 de milioane de lei. Falimentul CEO ar fi o catastrofă economică şi socială, compania fiind principala producătoare de cărbune din România şi cel mai mare producător de energie electrică pe bază de cărbune. În plus, compania are peste 13.000 de angajaţi, un colaps al CEO echivalând cu ruinarea populaţiei întregii Văi a Jiului.

Dosare uitate

Raportul Corpului de Control al primului ministru evidenţiază numeroase ilegalităţi comise în mandatul lui Boza la şefia CEO, confirmând astfel neregulile descoperite şi de alte rapoarte ale Corpului de Control de la Ministerul Energiei. Printre aspectele sesizate se află şi constituirea de carteluri de către 20 de firme specializate în transport şi 8 societăţi de pază, care câştigă astfel toate contractele de achiziţie a acestor servicii. Şefii CEO evită licitaţiile, preferând atribuirile directe, alcătuiesc astfel caietele de sarcini pentru ca procedurile să fie câştigate de firmele agreate sau amână până în ultima clipă achiziţiile necesare, tocmai pentru a oferi apoi contractele fără licitaţie, invocând extrema urgenţă. Există în prezent mai multe dosare penale instrumentate de poliţie şi DIICOT pe seama ilegalităţilor comise la CE Oltenia, dar cei vinovaţi au rămas încă pe funcţii şi continuă să devalizeze compania.

R.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cazul nu este singular la societatile de stat .Poate prezentati si veniturile,dar astea sunt confidentiale oare?
0
0
cand caruta nu merge, caii sunt vai mama lor , aici este invers! salarii nesimtite din banii celor care cu adevarat muncesc pe depomana!!!!
0
2
omu e un lider.platit din bani publici .pentru Neperformanta. misto sa platesti de la stat un manager care te duce din pierdere in pierdere.si cu salarii mai mari ca afara
4
1
Nu e nimic deosebit daca ne gandim ca parlamentari condamnati definitiv pentru coruptie au putere sa dea legi si chiar dau legi in Romnania.
7
0
Proprietatile si le a luat cand lucra in mediul privat, cand se platea mai bine ca la stat. Dati replica la necalificatii care au ajuns ministrii deputati senatori etc cu averi incomensurabile. Asta a lucrat cate 16 ore pe zi in tari straine sa faca bani. Replica aiurea pt omu care a facut performanta. Omu asta a e un ledear
4
9
Omu a lucrat in privat, a pornit ca inginer si a condus fabrici ca director timp de 20 si de ani. De ce nu aratati si care au fost datoriile inainte sa vina Boza. Erau de ordinul zecilor de milioane de euro si le a adus la cateva sute. Noi in 30 ani am ajuns vai de noi. Dati rrplica la e cine trebuie
5
6
stie cineva vreun constantean cu functie mare si care sa nu fi ciordit ??
5
0
Au salariile astea pentru a fi credinciosi partidului si a indeplini orice sarcina trasata de oligarhi . Maine trebuie sa atribui contractul asta lui X , si ordinul se executa !
10
0
va kakati pe voi, a fost numit acolo in mandatul lui CIOLOS can ministru industriilor era fostul lui coleg da la lafarge BORC. Mai documentati-va inainte sa mancati rahat!
10
7
salarii umflate aiurea, ca sa isi cumpere case terenuri femei masini
9
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108