REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
5.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Ce boli pot semnala problemele de vedere

Ce boli pot semnala problemele de vedere

Replica API 17 august 2022 | 18:08 849

Problemele de vedere pot anunța inclusiv diferite afecțiuni cerebrale. Dacă ți s-a întâmplat să vezi dublu, să ți se pună o ceață pe ochi sau vederea să ți se tulbure din cauza unor puncte sau linii luminoase nu înseamnă întotdeauna că ai o problema oculară.

În multe cazuri, tulburările de vedere anunță unele boli interne sau unele complicății ale unor afecțiuni cronice.

Bolile semnalate prin tulburări de vedere

1. Cataractă

Este o boală care apare în special la persoanele de vârstă a treia și se manifestă prin vedere încețoșată și prin dublarea imaginii.

2. Glaucomul

Poate apărea treptat sau brusc, în cazul glaucomului cu unghi închis, de aceea, dacă vederea scade dintr-o dată, este însoțită de vărsături și dureri de cap, trebuie să mergi de urgență la medic.

3. Dezlipirea de rețină

Este o afecțiune care nu doare și apare în special la bărbați, după vârstă de 40 de ani. Are drept simptom percepția unui val în câmpul vizual.

4. Tumorile cerebrale

Tumorile pe creier pot avea că simptom tulburările de vedere (încețoșare, „luminițe”, pierdere temporară a vederii) dar numai asociate cu vărsături, cu dificultăți la mers sau în vorbire

Problemele de vedere pot anunța un AVC

5. Accident vascular cerebral

În cazul atacului cerebral, vederea dublă și scăderea acuității vizuale sau chiar pierderea bruscă a vederii sunt însoțite de o paleta întreagă de alte simptome, de la tulburări ale altor simțuri (auz, gust), confuzie, amețeală, până la amorțeală a membrelor sau chiar dificultăți de deplasare.

6. Migrenă

Durerile de cap puternice, doar pe o anumită parte, poate fi însoțită de puncte luminoase și de puncte negre, de linii, de vedere distorsionată.

7. Hipertensiunea arterială

Pe lângă manifestări că dureri de cap, amețeli, poate fi însoțită și de apariția de puncte luminoase sau negre în câmpul vizual.

Explicația este că presiunea mare a sângelui în vasele de sânge care iriga ochii duce la deteriorarea acestora. Acuitatea vizuală scade atunci când hipertensiunea afectează vasele de sânge din retină, zona din spatele ochiului unde are loc focalizarea imaginilor. Afecțiunea poartă numele de retinopatie hipertensivă.

8. Hipotensiune arterială

Atunci când tulburările de vedere apar din senin, fiind însoțite de amețeli, de leșîn sau de greață, este posibil să fie cauzate de scăderea tensiunii arteriale.

9. Diabetul zaharat

Este o boală care se complică, în timp, prin deteriorarea vaselor sangvine din întregul corp. Cele mai vizate sunt venele de la nivelul picioarelor (una dintre complicațiile acestei boli se numește „piciorul diabetic”) și vasele sangvine mici care iriga retina – retinopatia diabetică, care se manifestă prin vederea încețoșată.

Din păcate, această complicație a diabetului, odată instalată, nu mai poate fi combătută. Singurele măsuri posibile sunt încetinirea evoluției afecțiunii prin menținerea glicemiei în limitele normale și prin purtarea ochelarilor de vedere potriviți.

10. Hipertiroidismul și boală Basedow Graves

Atunci când tiroidă eliberează în corp prea mulți hormoni tiroidieni, poate fi afectată vederea. De altfel, una din 20 de persoane cu hipertiroidism prezintă, printre cele mai evidente simptome, ochii proeminenți.

Această nu este însă doar o problema estetică, deplasarea globilor oculari fiind însoțită în cele mai multe cazuri de inflamarea țesuturilor oculare și de vedere distorsionată, dublată sau încețoșată. în timp, boală tiroidiana poate duce chiar la pierderea treptată a vederii.

11. Anxietatea

Persoanele cu tulburări anxioase pot prezența vedere neclară, pierderea vederii periferice (că și cum s-ar uită printr-un tunel) sau pot chiar să aibă halucinații vizuale. Explicația este că episoadele de anxietate determina o creștere excesivă a nivelului hormonului de stres adrenalină în organism.

Acesta poate determina o presiune intraoculară peste limitele normale, ceea ce duce la vedere încețoșată. De asemenea, determina și hiperexcitabilitate, ceea ce ne poate face să vedem la propriu pericole acolo unde nu există.

Având în vedere multitudinea de boli sistemice care pot afecta vederea, este recomandat controlul oftalmologic complet periodic (la intervalul stabilit de medic, în funcție de tipul afecțiunii sistemice și de gradul de afectare oculară). Cu cât sunt descoperite mai devreme aceste complicații oculare, cu atât mai mari sunt șansele de recuperare sau de păstrare a acuității vizuale existente.

Totodată, trebuie să te prezinți de urgență la doctor dacă, brusc, suferi de junghiuri puternice în zona tâmplelor, cu senzație de vomă și amețeală.

Alte cauze ale tulburărilor de vedere

Este important de știut că tulburările de vedere mai pot apărea și din cauza oboselii cronice, dacă te afli sub tratament medicamentos sau dacă treci printr-o perioada stresantă, la serviciu sau acasă. În astfel de cazuri, tulburările trec de la sine, dacă recurgi la plimbări în aer liber, la odihnă, cel puțin opt ore pe noapte și la o alimentație sănătoasă.

Și calculatorul tulbură vederea. Studiile arată că peste 80% dintre cei care petrec cel puțin două ore, zilnic, în față monitorului, acuză anumite simptome. Dacă ești una dintre persoanele care utilizează intens calculatorul, este indicat să iei o pauză de privit în monitor.

Astfel, o dată la circa zece minute, ridică-ți ochii și mută-ți privirea asupra unui obiect aflat la cinci-șase metri în față ta, cel puțin zece secunde. Totodată, este indicat să ai un monitor curat și să folosești un ecran protector sau ochelari de protecție, scrie doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920