REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
14.2° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Ce complicații grave poate da boala zgârieturii de pisică

Ce complicații grave poate da boala zgârieturii de pisică

Replica API 2 august 2022 | 00:00 499

Boala zgârieturii de pisică poate dă complicații grave dacă nu luați măsuri imediat. Care sunt simptomele în cazul acestei boli și când trebuie să vă alarmați.

Boală zgârieturii de pisica, cunoscută și sub denumirea de boală ghearelor de pisica, este cauzată de infecția cu bacteria Bartonella henselae. Pentru că poate da complicații serioase, este bine să fim precauți cu pisicile pe care nu le cunoaștem și să evităm a le atinge.

Din păcate, aproape jumătate dintre pisici sunt purtătoare ale acestei bacterii la un moment dat, însă nu prezintă simptome, pentru că Bartonella henselae nu îmbolnăvește pisicile.

Cea mai frecventă cale de transmitere a B. henselae între pisici este prin puricii Ctenocephalides felissau fecalele acestora în care bacteriile pot supraviețui cel puțin nouă zile.

Controlul puricilor pare a fi singură modalitate eficientă de a preveni infectarea pisicilor.

Utilizarea antibioticelor pentru a trata pisicile clinic sănătoase infectate cu B. henselae este controversată, deoarece bacteriemia poate persistă timp de 22-33 săptămâni la pisicile infectate experimental.

Totuși, pisicile pot fi tratate cu doxiciclină dacă este cazul. Mare atenție! Această bacterie poate pătrunde în organismul uman și dacă pisica infectată linge o rana deschisă a omului.

Când apar semnele infecției

Abia la 14 zile după ce bacteria pătrunde în organism, apar semnele infecției. Zona infectată poate apărea umflată și roșie, cu leziuni rotunde, ridicate.

O persoană infectată poate avea, de asemenea, febră, dureri de cap, apetit scăzut și epuizare. Mai târziu, ganglionii limfatici ai persoanei de lângă zgârietura sau mușcătura inițială se pot inflama, devenind sensibili sau dureroși.

În prima faza, porțiunea de piele cu care a intrat în contact pisica se înroșește și devine dureroasă. Pielea este caldă la atingere și poate apărea puroiul.

Ce simptome sunt

Principalele simptome sunt următoarele iar persoanele cu imunitate scăzută (cum ar fi persoanele diagnosticate cu HIV, cancer, diabet, lupus etc.) este bine să dea o importanță crescută acestora căci pot apărea complicații grave.

Febra

Durerile de cap

Pierderea apetitului

Oboseală

Inflamarea ganglionilor limfatici, mai ales a celor din zona capului, gâtului ori axilei.

La persoanele cu un sistem imunitar slăbit, boală această poate cauza probleme mai grave. Pacienții cu HIV, lupus, cancer, diabet sau care urmează tratamente ce le slăbesc sistemul imunitar ar trebui să evite contactul cu pisicile care le pot transmite o asemenea bacterie.

Într-un număr mic de cazuri, boală zgârieturii de pisică poate provoca edem cerebral sau infectarea inimii. Asemenea infecții pot fi fatale dacă nu sunt tratate corespunzător. Însă, majoritatea oamenilor care se îmbolnăvesc grav de la zgârietura de pisică sunt imunocompromiși.

Imediat ce observi aceste simptome, mergi la un consult de specialitate. Medicul va stabili diagnosticul și îți va oferi o serie de indicații pentru vindecarea rapidă.

Diagnosticare boală zgârieturii de pisică

Dacă medicul suspectează că ar putea fi vorba despre boală zgârieturii de pisica, va face examinarea fizică, precum și analiză de sânge PCR (reacția de polimerizare în lanț), astfel încât să depisteze bacteria B. henselae în organism.

Complicații boală zgârieturii de pisică

În general, boală zgârieturii de pisică se tratează de la sine, în câteva zile, însă există și situații mai grave, în care pot apărea complicații.

Encefalopatia este una dintre complicațiile ce pot apărea. Dacă bacteria ajunge la creier, apare această complicație ce poate provoca leziuni permanente la nivelul creierului sau chiar decesul pacientului, notează csid.ro, citat de doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212