REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.1° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
13.1° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Ce efecte are diabetul asupra pielii

Ce efecte are diabetul asupra pielii

Replica API 28 mai 2020 | 00:00 1217

Persoanele cu diabet pot constata apariția unor probleme ale pielii, precum vezicule pe degetele de la mâini sau de la picioare, dermopatia diabetică sau xantomatoza eruptivă, scrie doc.ro.

Când diabetul afectează pielea, este adesea un semn că nivelul glicemiei este prea mare. Dacă glicemia este mărită, acest lucru ar putea însemna că persoana are diabet nediagnosticat sau pre-diabet ori că tratamentul pentru diabet trebuie să fie ajustat.

Acanthosis Nigricans

Această problemă a pielii poate fi confundată cu bronzul sau cu o pată maronie, așa că unele persoane încearcă să o îndepărteze prin frecare, însă acest lucru nu se întâmplă. Afecțiunea este frecventă în rândul persoanelor cu diabet: pielea se închide la culoare, se îngroașă și, de asemenea, pot apărea mâncărimile și un anume miros. Cele mai obișnuite locuri în care apar aceste schimbări sunt spatele gâtului, coatele, genunchii, axilele și alte zone în care pielea face pliuri. Obezitatea crește riscul de Acanthosis Nigricans, așa că păstrarea unei greutăți normale ajută la scăderea acestui risc.

Veziculele diabetice

Apar de obicei pe degetele de la mâini și de la picioare, nu sunt dureroase și trec cam în trei săptămâni. Aceste vezicule pot fi un semn de diabet sau de creștere a glicemiei.

Pielea îngroșată

Poate să apară atât la persoanele care suferă de diabet de tip 1, cât și la cele cu diabet de tip 2. Pielea de pe degete și de pe dosul palmelor se poate îngroșa și poate deveni ceroasă, iar problema se poate răspândi pe brațe, pe umeri și pe spate. În cazurile severe, persoana afectată nu-și mai poate mișca articulațiile și are nevoie de fizioterapie. Cea mai bună metodă de a trata această afecțiune este controlul glicemiei.

Dermopatia diabetică

Este caracterizată de pete maronii care seamănă cu cele provocate de înaintarea în vârstă, dar nu sunt. Glicemia mărită la persoanele cu diabet deteriorează vasele mici de sânge și duce la apariția acestor pete. Dermopatia diabetică este de regulă inofensivă și dispare în general în aproximativ 18 luni.

Necrobioza lipoidică

Este o afecțiune rară pe care o dezvoltă doar una din 300 de persoane suferinde de diabet. Pe piele apar puncte roșii ridicate care cresc și devin mai strălucitoare, iar uneori se fac galbene, iar pielea se poate crăpa și apar ulcerațiile. Necrobioza lipoidică este greu de tratat, dar medicul poate prescrie medicamente orale ori injecții și loțiuni care sunt de ajutor.

Xantomatoza eruptivă

Diabetul necontrolat poate duce la apariția unor mici umflături asemănătoare coșurilor pe picioare, mâini, brațe, picioare și partea dorsală. Bărbații tineri cu diabet zaharat de tip 1 sunt în special susceptibili să dezvolte această afecțiune. Erupțiile pielii pot cauza mâncărime, dar nu sunt contagioase. Controlul glicemiei ar trebui să contribuie la ușurarea simptomelor xantomatozei eruptive.

O infecție bacteriană sau fungică

Nivelul crescut de zahăr din sânge poate usca pielea, slăbi sistemul imunitar și crește riscul de infecții. Foliculita, infecțiile oculare sau ale unghiilor pot apărea frecvent. Fungii își găsesc de obicei refugiu în pliurile umede ale pielii, cum ar fi la axile, sub sâni sau la colțurile gurii. Cel mai des, infecțiile sunt cauze de Candida albicans.

Măncărimile

Mâncărimile la nivelul pielii sunt ceva obișnuit și la persoanele care nu au diabet. Însă, dacă acestea sunt cauzate de o circulație slabă combinată cu o piele uscată, există posibilitatea ca persoana să sufere de diabet. E indicat să se folosească săpunuri blânde, să se scurteze timpul de stat la duș, iar după spălare pielea să fie hidratată cu o loțiune de corp.

Vitiligo

Apare mai ales la persoanele care suferă de diabet de tip 1, dar se poate dezvolta și la cele cu diabet de tip 2. Vitiligo distruge celulele care colorează pielea și pe corp apar zone mai deschise la culoare. Afecțiunea se tratează cu creme care conțin anumite medicamente sau în unele cazuri prin intervenție chirurgicală.

Granulomul inelar

Medicii nu știu exact în ce fel este această afecțiune corelată cu diabetul și nu știu precis nici de ce apar aceste mici pete roșii sub formă de cerc pe glezne, picioare și mâini sau în alte părți ale corpului; este posibil ca acestea să fie un răspuns la inflamație. Tratamentul poate consta în creme sau injecții.

Xantelasma

Apare când corpul colectează colesterolul suplimentar în jurul ochilor. Persoana afectată observă mici excrescențe pe pleoape sau în jurul lor. Aceste depozite nu sunt dureroase și nici periculoase, dar pot semnala un diabet necontrolat, un colesterol prea mare sau alte probleme.

Ulcerații ale piciorului

Aceste răni pot apărea după o simplă scărpinare a locului respectiv la persoanele cu diabet, mai ales dacă frecarea se întețește prin purtarea pantofilor. Circulația slabă întârzie vindecarea rănilor și provoacă daune nervilor. Dacă îți apre o astfel de rană la picior, cere sfatul medicului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369