REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
14.8° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

CE elevi vor MERGE de luni la ȘCOALĂ, în Constanța!

CE elevi vor MERGE de luni la ȘCOALĂ, în Constanța!

Replica API 6 februarie 2021 | 00:13 6414

Cele mai multe localități din România se încadrează în scenariul verde. Sunt însă și localități cu focare de COVID-19, care se încadrează în scenariul roșu. În județul Constanța scenariile sunt altele. De exemplu, elevii din municipiul Constanța vor învăța în scenariul galben. Direcția de Sănătate Publică a informat vineri, 5 februarie 2021, Inspectoratul Școlar cu privire la situația epidemiologică la nivelul fiecărei localități.

În județul Constanța, într-o singură Unitate Administrativ Teritorială, și anume, în localitatea Dumbrăveni, elevii vor continua să învețe de acasă, scenariul 3, mai exact, roșu. În 21 de localități școala va începe în scenariul al doilea, iar în 48 de UAT-uri, elevii vor începe școala fizic, în scenariul verde.

Tabelul cu scenariile îl puteți consulta AICI

Sorin Cîmpeanu va monitoriza respectarea măsurilor

Potrivit Ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, lista publicată cuprinde 3.181 unități administrativ-teritoriale (UAT), cu scenariul în care se încadrează fiecare. Sunt 149 de localități în scenariul roșu, 903 localități în galben, 3.181 în verde. 24 vor face cursuri exclusiv online, pentru că au rata peste 6 la mia de locuitori, scrie digi24.ro.

Sorin Cîmpeanu a mai precizat în cadrul conferinței de presă că Ministerul Educației va monitoriza, cu ajutorul autorităților din teritoriu, respectarea tuturor regulilor impuse pentru desfășurarea în siguranță a cursurilor în școli. „Insistăm pe respectarea următoarelor reguli: distanțarea fizică e extrem de importantă, maximum posibil, minim 1 metru pentru a nu ajunge în situații absurde de blocaj. Mizăm pe capacitatea organizatorică a fiecărui director de școală că va asigura distanțarea maxim posibilă în condițiile date. Scăzând acele categorii de elevi exceptate din perspectiva prezenței fizice aglomerația din sălile de clasă nu va fi chiar atât de mare cum se prezintă la nivel teoretic”, a declarat ministrul.

Se recomandă o distanță de minim 1 metru între copii

Întrebat cum se va respecta distanța de 1 metru în clasele cu 37 de copii, Sorin Cîmpeanu a afirmat: „Aș vrea să repet cât se poate de clar. Se recomandă distanța minimă de un metru. Dar, având în vedere că nu se poate schimba infrastructura școlară din România pe parcursul a câteva zile, mizez pe priceperea managementului din fiecare școală și verificăm, monitorizăm această pricepere pentru a asigura o distanțare maxim posibilă prin reconfigurarea mobilierului, prin toate celelalte măsuri. Nu vor fi clase cu un număr atât de mare de elevi, pentru simplul motiv că am diminuat la clasa a IX-a, deci urmează. Excepțiile pe care le-am menționat, elevi cu vulnerabilități, elevi cu aparținători cu vulnerabilități și elevi cu simptome. Măsurile pot fi posibile, am verificat, atât cât se poate pentru cele 17.000 de școli din România cu personalitate juridică și structură arondate respectarea acestor condiții. Este posibilă. Dacă cineva va vrea să măsoare dacă se respectă distanța de 1 metru sau sunt doar 98 de centimetri, nu face parte din strategia de abordare a Ministerului Educației”.

„Dacă copilul are orice simptom, atunci ar trebui să stea acasă”

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a explicat că aerisirea spațiului este la fel de importantă ca distanțarea. “Aerisirea spațiului este extrem de importantă, la fel de importantă, dacă nu mai importantă decât distanțarea. Distanțarea în sine există în ordin foarte clar specificat peste tot acolo unde posibil, ceea ce înseamnă că și acolo unde e posibil cu oarece eforturi ar trebui să fie făcut lucrul ăsta în fiecare școală. De asemenea, există măsuri foarte stricte de siguranță, apropo de posibilitatea ca un copil să se îmbolnăvească. La cele mai mici simptome, copilul va fi izolat, testat și clasa va fi închisă, dacă e vorba de ciclul primar, respectiv se va demara o anchetă epidemiologică, dacă e vorba de ciclul gimnazial și liceal, la primul caz. Dacă copilul are orice simptom, atunci ar trebui să stea acasă”, a afirmat Voiculescu.

Care sunt cele trei scenarii pentru începerea școlii

Incidența în cele trei scenarii:

scenariul verde – incidența sub 1 la mia de locuitori

scenariul galben – incidența de sub 3 la mia de locuitori

scenariul roșu – incidența de peste 3 la mia de locuitori

În localitățile care se încadrează în așa-numitul scenariu verde, cu relativ puține cazuri, toate școlile se redeschid fizic, copiii merg la școală.

În localitățile care se încadrează în scenariul galben, adică sunt ceva mai multe cazuri de infectare, lucrurile se schimbă în sensul că merg în continuare la școală, mai exact la grădiniță și la școală, copiii de grădiniță, copiii din ciclul primar, clasele I-IV, și copiii din clasele terminale - VIII, XII, XIII.

În cazul în care localitatea intră în scenariul roșu, continuă pentru un timp să meargă la școală și la grădiniță copiii de grădiniță și de ciclu primar, dar ceilalți nu mai merg la școală.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
cum se respecta intr-o clasa cu 30 copii distanta de 1m?
1
1
ce elevi vor merge de luni la scoala!!! Le stiti si numele???
1
0
Citeste cu rabdare si atentie. Navodari se afla in tabel.
3
0
Sunt toate localitatile? Navodari nu mai tine de judetul nostru?
0
4
Vai de mine! Tu ce ordin ai citit? Acum te-ai trezit din somn?
3
2

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468