REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.7° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.7° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Ce este mișcarea "sângelui pur". Mii de oameni refuză operații vitale

Ce este mișcarea "sângelui pur". Mii de oameni refuză operații vitale

A.F. 25 ianuarie 2023 | 21:00 915

Tot mai mulți adepți ai teoriilor conspirației au început să refuze transfuziile sanguine de la persoane vaccinate împotriva COVID-19. Recent, un cuplu de antivacciniști din Noua Zeelandă s-a împotrivit unei operații pentru salvarea vieții bebelușului lor, de teama că acesta s-ar putea "contamina".

Ce este miscarea

Așa au apărut și asociațiile care promit "sânge pur", un demers rentabil pentru cei care vor să facă bani din temerile nejustificate ale oamenilor, anunță AFP, citată de Agerpres. "Compuşii vaccinurilor nu se regăsesc în sistemul sangvin", spun medicii din întreaga lume.

În noiembrie 2022, părinții unui bebeluş de 4 luni din Noua Zeelandă au refuzat o operație pe inimă, care urma să salveze viața copilului, deoarece se temeau că medicii îi vor face transfuzii cu sânge de la oameni vaccinaţi. Cuplul anti-vaccinist a fost dat în judecată de Departamentul pentru Sănătate, iar tribunalul le-a retras temporar părinților custodia copilului, pentru a permite intervenţia medicală.

Cazul a devenit, însă, emblematic pentru activiştii anti-vaccin și a dat naştere unei aşa-numite mişcări a "sângelui pur".

Teoria "contaminării" cu sângele celor vaccinați împotriva COVID-19 nu se bazează, însă, "pe nicio dovadă ştiinţifică", spune Katrine Wallace, medic epidemiolog la Universitatea Illinois din oraşul american Chicago.

"Dacă sângele unei persoane vaccinate este donat unei persoane care nu este vaccinată, persoana care primeşte transfuzia nu devine vaccinată", a explicat Katrine Wallace, citează digi24.ro.

În grupuri private, create pe reţelele de socializare, apărătorii conceptului de "sânge pur" îndeamnă, însă, la violenţe împotriva personalului medical implicat în campaniile de vaccinare şi afirmă, în mod eronat, că persoanele vaccinate mor în masă. Mai mult, cer înființare unor bănci de sânge dedicate persoanelor care nu s-au vaccinat împotrvia COVID-19.

Căutarea unei aşa-zise "purităţi" nu se limitează doar la sânge

"Mişcarea 'sângelui sigur' se bazează 100% pe dezinformările ce vizează vaccinurile, iar folosirea temerilor oamenilor este, din păcate, un demers rentabil", este de părere medicul epidemiolog Katrine Wallace.

Recent, în oraşul elveţian Zurich a apărut și organizația Safe Blood Donation, menită să îi pună în legătură pe donatorii nevaccinaţi cu destinatarii nevaccinaţi ai transfuziilor sangvine. Ca să devină membri, oamenii trebuie să plătească o taxă de intrare de 50 de euro, iar apoi un abonament anual de 20 de euro. Asociaţia, înfiinţată de un specialist elveţian în naturopatie, George Della Pietra, anunță că este prezentă în Europa Occidentală, America de Nord, Africa şi Asia.

"Mulţi cercetători şi medici au numeroase îngrijorări legate de vaccinurile anti-COVID-19 şi sunt, de asemenea, convinşi că ele pătrund în corp prin intermediul sângelui, într-o manieră deturnată, s-ar putea spune, şi rămân acolo", a declarat Clinton Ohlers, un reprezentant al asociaţiei Safe Blood Donation.

Afirmaţia lui este, însă, diametral opusă în raport cu cunoştinţele ştiinţifice actuale.

"Donaţiile de sânge obţinute de la persoane vaccinate împotriva COVID-19 sunt sigure pentru transfuzii. Compuşii vaccinurilor nu se regăsesc în sistemul sangvin", spune Jessa Merrill, de la Crucea Roşie americană.

Nu doar "sângele pur" este la mare căutare, ci și laptele matern de la mame nevaccinate anti-COVID sau sperma, provenită de la bărbați nevaccinați - "următorul Bitcoin", prezic adepţii teoriilor conspiraţiei.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
cind autoritatile mint, apar si aceste manifestari. cititi istoria, vedeti de ce a aparut bolsevismul.
0
0
Mesaj pentru preostalai: vaccinul nu ramane in corp, drept dovada este ca si cei vaccinati fac boala...
2
0
e bine bine e foarte bine.mai scapam de pprosti ca tere s.au inmultit frate!ba,nu faceti operatii,stati acasa ca sa fiti puri!
2
0
Pai cum aun facut legi speciale cu drepturi ieșite din comun pentru poponauti LGBTQ asa sa faca si pentru nevaccinati ca tot o minoritate par a afi
1
0
dezavantajele democratiei si epocii retelelor sociale - toti nebunii au iesit la lumina si isi striga "drepturile"; doamne ajuta
3
2

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367