REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.1° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Ce implică recuperarea după un accident vascular cerebral

Ce implică recuperarea după un accident vascular cerebral

Replica API 27 aprilie 2021 | 00:00 889

Un pacient poate începe tratamentul recuperator în ambulator sau la domiciliu. Există centre speciale de recuperare după accidentul vascular cerebral (AVC).

Sursă foto: Shutterstock

Programele recuperatorii pot fi inițiate în centre speciale, iar un astfel de program recuperator intensiv, coordonat medical, poate dura în jur de 2-3 săptămâni.

Treptat, se recuperează marea majoritatea a funcțiilor afectate după accidentul vascular cerebral. Unele dizabilități sunt recuperate mai rapid, însă altele după mai mulți ani, lucru care depinde de mai mulți factori (de vârstă pacientului, de bolile asociate, de tratamentul concomitent al acestuia).

Recuperarea funcțiilor pierdute depinde, însă, și de extinderea țesutului cerebral afectat în urmă accidentului vascular cerebral. Creierul uman are o capacitate mare de refacere, iar zonele din creier neafectate de accidentul vascular cerebral pot prelua funcția țesutului cerebral afectat, scrie doc.ro.

Programul de reabilitare după un accident vascular cerebral implică mai multe specialități și pentru succesul terapeutic al pacientului este necesar lucrul în echipa, multidisciplinar.

Logopedul ajută pacientul să își însușească noi metode de comunicare, verbală și non-verbală. Se ocupă de problemele de vorbire, ajută pacientul să învețe să scrie și să citească.

Asistentul social ajută pacientul să se reintegreze social, să își găsească o ocupație sau o nouă slujba adaptată capacităților acestuia.

Fiziokinetoterapeutul este specialistul care evaluează și tratează afecțiunile legate de mișcare, coordonare și echilibru.

Specialistul în terapia ocupațională este cel care ajută pacientul să își recapete capacitățile esențiale supraviețuirii independente: mâncatul, scrisul, cititul, îmbrăcatul etc.

Psihiatrul este esențial pentru recuperarea emoțională a pacientului care a supraviețuit accidentului vascular cerebral și se confruntă cu depresia.

Din această echipa mai pot face parte nutriționistul, ortopedul, specialistul în terapia ocupațională etc.

Reabilitarea poate fi una anevoioasă și este necesar, pe tot parcursul ei, de susținerea și de sprijinul moral din partea apropiaților pacientului. Consilierea psihologică este la fel de importantă că și reabilitarea fizică pentru recuperarea emoțională a pacienților care au suferit un AVC.

La ce să te aștepți în perioada de recuperare

Reabilitarea este o parte importantă a recuperării după un accident vascular cerebral. Tocmai de aceea este important să știi (mai ales dacă cineva apropiat ție, o persoană dragă, a avut un AVC) ce etape sunt implicate în recuperarea pacientului cu AVC.

Leziunea de la creier cauzată de un accident vascular cerebral poate duce la probleme pe termen lung și la probleme de diferite tipuri. Deși unii pacienți se pot recupera relativ rapid, mulți oameni care au trecut printr-un AVC au nevoie de sprijin pe termen lung, de specialiști, pentru a-i ajută să își redobândească, pe cât posibil, independența.

Procesul de recuperare depinde de simptomele pacienților și de severitatea accidentului vascular cerebral. De cele mai multe ori, recuperarea începe în spital și continuă acasă sau la un centru local, în comunitate, o dată ce pacientul se simte suficient de bine pentru a părăsi spitalul.

O echipa de specialiști este la dispoziția pacientului, pentru a-l ajută în cele ce urmează cu recuperarea să, iar printre aceștia se numără psihoterapeuți, psihologi, terapeuți ocupaționali, logopezi și specialiști în recăpătarea limbajului și abilităților de comunicare, medici nutriționiști și asistente medicale specializate, precum și medici specialiști.

Impactul psihologic

Două dintre cele mai frecvent întâlnite probleme psihologice care pot afecta pacientul după un accident vascular cerebral sunt:

Depresia - mulți oameni se confruntă cu accese sau episoade intense de plâns și se simt neajutorați, iar de multe ori se retrag din activitățile sociale;

Anxietatea - caz în care oamenii se confruntă cu sentimente generale de frică și de anxietate, uneori scoase în evidență de episoade de frică intensă și necontrolată (atacuri de anxietate).

Totodată, în această perioada, sunt întâlnite și sentimentele de furie, de frustrare și de dezorientare ori confuzie.

Impactul cognitiv

Cogniția este un termen folosit de oamenii de știință, pentru a se referi la multe procese și funcții pe care creierul nostru le folosește pentru a procesa informațiile. Una sau mai multe funcții cognitive pot fi întrerupte sau afectate de un accident vascular cerebral, inclusiv:

comunicarea - atât verbală, cât și scrisă;

percepția spațiului înconjurător - când conștientizezi în mod natural locul în care corpul tău este în relație cu mediul tău imediat;

memoria;

concentrarea;

funcția executivă - capacitatea de a planifică, de a rezolva probleme și de a raționa în legătură cu situațiile;

practică sau rutină - capacitatea de a efectua activități fizice care necesită iscusința sau o experiență, cum ar fi să te îmbraci sau să îți prepari o cană cu ceai.

Ca parte din tratamentul tău, fiecare dintre funcțiile tale cognitive va fi evaluată, iar apoi un plan de tratament și de recuperare va fi creat de specialiști.

Să nu uităm că un accident vascular cerebral poate cauza:

probleme legate de mișcare/de deplasare, slăbiciune sau paralizie pe o parte a corpului

probleme legate de comunicare

probleme la înghițire

probleme de vedere,

afectarea controlului vezicii urinare și a mișcărilor intestinale și altele.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272