REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.3° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
9.3° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Ce înseamnă ANI GREI de ÎNCHISOARE? Karam sau Ţarălungă, de la 8 ani, la 3!

Ce înseamnă ANI GREI de ÎNCHISOARE? Karam sau Ţarălungă, de la 8 ani, la 3!

Replica API 20 ianuarie 2020 | 23:55 1242

Atunci când se anunţă condamnări la "ani grei" de închisoare pentru omor, furt sau infracţiuni de corupţie, cititorul, respectiv telespectatorul are o percepţie clară, gândidu-se că respectivul condamnat va sta după gratii fix cât spune instanţa. În realitate, lucrurile stau altfel, pedeapsa cu închisoarea nu se execută integral, adică deţinuţii stau în închisoare mai puţin, datorită sau din cauza posibilităţii liberării condiţionate. Asta înseamnă că, dacă un condamnat execută efectiv (stă în închisoare) o parte din durata pedepsei la care a fost condamnat şi dacă are o bună comportare în detenţie, el va putea fi pus în libertate mai devreme decât prevede hotărârea de condamnare.

Mai mult, dată cel condamnat are peste 60 de ani, atunci, iar, legea este în favoare lui, putând fi eliberat după ce a executat o treime din pedeapsa aplicată. Aşa se face că nume grele din Constanţa, condamnate recent la "ani grei" de închisoare, vor ieşi din spatele gratiilor mult mai repede. Cum este cazul lui George Karam, a lui fostului decan de la Farmacie, Gheorghe Ţarălungă sau chiar fostul primar din Cernavodă, Gheorghe Hână. Dacă un condamnat stă în închisoare o parte din durata pedepsei la care a fost condamnat, dacă are o bună comportare în detenţie el va putea fi pus în libertate mai devreme decât prevede hotărârea de condamnare. Totodată, dacă în timpul executării pedepsei cu închisoarea condamnatul prestează muncă, el beneficiază de o altă reducere a pedepsei, astfel: 3 zile muncite în regim de detenţie se consideră 4 zile de pedeapsă executate; ori 2 nopţi muncite în regim de detenţie se consideră 3 zile de pedeapsă executate. În cazul scrierii unor lucrări ştiinţifice se consideră 30 de zile executate din pedeapsă. Iar, dacă condamnaţii au peste 60 de ani, se pot libera după ce au executat o treime din pedeapsă. Potrivit legii, cei care primesc o pedeapsă cu închisoarea care nu depășește 10 ani, pot ieşi din închisoare după ce au executat o treime, dacă au peste 60 de ani. De exemplu, Gheorghe Ţarălungă, fostul decan al Facultății de Farmacie din cadrul Universităţii Ovidius, a fost condamnat definitiv la 8 ani de închisoare cu executare pentru infracţiuni de corupţie, după ce a luat mită de la studenţi. Ei bine, el nu va sta atât după gratii. Având peste 60 de ani, va ieşi după 2 ani şi 8 luni, la care s evor mai scădea zile pentru bună purtare, dar şi pentru prestarea unor munci, în cazul în care va face lucrul acesta. Fostul primar din Cernavodă, Gheorghe Hânsă, a fost condamnat definitiv la 4 ani şi 10 luni de închisoare. Însă, având în vedere că Hânsă are peste 60 de ani, acesta va sta după gratii în jur de 1 an şi 7 luni. Să nu-l uităm pe George Karam, patronul restaurantului Beirut din Constanța, mistuit de un incendiu devastator în urma căruia și-au pierdut viața trei tinere artiste. El a fost condamnat definitiv la opt ani și o lună de închisoare cu executare, după 5 ani de la producerea tragediei. El a fost condamnat la 8 ani, o lună şi 10 zile. Însă, acesta nu va sta mai mult de 3 ani după gratii, legea fiind favorabilă, având peste 60 de ani.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cel mai tare homosexual declarat Cristi Rosu. Un analfabet ajuns mare inginer haha Si sef .Cristi rosu isi baga degetu in cur singur
2
2
pe Puiu Popovicu cit il mai lasati luatii si prieteni Isarescu el i-a dus banii afara fisa lui Basescu Basescu onaca miliarde de euro nu vine FMIUL sa vada ce au facut asta cu bani tari in ce conturi sunt
2
0
Aveti mai jos doua adrese din localitatea Cernavoda unde doua familii de proxeneti traiesc ca in paradis dupa femei traficate.De ce nu ii vizitati pe acesti interlopi si proxeneti mai ales ca pestii in speta nu au locuri de munca.Sa credem ca sunteti la barta bara cu interlopii si proxenetii din Cernavoda ?.Politia din Cernavoda inexistenta asteapta noi angajari cei aflati in serviciu sunt corupti pana in maduva oaselor.
23
1
de top din Cernavoda va scriem frumos ca noi locuim pe Str.Ovidiu nr.20 si respectiv Vasile Alecsandr 20.Sunt doua vile frumoase somptuase muncite de catre fetitele noastre trimise la produs.Asa este in Romania proxenetii au drepturi iar prostimea la puscarie.Cine sponsorizeaza m.a.i???.Nu noi suntem obligati lunar sa facem cheta?.Asa ca noi stam linistiti la caldura iar fraierimea in frig la puscarie.
33
1
hansa a nsi facut ceva, dar actualul un mare kk, aaaa, luminite si patinuar, ca sa l mai alegeti o data, dati o la m..ie lui n...go..ta
10
33
Primarul HANSA...a muncit greu la Primaria Cernavoda...a rezolvat multe probleme pentru cetatenii orasului...a muncit,si a gresit..daca-l durea in KUR...era si astazi primar..in aceasta tara cine munceste este...blamat...umilit...badjocorit si ca recompensa ...ceva ani la Poarta Alba...asta-i ROMANIA...
35
5
la cate greseli are acest articol am renuntat sa l mai cetesc dupa 10 randuri. Nu verificati inainte de publicare?
5
0
Vedeti de ce iau magistratii pensii speciale si salarii enorme ?
8
0
Proxenetul Sparcaci ii face combinatiile Marianei
6
0
Romania este raiul infractorilor! Tot acest sistem format din infractori, judecatori, legislatie este in favoarea lor!
21
2
ce trebuia s-a inteleaga ,acum un an, doi, trei cinci si cateva luni de parnae ,sunt suficiente, care nu cer repetir, bat din palme si fac misto, dar o s a inteleaga oare?
1
2
De ce sa beneficieze de reducere Karam? Mizerabilul asta s-a ascuns pentru a nu ispasi pedeapsa.
23
2
ca sa imparti cu judecatorii nesatui.
20
3
Trebuie sa furi mult, daca furi putin faci puscarie multa.
27
2
Toti cei de jos care se impotrivesc legii sau critica legea sa dea Dumnezeu sa se duca la.puscarie dar sa stea pedeapsa intreaga
9
16
Grija voastra pentru borfasi este cunoscuta ,deja.Borfas la borfas trage.
15
7
De ce iau judecatorii pensii speciale ? De ce iau salarii de peste 20000 lei ? De ce sunt pensionati anticipat ? Pentru ce merite ?
43
1
aveti voi ca sa va permiteti sa puneti in discutie o lege? Bai ziaristilor si comentatorilor duceti va la scoala mai intai si o sa realizati brusc ca aveti lacune multe. Sau sunteti atat de needucati incat nu veti realiza. Generatie de creiere atrofiate.
10
19
Ce comparatie sa mai facem cand omori 3 oameni si ai aceiasi pedeapsa ca cel care a luat mita 100 de euro.Ca dupa aia unul e destept de-i crapa capul si scoate carti stiitifice pe banda rulanta, iar altul are peste 60 de ani, unul a muncit pe branci zi si noapte,inca o gaselnita sa scapi cat mai repede de carcera.Sunt tari unde si la 80 de ani, muncesti intr-o fabrica, uzina, santier sa-ti platesti prejudiciul, iar dupa lucru te intorci la inchisoare.Nu stau sa scrie cai verzi pe pereti sau sa comande infractiuni la sublocotenenti.Ies din inchisoare mai bogati ca atunci cand au intrat.
30
4
interlopii din judetul Constanta nu exista legi?.Pe ei de ce nu ii deranjeaza m.a.i?.Care este motivul ca unii merg mai des la puscarie si ei nu???.Exista cumva o explicatie?.Sau prostii care nu sponsorizeaza sistemul lunar merg la Poarta Alba?.Daca facem o comparatie intre furaciunile lui Hansa si traficul de persoane de la Cernavoda veti vedea ca acestia si-au construit imperii pe spinarea fetelor traficate iar Hansa ce ?.Va rog sa mergeti pe strada Ovidiu nr.34 Cernavoda sa vedeti ce a putut realiza un proxenet fara o zi de munca.
43
0
la comanda ca sri ul si voi pac il bagat pe proful taralunga cu arabul in al carui local au MURIT niste fete ARSE DE VII. iar proful taralunga a avut o inscenare cu 200 euroi si niste arabitoi care au facut denunturi. bravos.
33
4

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614