REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.2° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Ce METODE folosesc CONTRABANDIŞTII pentru a transporta ILEGAL ŢIGĂRILE

Ce METODE folosesc CONTRABANDIŞTII pentru a transporta ILEGAL ŢIGĂRILE

Replica API 17 octombrie 2020 | 13:04 2465

Tot mai des s-a întâmplat, în ultima vreme, ca poliţiştii constănţeni să descopere tone de ţigări de contrabandă transportate ilegal fie pe nave, fie prin vămile constănţene. Asta, poate, şi din cauza faptului că prin mai toate pieţele din oraş există indivizi care stau la vreun colţ de clădire şi strigă “Ţigări! Ţigări! Avem ţigări!”. În Constanța a existat întotdeauna această piaţă neagră unde bișnițarii și-au făcut veacul şi şi-au câştigat traiul. Printre zonele în care se practică vânzarea ţigărilor de contrabandă se numără Piața Griviței, Gara și Piaţa Tomis III. În jur de 10.000 mii de pachete de ţigări de contrabandă au fost confiscate de poliţişti în ultimele zile.

Potrivit informaţiilor noastre, fenomenul contrabandei cu ţigări ar putea fi combătut prin întărirea structurilor de combatere a infracționalității transfrontaliere din cadrul Poliţiei de Frontieră, prin suplimentarea locurilor. În plus, la stoparea acestui fenomen ar ajuta şi dacă oamenii nu ar mai cumpăra astfel de ţigări. În ceea ce priveşte locul în care sunt ascunse, la cazurile de contrabandă de pe nave, ţigările sunt depozitate de cele mai multe ori în tancurile de apă ale navei. Cât despre transportul ţigărilor în autovechicule, ingeniozitatea infractorilor creşte. Aceştia ajung să ascundă obiectele în roata de rezervă, în bancheta maşinii ori prin locuri special amanejate de ei.

Legea este aspră

Legea este destul de aspră cu contrabandiştii. Este vorba despre Legea 86/2006 republicată, Codul Vamal. Art 270 - contrabanda şi Art. 274 contrabanda calificată. Indivizii pot primi pedeapsa cu închisoare de la 2 la 7 ani sau de la 5 la 15 ani. De asemenea, în ceea ce priveşte cazurile de la Constanţa, contrabandiştii plătesc prejudiciul, sunt audiaţi în calitate de suspecţi ţi inculpaţi, se dispune măsura interzicerii intrării pe teritoriul României pe o perioadă de 5 ani, iar instanţa dispune condamnarea lor în lipsă.

Focuri de armă în portul Constanţa

Polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, coordonați de procurorul din cadrul Parchetului Curții de Apel Constanța, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu în Portul Constanța, au desfășurat o acțiune în vederea combaterii contrabandei cu țigări, în cadrul unui dosar penal. Astfel, în dana 93, în dreptul unei nave sub pavilion Sierra Leone, polițiștii de frontieră au observat câteva persoane care descărcau mai multe baxuri de țigări. Polițiștii de frontieră au intervenit pentru reținerea acestora, însă cei patru nu s-au supus somațiilor verbale, încercând să fugă. Astfel, lucrătorii noştri au executat trei focuri de avertisment în plan vertical, cu respectarea prevederilor legale, persoanele fiind reţinute imediat şi conduse la sediul instituţiei. Poliţiştii de frontieră au stabilit faptul că cei în cauză sunt trei cetățeni sirieni și un cetățean libian, cu vârste cuprinse între 20 și 33 de ani, care au declarat că intenţionau să le comercializeze pentru a obţine profit.

Percheziţii într-un dosar de contrabandă cu ţigări

În urma cercetărilor într-un dosar penal care vizează săvârșirea infracțiunii de contrabandă cu țigări, în cursul zilei de luni, 12 octombrie, polițiști de investigații criminale din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi Constanța au pus în executare 5 mandate de percheziție domiciliară, pe raza localităților Constanța și Eforie Nord. Cu ocazia descinderilor, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor 1.800 de ţigarete de diferite mărci, fără a avea aplicate timbre de accizare, susceptibile a proveni din activitatea de contrabandă, 4 arme albe, peste 13.200 de lei, 6.400 de lire și 4.900 de euro.

În urma administrării probatoriului în cauză, 3 persoane au fost conduse la sediu pentru audieri, acestea fiind cercetate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă cu țigări. Pe timpul desfăşurării acţiunii, poliţiştii au beneficiat de sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța.

Comerciant ambulant, condamnat pentru contrabandă cu ţigări

Recent, un contrabandist a fost condamnat la 2 ani și zece luni de închisoare după ce a fost prins în mai multe rânduri comecializând țigări provenind din contrabandă și care nu prezentau niciun fel de timbru de siguranță emis de autoritățile române. Acesta a fost suprins în 24 de rânduri, în timp ce încerca să vândă țigări în zona gării CFR. Referitor la depistări, individul a recunoscut fapta săvârșită și a declarat că țigaretele în cauză erau achiziţionate de la persoane necunoscute din zona Abator și ulterior revindea aceste țigarete la care adăuga o sumă mică de bani, făcând acest lucru pentru a se întreține.

Diana MAXIMIUC

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
De cand a aparut Tatu si conduce Vama Agigea din spate Osman Emel marioneta au aparut si tigarile. Mai nou acum conduce adlunctul Berescu venit de la Bucuresti asta se ocupa de accizabile astea ii placcum credeti ca si-a cumparat Apartament In Mamaia. A fost Director la Regionala Constanta In perioada aia Buna acciza. Plus ca asta a luat o mita de 100000 de euro si a facut autodenunt doar pt 50000 euro restul sau evaporat. Mutescu Nu te mai lua dupa Marica Vasile o sa ajungi la Bulau.
2
0
Si astia primesc niste condamnari de ti-e mai mare risul.
0
0
In Grivitei tiganii stau fara tigari de frica politiei locale. Daca vrei sa cumperi te duc acasa la ei, te baga in curte sau te pun sa astepti in zona strazilor pana se asigura ca nu este politia in zona. Asta cu masina era pe timpuri....
1
0
In piata Grivitei toti tiganii au cate un rapan de masina de unde se aprovizioneaza cu 4-5 pachete, cam cit vinde in juma de ora. Dar stocul acolo il tin...
0
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108