REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.7° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
12.7° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Ce pot face constănțenii cu URGENȚE stomatologice cât cabinetele dentare sunt închise!

Ce pot face constănțenii cu URGENȚE stomatologice cât cabinetele dentare sunt închise!

Replica API 18 martie 2020 | 09:46 4789

În plină pandemie, medicii stomatologi au fost declarați, de către Organizația Mondială Sănătății, categoria profesională cu cel mai înalt grad de contagiozitate. Drept urmare, marea majoritate a cabinetelor stomatologice din orașul nostru, dacă nu toate, au fost închise pe termen nelimitat, până când guvernul decide că se poate relua activitatea normală.

Însă urgențele stomatologice intră la categoria de dureri insuportabile, care nu țin cont de pandemia coronariană, și nici de riscul de îmbolnăvire. Ce e de făcut?

Am întrebat mai mulți medici constănțeni ce soluții au la îndemână locuitorii orașului în acest context, cui se pot adresa și cum ar trebui procedat.

“Medicii dentiști, făcând parte din grupul profesional cel mai ușor de infectat, dată fiind natura ocupației în contact direct cu cavitatea bucală și nazo-faringele, având potențialul cel mai mare de răspândire al virusului prin producerea de aerosoli cu ajutorul instrumentarului (turbină, piesă cu multiplicare, air flow) și neavând posibilitatea de a asigura protecție eficientă personalului și pacienților(în momentul de față nu există suficiente echipamente de protecție și dezinfectanți) ar trebui să se sisteze orice activitate care implică manopere care produc aerosoli în cadrul cabinetelor, iar activitatea să se rezume la indicații online/telefonice privind controlul durerii dentare până la momentul la care va exista un vaccin sau măcar un tratament care să stopeze evoluția afecțiunii cauzate de acest nou virus sau orientarea catre secțiile de Chirurgie BMF din spitalele de stat care să realizeze manoperele cu producere de cantitate minimă de aerosoli(de tipul suturi, extracții) în condiții corespunzătoare de asepsie.

În lipsa unui echipament adecvat și a unui control strict al răspândirii virusului, nimeni nu este în siguranță, iar cabinetele de medicină dentară și medicii dentiști sunt vectorii ideali de transmitere a virusului. Implicit, și activitatea laboratoarelor de tehnică dentară ar trebui sistată, având în vedere că multe dintre ele sunt situate în exteriorul cabinetelor de medicină dentară și presupun transportul pieselor de protetică dentară(lucrări protetice fixe și mobile) de către persoane mai mult sau mai puțin calificate, în condiții mai mult sau mai puțin corespunzătoare din punct de vedere al asepsiei ”, a declarat, pentru Replica, un medic stomatolog constănțean.

Cu alte cuvinte, până depășim starea de urgență, ar fi ideal ca pacienții cabinetelor medicale stomatologice să se adreseze direct spitalelor, care au alte posibilități și resurse medicale de a gestiona situația impusă de noul virus.

Alina MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
De plantat poate plantat dvs niste legume in gradina! Sa ne fereasca Dumnezeu de p rostia omului!!!!
0
1
Care spital?Stiti ca 98%din serviciile stomatologice sunt private?Spitalul Clinic de urgenta Constanta nu are serviciu de stomatologie,doar chirurgie BMF,seviciu care nu rezolva urgentele.Nu generalizati,exista cabinete care au dezinfectanti,masti,echipamente de protectie.Cred ca la ora actuala,serviciile private sunt mai sigure decat cele de stat.
2
0
Deci, tot sectorul de stat este mai sigur si responsabil. Tineti minte.
2
3
Si daca ne adresam spitalelor, acolo nu tot asa lucreaza?
4
0
sa credeti voi, pai daca am platit un sac de bani si dintii sunt in cabinetul tehnicianului dentar gata de plantat ce fac stau trei luni fara dinti
13
3

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272