REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Ce pun constănţenii pe masa de Crăciun

Ce pun constănţenii pe masa de Crăciun

Replica API 9 decembrie 2011 | 00:00 97

Buget de criză

Buget de criză

Colindele au început să răsune pretutindeni, în magazine au apărut primii brăduţi, se fac planuri pentru petreceri. Crăciunul este sărbătoarea care se petrece alături de familie şi cei dragi, de obicei acasă. Pe lângă cadouri, brad şi decoraţiunile menite să ne introducă în atmosfera specifică, se acordă o deosebită importanţă şi mesei de Crăciun. De sărbători, întreaga familie se reuneşte la masă, iar fiecare gospodină se străduieşte să surprindă plăcut cu meniuri bogate şi bineînţeles de pe masă să nu lipsească nici mâncărurile tradiţionale.

Cu ocazia sărbătorilor, oamenii nu se uită la bani când îşi fac cumpărăturile şi parcă încearcă să compenseze printr-o singură masă toate lipsurile de pe parcursul întregului an. Pe lângă mâncărurile tradiţionale, ca de exemplu tobă şi cârnaţi, în funcţie de preferinţe - carnea de porc, curcan şi gâscă sunt nelipsite de pe mesele românilor. Deşi constănţenii şi-ar dori bucate alese, mulţi dintre ei se lovesc de partea financiară, îndeosebi pensionarii. Dintre aceştia puţini sunt cei care vor avea faţă de o zi oarecare o masă mai bogată de sărbători. Desigur, sunt şi pensionari care au făcut economii din timp pentru a strânge bani pentru bucatele de sărbători. "Mă voi încadra la suma de 300 de lei, atât ştiu. Banii aceştia i-am pus din timp deoparte", a declarat, pentru "Replica", Vasile Stănescu, aflat la cumpărături într-un magazin din Tomis Nord. Tot de acolo îşi făcea cumpărăturile şi Niţu Ştefana care se va limita la suma de 100 de lei pentru cumpărături. Femeia nu poate să uite că şi în decembrie se plătesc datoriile lunare la stat: Nu voi cumpăra nimic deosebit. Puţină carne de curcan şi făină ca să fac cozonaci". De aceeaşi sumă, 100 de lei, dispune şi Popa Sanda. "Locuiesc singură, sunt bolnavă şi ţin regim. Bani mulţi nu am, voi cheltui cam în jur de 1 milion. Pentru că nu am voie să mănânc grăsimi voi cumpăra un piept de pui şi spanac. Eu mănânc ce alţii nu mănâncă", a afirmat femeia. De un meniu bogat şi de o masă copioasă se va bucura familia Grancea care este dispusă să cheltuiască 500 de lei pentru masa de Crăciun. Spre deosebire de restul, femeii nu i se pare o sumă mare, dimpotrivă, spune că doar de atât dispune: "Vreo 5 milioane, cam aşa o să cheltuim. Cumpărăm puţină carne, friptură de porc, cârnaţi. Pensia e mică, aşa că punem ce avem pe masă", a susţinut Maria Grancea. Tot 500 lei vor cheltui şi membrii familiei Manole care însă vor avea vecinii invitaţi la masă: "Nu ştiu ce vom prepara. Dispunem cam de aproximativ 5 milioane. Suntem două familii", a afirmat Manole Cornelia. Există însă şi constănţeni care preferă o masă la restaurant sau o evadare din cotidian la munte în seara de Crăciun. "Nu stau acasă, merg la munte cu familia surorii mele. Am închiriat deja o cabană. Nu ştiu la cât va ajunge totul, tot ce ştiu este că vreau să mă relaxez 2-3 zile şi atunci nu mă uit la bani", a afirmat Luana Buda. Din categoria celor care preferă să petreacă seara de Crăciun la restaurant face parte şi Sorin Medeleanu care deja şi-a ales locaţia unde va petrece seara de Crăciun: "Ştiu ce voi face de sărbători, de Revelion plec din ţară la un prieten. De Crăciun mergem cu familia la un restaurant aşa că vom consuma preparatele bucătarilor constănţeni. Indiferent ce mâncare ar găti soţia acasă, simt nevoia să ies din cotidian", a precizat acesta.

Camer NEGIP

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272