REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.2° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
12.2° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Ce să mănânci și să bei când ești deranjat la stomac?

Ce să mănânci și să bei când ești deranjat la stomac?

A.F. 31 mai 2023 | 00:00 298

Când ești deranjat la stomac intri în panică și nu mai știi ce să bei sau să mănânci. Potrivit nutriționiștilor, anumite alimente și băuturi limitează apariția scaunelor.  Uite care sunt acelea.

Ce sa mananci si sa bei cand esti deranjat la stomac?

Aurore Lavergnat, dietetician-nutriționist, a explicat pentru Sante Magazin care sunt alimentele pe care ar trebui consumate atunci când apare o astfel de problemă. Ea spune că fie că este vorba de legume, fructe, carne, pește sau băuturi, este esențial să alegeți ce puneți în farfurie.

De asemenea, este important să se evite alimentele crude pentru a evita orice risc bacterian și trebuie limitat consumul de fibre, care favorizează tranzitul”, explică dieteticianul.

Ce legume se pot mânca?

Sunt preferate legumele gătite cu fibre moi, cum ar fi morcovii, dovleceii și vinetele. Pe de altă parte, prazul, varza, usturoiul și ceapa trebuie evitate pentru că pot provoca balonări. Nici leguminoasele (linte, mazăre spartă etc.) nu sunt permise! Dacă mâncați legume, amestecați-le cu alimente bogate în amidon.

Alegeți corect alimentele bogate în amidon

„Dacă sunteți un fan al pastelor integrale și al orezului, uitați de ele pe durata diareei! În schimb, recurgeți la orez și paste albe sau la cartofi fierți la aburi. De asemenea, optăm pentru cartofii dulci, care sunt un amidon, nu o legumă. Fără chipsuri, cartofi prăjiți sau chipsuri”, spune Aurore Lavergnat.

Fructe gătite

Se va opta pentru fructe gătite. De exemplu: compot sau coapte la cuptor, cum ar fi merele, perele, cozonacul sau bananele. Acestea din urmă pot fi consumate și în forma lor naturală”, sugerează dieteticianul.

De evitat smochinele, fructele uscate (prune, caise, struguri etc.), nucile (nuci, alune, fistic etc.) și fructele roșii, care sunt bogate în fibre.

Consumați carne slabă și pește

Pentru o digestie ușoară, alegem cărnurile albe, cum ar fi iepurele, escalopul sau fileul de vițel, pieptul de pui sau de curcan, și peștele slab, precum codul, cambula, dafinul, rața etc., sugerează Aurore Lavergnat.

„Puteți face și un ou poșat, de exemplu. Evitați cărnurile grase, care pot deveni rapid neplăcute și care necesită mai mult timp pentru a fi digerate, precum și crustaceele”, mai spune medicul.

Grăsimi sănătoase

„Grăsimi vegetale în locul celor animale”, ne sfătuiește dieteticianul. Și le consumăm crude, în proporție de o linguriță pe masă. Evitați sosurile precum maioneza, crema de brânză, dar și piperul.

Limitarea lactatelor

Laptele și brânza conțin lactoză, care accelerează tranzitul, avertizează dieteticianul. Așadar, în timpul episodului de diaree, ele trebuie evitate, cu excepția brânzeturilor tari, precum mimolette, emmental, comté… care pot fi consumate în cantități mici.

Când totul a revenit la normal, nutriționistul recomandă consumul de iaurt pentru a „repara intestinul”. „De asemenea, se poate lua o cură de probiotice sub formă de suplimente alimentare pentru a preveni diareea și, ulterior, pentru a resemnifica intestinul”, conchide dieteticianul, scrie doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468