2.4° Constanța Sâm., 3 Dec. 2022
Anul XX Nr. 6201
2.4° Constanța Sâmbătă, 3 Decembrie 2022 Anul XX Nr. 6201

Ce scrie în paragraful secret din decretul lui Putin

Replica API 22 septembrie 2022 1416

Al șaptelea paragraf din decretul de mobilizare emis de Putin este ținut secret, iar în conținutul acestuia sunt date care arată că Ministerul Apărării trebuie să înroleze un milion de oameni, a spus o sursă din administrația prezidențială pentru novayagazeta.eu.

Cu o zi înainte, pe portalul de informații juridice din Rusia a fost publicată o copie a decretului privind introducerea „mobilizării parțiale”. Al șaptelea paragraf al decretului este secretizat, în dreptul acestuia aflându-se mențiunea: „pentru uz oficial”. Ulterior, răspunzând la întrebările jurnaliștilor, Dmitri Peskov, a spus că articolul clasificat se referă la numărul de rezerviști care ar putea fi chemați pentru serviciul militar, citează digi24.ro.

„Singurul lucru pe care îl pot spune este că Serghei Șoigu a spus că este vorba de «300 de mii de oameni»”, a precizat Peskov.

VIVO - Ad.
VIVO - Ad.

Sursa citată a declarat pentru Novaya Gazeta că în cadrul administrației prezidențiale s-a discutat la început ca întregul text al decretului să fie catalogat „pentru uz oficial”, deci secret, acest lucru fiind susținut de reprezentanții Ministerului Apărării. Ulterior, potrivit sursei, s-a decis doar secretizarea celui de-al 7-lea articol, unde se menționa numărul celor care ar trebui mobilizați.

Pentru a confirma aceste informații, Novaya Gazeta a încercat să contacteze și autoritățile executive, care, de regulă, primesc textele integrale ale decretelor prezidențiale, inclusiv cele clasificate drept „de uz oficial”. Potrivit unor surse din mai multe ministere, aceștia nu au primit textul integral al decretului și nu există nicio modalitate de a-l vedea prin MEDO (sistemul interdepartamental de gestionare a documentelor).

„Din accesul meu la MEDO, văd același text ca toți ceilalți: al șaptelea paragraf este ascuns”, a spus un director de departament dintr-un minister.

New Newspaper.eu precizează că mențiunea „Pentru uz oficial” este folosită la documente clasificate la cel mai înalt nivel, conform legislației Rusiei. Pentru dezvăluirea sa, spre deosebire de documentele clasificate drept „secrete” sau „ultra-secrete”, de regulă, apare doar răspunderea disciplinară sau administrativă.

De la anunțarea mobilizării, comisarii militari din cel puțin patru regiuni rusești au semnat ordine prin care se interzice cetățenilor obligați la serviciul militar să părăsească orașele lor.

Cel puțin 1.386 de persoane au fost deja reținute la protestele împotriva mobilizării care au avut loc cu o zi înainte în toată țara, transmite OVD-Info.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Ti-a placut articolul?

COMENTARII

daca va faceti p**s in fata unui nebun!
2
1

REPLICA

LOTO

6/49
193339183026
5/49
1136376284
joker
20243019359