REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
13.4° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Ce se întâmplă când mascaţii încurcă adresele

Ce se întâmplă când mascaţii încurcă adresele

Replica API 5 august 2013 | 00:00 144

Surprize-surprize, la 5 dimineaţa. Cine plăteşte?

Surprize-surprize, la 5 dimineaţa. Cine plăteşte?

"Poliţia, deschideţi!" - poate fi replică din film sau crunta realitate, la 5 dimineaţa! Percheziţiile domiciliare au loc mai tot timpul, mascaţii reprezentând piesa de bază. Însă, când se dă buzna în casă peste o familie care nu are de a face cu activităţile infracţionale, ce se întâmplă, cine plăteşte despăgubirile? Reprezentanţii IPJ Constanţa au răspunsurile.

Percheziţiile domiciliare au loc frecvent la Constanţa, rolul acestora fiind acela de a ajuta o anchetă aflată în derulare. Însă, cum greşeala este omenească, se pot strecura erori şi aici, şi anume mascaţii să descindă în alte locaţii. Dacă tindem să aruncăm vina pe lucrătorii Serviciului pentru Acţiuni Speciale, întrucât ei sunt cei care dau buzna în casele vizate, iată că ne înşelăm amarnic. De ce? Pentru că mascaţii nu fac altceva decât să execute un ordin şi să urmeze paşii indicaţi de către ofiţerul operativ. Din fericire, astfel de erori sunt foarte rare, în proporţie de 1% din totalul de astfel de acţiuni. Asta nu înseamnă că nu există, ultimul caz fiind înregistrat în urmă cu doi ani de zile. Mai exact, luptătorii SAS merg la locuinţele indicate de către ofiţerul de caz, după ce s-au făcut investigaţiile de rigoare în prealabil, ei neavând alte atribuţii. Cum se pot strecura greşeli? Foarte simplu, fie se încurcă efectiv adresele, fie mai multe case sunt trecute cu acelaşi număr, iar lista poate continua. Dar şi aici există mai mulţi paşi, şi anume că mascaţii nu descind de fiecare dată aşa cum li s-a dus vestea, brutal. În baza unei analize, se hotărăşte cât de periculoasă urmează să fie acţiunea, cu ce fel de oameni au de a face şi de aici se iau şi măsurile, necesarul de oameni, de materiale, ce instrumente se vor folosi. Revenind la punctul iniţial, când se face o eroare, iar mascaţii dau buzna peste o familie care nu are nici în clin, nici în mânecă, cu infracţiunile, ce se întâmplă, cine plăteşte daunele, precum reparaţiile uşilor sparte? Aici se va depune o plângere din partea părţilor vătămate, iar, cel mai probabil, de costuri se va ocupa instituţia, şi anume Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa, spun reprezentanţii IPJ Constanţa. După aceea va urma o cercetare administrativă, pentru a se stabili cine a greşit. Dacă se stabileşte că este vina unui angajat al IPJ, acesta va fi bun de plată. Dacă nu, cum ar fi în cazul că este o eroare de plan cadastral, şi două case sunt trecute cu acelaşi număr, la plată va intra Inspectoratul de Poliţie. Şi, ca drept dovadă, că aceste erori sunt foarte rare, menţionăm că în acest nu au avut loc astel de acţiuni. Un eveniment de această natură s-a petrecut în februarie 2011, când lucrătorii Serviciului pentru acţiuni Speciale Constanţa au nimerit în casa familiei Necula, căutând, de fapt, un taximetrist, care se ocupa cu contrabandă de ţigări. Şi-au dat seama de eroare, şi-au cerut scuze şi au plecat.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272