Ce se întâmplă dacă eliminăm zilnic două lingurițe de zahăr din alimentație
Ce se întâmplă dacă eliminăm zilnic două lingurițe de zahăr din alimentație
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestCercetările sugerează că eliminarea a puțin peste două lingurițe de zahăr pe zi vă poate face corpul mai tânăr. Universitatea din California a constatat că eliminarea a 10 g de zahăr pe zi - echivalentul a aproximativ două ciocolată digestivă sau patru bucăți de ciocolată cu lapte - poate inversa ceasul biologic al unei persoane cu 2,4 luni, scrie The Telegraph.
Studiul a constatat că persoanele care consumă mai puțin zahăr sunt biologic mai tinere, în ciuda vârstei lor cronologice.
Cercetătorii au analizat fișele alimentare a 342 de femei cu vârsta medie de 39 de ani și au prelevat mostre de salivă pentru a le măsura vârsta biologică.
De-a lungul vieții, ADN-ului unei persoane i se adaugă „etichete” chimice care pot fi utilizate pentru a măsura modul în care organismul îmbătrânește. Mai multe etichete înseamnă că ceasul ticăie mai repede și că o persoană este biologic mai în vârstă.
Oamenii de știință au constatat că, cu cât oamenii mâncau mai sănătos, cu atât ceasul lor intern ticăia mai încet, dar zahărul avea un efect dăunător chiar dacă oamenii mâncau bine în rest. Fiecare gram de zahăr adăugat a fost asociat cu o creștere a vârstei lor interne.
Dr. Barbara Laraia, profesor în cadrul programului privind alimentația, nutriția și sănătatea populației la Universitatea Berkeley din California, a declarat: "Având în vedere că modelele epigenetice par a fi reversibile, este posibil ca eliminarea a 10 grame de zahăr adăugat pe zi să fie similară cu întoarcerea ceasului biologic cu 2,4 luni, dacă este menținută în timp.
„Concentrarea asupra alimentelor bogate în substanțe nutritive esențiale și sărace în zaharuri adăugate poate fi o nouă modalitate de a motiva oamenii să mănânce bine pentru longevitate.”
Puneți deoparte digestivele cu ciocolată
NHS recomandă ca adulții din Marea Britanie să nu consume mai mult de 30 de grame de zaharuri libere pe zi, ceea ce este aproximativ echivalentul a șapte cuburi de zahăr.
Femeile din cadrul studiului consumau în medie mai mult decât dublul limitei recomandate, respectiv 61,5 g, deși unele mâncau până la 316 g pe zi.
Un baton de ciocolată cu lapte are aproximativ 25 de grame de zahăr adăugat, în timp ce o cutie de cola are aproximativ 39 de grame.
Pentru studiu, cercetătorii au evaluat dietele femeilor pentru a vedea cum se compară cu o dietă în stil mediteranean bogată în alimente antiinflamatoare și antioxidante și apoi cu o dietă legată de un risc mai scăzut de boli cronice.
De asemenea, au analizat nivelurile de nutrienți importanți, precum vitaminele A, C, B12 și E, folatul, seleniul, magneziul, fibrele alimentare și izoflavonele.
Aderarea la oricare dintre diete a fost semnificativ asociată cu o vârstă epigenetică mai mică, dieta mediteraneană având cea mai puternică asociere.
Zahărul, cauza atâtor probleme
Cercetătorii au examinat separat aportul de zahăr și au constatat că consumul de alimente cu adaos de zahăr a fost asociat cu accelerarea îmbătrânirii biologice, chiar și în prezența unei diete altfel sănătoase.
Dr. Dorothy Chiu, de la UC San Francisco (UCSF) Osher Centre for Integrative Health, a declarat: "Dietele pe care le-am examinat se aliniază recomandărilor existente pentru prevenirea bolilor și promovarea sănătății și evidențiază puterea nutrienților antioxidanți și antiinflamatori în special.
„Din punctul de vedere al medicinei stilului de viață, este încurajator să vedem cum respectarea acestor recomandări poate promova o vârstă celulară mai tânără în raport cu vârsta cronologică”.
Se știe că consumul excesiv de zahăr duce la o serie de afecțiuni, inclusiv boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet de tip 2, boli hepatice, obezitate și carii dentare.
Experții au afirmat că studiul ar putea ajuta la explicarea motivului pentru care zahărul cauzează atât de multe probleme.
Prof. Elissa Epel, de la Departamentul de Psihiatrie și Științe Comportamentale din cadrul UCSF, a declarat: "Știam că nivelurile ridicate de zaharuri adăugate sunt legate de înrăutățirea sănătății metabolice și de boala timpurie, probabil mai mult decât orice alt factor alimentar.
„Acum știm că îmbătrânirea epigenetică accelerată stă la baza acestei relații, iar acesta este probabil unul dintre multele moduri în care consumul excesiv de zahăr limitează longevitatea sănătoasă”.
Cercetarea a fost publicată în revista Jama Network Open, citează stiripesurse.ro.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News