REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
17.4° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Ce se întâmplă după ce te lași de fumat?

Ce se întâmplă după ce te lași de fumat?

Replica API 21 august 2021 | 00:00 1906

Mulți se tem că va dura mult timp pentru a vedea îmbunătățiri în sănătate după ce renunță la fumat, dar ritmul beneficiilor este mai rapid decât realizează majoritatea dintre fumători. Beneficiile pentru sănătate încep la doar o oră după ultima țigară și continuă să apară an după an, scrie doc.ro.

Sursa foto: Shutterstock

Ce implică renunțarea la fumat:

• Renunțarea la fumat înseamnă întreruperea ciclului dependenței și, în esență, reconectarea creierului pentru a nu mai pofti la nicotină.

• Pentru a avea succes, fumătorii care doresc să renunțe trebuie să aibă un plan pentru a învinge poftele și factorii declanșatori.

• Beneficiile renunțării la fumat încep la doar 1 oră după ultima țigară.

• Cu cât un fumător renunță mai repede la țigări, cu atât mai repede își va reduce riscul de cancer, boli de inimă și plămâni și alte afecțiuni legate de fumat.

Cronologia renunțării la fumat:

Beneficiile sunt aproape instantanee. De îndată ce o persoană încetează să mai fumeze, corpul său începe să-și revină în următoarele moduri:

După 1 oră

În doar 20 de minute de la ultimul fum de țigară, ritmul cardiac scade și revine la normal. Tensiunea arterială începe să scadă, iar circulația poate începe să se îmbunătățească.

După 12 ore

Țigările conțin o mulțime de toxine cunoscute, inclusiv monoxid de carbon, un compus toxic prezent în fumul de țigară. Acesta poate fi dăunător sau fatal în doze mari și împiedică pătrunderea oxigenului în plămâni și sânge. Când este inhalat în doze mari într-un timp scurt, sufocarea poate apărea din lipsa de oxigen.

După doar 12 ore fără țigări, corpul se curăță de excesul de monoxid de carbon din țigări. Nivelul de monoxid de carbon revine la normal, crescând nivelul de oxigen al organismului.

După 1 zi

La doar 1 zi după renunțarea la fumat, riscul de infarct începe să scadă.

Fumatul crește riscul de a dezvolta boli coronariene prin scăderea colesterolului bun, ceea ce face ca exercițiile sănătoase pentru inimă să fie mai greu de făcut. Fumatul crește, de asemenea, tensiunea arterială, riscul de apariție a cheagurilor de sânge și de accident vascular cerebral.

În doar 1 zi după renunțarea la fumat, tensiunea arterială a unei persoane fumătoare începe să scadă, scăzând riscul de boli de inimă din cauza hipertensiunii arteriale induse de fumat. În acest scurt timp, nivelul de oxigenare al unei persoane se va îmbunătăți considerabil , ceea ce va face activitatea fizică și exercițiul fizic mai ușor de făcut, promovând obiceiuri sănătoase pentru inimă.

După 2 zile

Fumatul afectează terminațiile nervoase responsabile de simțurile mirosului și gustului. În doar 2 zile după renunțarea la fumat, o persoană poate observa un simț al mirosului sporit și gust mai intens pe măsură ce acești nervi se vindecă.

După 3 zile

La 3 zile după renunțarea la fumat, nivelurile de nicotină din corpul unei persoane sunt epuizate. La aproximativ 3 zile de la renunțare, majoritatea oamenilor vor experimenta stare de spirit proastă și iritabilitate, dureri de cap severe și pofte pe măsură ce corpul se reajustează.

După 1 lună

În doar o lună, funcția pulmonară a unei persoane începe să se îmbunătățească. Pe măsură ce plămânii se vindecă și capacitatea pulmonară se îmbunătățește, foștii fumători pot observa mai puțină tuse și dificultăți de respirație. Rezistența atletică crește și foștii fumători pot observa o capacitate reînnoită pentru activități cardiovasculare, cum ar fi alergarea și săriturile.

După 1-3 luni

În următoarele câteva luni după renunțare, circulația continuă să se îmbunătățească.

După 9 luni

La nouă luni după renunțare, plămânii s-au vindecat semnificativ. Structurile delicate, asemănătoare firișoarelor de păr din interiorul plămânilor, cunoscute sub numele de cilii, s-au recuperat după leziunile provocate de fumul de țigară. Aceste structuri ajută la împingerea mucusului din plămâni și la combaterea infecțiilor.

În această perioadă, mulți foști fumători observă o scădere a frecvenței infecțiilor pulmonare, deoarece cilii vindecați își pot face treaba mai ușor.

După 1 an

La un an după renunțarea la fumat, riscul unei boli coronariene scade la jumătate. Acest risc va continua să scadă după 1 an.

După 5 ani

Țigările conțin multe toxine cunoscute care determină îngustarea arterelor și a vaselor de sânge. Aceleași toxine cresc, de asemenea, probabilitatea de a dezvolta cheaguri de sânge.

După 5 ani fără fumat, corpul s-a vindecat suficient pentru ca arterele și vasele de sânge să înceapă din nou să se lărgească. Această lărgire a vaselor de sânge înseamnă că sângele este mai puțin probabil să se coaguleze, scăzând riscul de accident vascular cerebral.

Riscul de accident vascular cerebral va continua să se reducă în următorii 10 ani, pe măsură ce organismul se vindecă din ce în ce mai mult.

După 10 ani

După 10 ani, șansele unei persoane de a dezvolta cancer pulmonar și de a muri din cauza acestuia sunt reduse aproximativ la jumătate în comparație cu cineva care continuă să fumeze. Probabilitatea de a dezvolta cancer la gură, gât sau pancreas s-a redus semnificativ.

După 15 ani

După 15 ani de la renunțarea la fumat, probabilitatea de a dezvolta boli coronariene este echivalentă cu cea a unui nefumător. În mod similar, riscul de a dezvolta cancer pancreatic s-a redus la același nivel ca în cazul unui nefumător.

După 20 de ani

După 20 de ani, riscul de deces din cauza cauzelor legate de fumat, incluzând atât bolile pulmonare, cât și cancerul, scade la nivelul unei persoane care nu a fumat niciodată în viață. De asemenea, riscul de a dezvolta cancer pancreatic s-a redus la cel al unei persoane care nu a fumat niciodată.

Beneficiile renunțării la fumat

Fumatul este un obicei dăunător care poate duce la complicații severe de sănătate și chiar la moarte. Când o persoană renunță la fumat, corpul va începe să se vindece în mod natural și să-și recâștige de-a lungul anilor vitalitatea unui nefumător.

Unele efecte, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale, sunt observate aproape imediat. Alte efecte, cum ar fi riscurile de a dezvolta cancer pulmonar, boli de inimă și boli pulmonare, se reduc pe parcursul mai multor ani de zile până la nivelul unui nefumător.

Cu toate acestea, fiecare an fără țigări scade riscurile unor boli grave și îmbunătățește starea generală de sănătate, făcând din renunțarea la fumat o alegere excelentă pentru oricine are acest obicei.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272