REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
14.3° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

Ce se întâmplă în organism când mănânci mâncare picantă

Ce se întâmplă în organism când mănânci mâncare picantă

A.F. 15 august 2023 | 00:00 560

 De la pui Buffalo la kimchi și tagine, mâncarea picantă face parte din multe culturi diferite. Tipul de ardei iute poate varia, dar senzația de picant este tot acolo. Chiar dacă ați crescut mâncând mâncare picantă, s-ar putea să nu știți cum vă afectează sănătatea.

Ce se intampla in organism cand mananci mancare picanta

Îți poate scădea tensiunea arterială

Atunci când ai hipertensiune (tensiune arterială ridicată), de obicei se recomandă reducerea sodiului din alimentație. Dar ce legătură are acest lucru cu mâncarea picantă? Într-un studiu efectuat pe adulți chinezi, femeile care au declarat că „de obicei” mâncau mâncare picantă au avut cu 26% mai puține șanse de a avea hipertensiune decât cele care nu mâncau mâncare picantă, potrivit unui studiu din 2019.

Deși motivele pentru acest lucru sunt încă în curs de studiu, studiile preliminare pe animale sugerează că capsaicina, compusul care conferă ardeilor iuți caracterul picant, ar putea ajuta la contracararea hipertensiunii cauzate de o dietă bogată în sare, spun cercetătorii.

Interesant este faptul că alimentele care au fost evaluate de participanții la studiu ca fiind „moderat” picante s-au dovedit a fi cele mai favorabile pentru tensiunea arterială.

Sănătate mai bună a inimii

Mâncarea picantă te poate face să transpiri, dar este, de asemenea, bună pentru inima ta. O analiză din 2022 a găsit o legătură între consumul regulat de alimente picante și un risc redus de deces din cauza bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral.

Acest studiu a constatat o corelație, nu o cauzalitate, între cele două, ceea ce înseamnă că nu putem fi siguri că mâncarea picantă în sine a dus la o mai bună sănătate a inimii, dar ceva pentru cei care mănâncă în mod regulat mâncare picantă este că i-a determinat să aibă o rată de mortalitate redusă.

Acest lucru se poate datora în parte îmbunătățirii nivelului de colesterol. Deși este nevoie de mai multe studii concludente, consumul de ardei iuți iuți picanți, bogați în capsaicină, este asociat cu creșterea nivelului de colesterol HDL, care protejează împotriva bolilor de inimă, și cu scăderea LDL (tipul de colesterol responsabil pentru bolile de inimă).

Te poți simți mai sătul

Gustul puternic picant al alimentelor condimentate îți poate afecta și apetitul. Mâncarea picantă vă poate face să vă simțiți mai repede sătul, iar acest lucru poate contribui de fapt la promovarea unei relații pozitive cu mâncarea.

Senzația de sațietate și satisfacție este esențială pentru a menține o relație echilibrată cu mâncarea.

Dezavantaje potențiale

Puteți agrava refluxul gastric Indiferent dacă aveți reflux gastric sau reflux gastroesofagian în toată regula (GERD), să știți că mâncarea picantă este un declanșator cunoscut.

Persoanele cu arsuri la stomac sau cu o afecțiune precum gastrita ar putea dori să fie atente la cât de des sau cât de multă mâncare picantă mănâncă, deoarece poate fi iritantă pentru stomacul lor, scrie actualno.com.

Este posibil să aveți probleme digestive

Potențialul de efecte secundare digestive din cauza alimentelor picante nu se limitează la reflux. Potrivit unui studiu din 2020, majoritatea persoanelor cu IBD (colită ulcerativă și boala Crohn) au raportat că mâncarea picantă a declanșat o recidivă a simptomelor. În plus, dacă suferiți de sindromul colonului iritabil, este posibil să aveți grijă la consumul de alimente picante, deoarece și acestea vă pot agrava simptomele.

Mâncarea picantă a fost asociată cu o varietate de beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea mortalității, o mai bună sănătate a inimii, scăderea tensiunii arteriale și creșterea sațietății. Cu toate acestea, dacă aveți o tulburare digestivă, mâncarea picantă vă poate înrăutăți simptomele.

Dacă nu sunteți încă un fan al mâncării picante, dar doriți să adăugați mai multă căldură la mesele dumneavoastră, rezistați tentației de a merge până la capăt imediat. Începeți prin a adăuga puțin condiment, vedeți cum vă simțiți și apoi creșteți cantitatea, citează exquis.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468