REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.6° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
13.6° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Ce se poate face pe cale legală când o pietricică îţi sparge parbrizul?

Ce se poate face pe cale legală când o pietricică îţi sparge parbrizul?

Replica API 2 martie 2015 | 23:28 12446

Demersul legal este anevoioas

Demersul legal este anevoioas

Orice şofer a auzit sau poate chiar i s-a întâmplat să se confrunte cu situaţia în care se trezeşte că o pietricică îi loveşte parbrizul autoturismului, acesta crăpându-se. Ce se întâmplă mai departe? Mulţi nu fac nimic şi continuă să circule până când ciobitura „înfloreşte”, dar sunt şi cei care merg imediat la service. Cât despre cea de-a treia categorie a şoferilor, aceasta se întreabă dacă se poate face ceva pe cale legală. Se poate, însă demersul este unul anevoios iar rezultatul s-ar putea să nu fie chiar cel dorit.

Nu de puţine ori observăm în trafic autoturisme cu parbrizul „înflorit”, ceea ce ne duce imediat cu gândul că o pietricică i-a făcut felul. Şi, cum cerere există, au apărut şi service-urile auto care se ocupă cu astfel de reparaţii, preţurile fiind în jur de 40 – 50 de lei ciobitura sau se taxează la cm de crăpătură/fisură. Numai că pot exista şi cazuri ceva mai grave, când parbrizul nu mai poate fi reparat şi trebuie înlocuit. Cum banii fac, de cele mai multe ori, diferenţa, şoferii constănţeni au tot întrebat în stânga şi-n dreapta dacă se poate face ceva pe cale legală. Răspunsul oamenilor legii ar fi că da. Dar ceea ce urmează nu mai este atât de încurajator. Prin urmare, primul lucru ar fi acela de a merge la Poliţia Rutieră pentru a depune o plângere / sesizare cu privire la faptul că autoturismul cu numărul x a trecut peste o piatră ce a sărit şi a provocat daune. Apoi trebuie dovedit acest lucru, unde mulţi se poticnesc. „Este dreptul oricărei persoane să vină să depună o sesizare. Poliţia Rutieră o va lua în seamă. Însă sunt necesare dovezile. Dacă vine şi cu persoana care se face vinovată de acest lucru, se face o constatare amiabilă. Dar apoi ţine de firmele de asigurări dacă despăgubesc aşa ceva”, au declarat, pentru „Replica”, poliţiştii rutieri, care au completat că şi o cameră de luat vederi montată pe maşină poate fi utilă în astfel de cazuri, astfel existând dovezi. Dar, în continuare, ţine tot de firmele de asigurări dacă despăgubesc aşa ceva. Cât despre faptul că o piatră a sărit pur şi simplu, călcată fiind chiar de şoferul în cauză, aici se acţionează în instanţă administratorul drumului. Numai că, de asemenea, dovezile sunt vitale. Dacă nu se poate dovedi..., hoţul neprins, negustor cinstit. Prin urmare, toate demersurile sunt anevoioase, dar, în unele cazuri, nu sunt imposibile. Totodată, aducem în context păţania unui constănţean, care susţine că circula pe DN3 în această iarnă, moment în care pe banda cealaltă circula un utilaj de deszăpezire. Şoferul susţine că zăpada era aruncată pe banda lui de mers, astfel fiindu-i spartă bara din faţă. În această situaţie, reprezentanţii DRDP Constanţa au menţionat că păgubitul se poate adresa la sediul din strada Traian sau poate merge la Poliţia Rutieră pentru plângere. Şi, cum era de aşteptat, şi aici e nevoie de dovezi.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ce pot să fac dacă duminica dimineața am găsit mașina în parcare cu parbrizul spart?Ce să demonstrez și cui dacă nu pt fiind că nu am avut cameră video instalată?Cum pot găsi vandalizatorul să plătească paguba ?Poliția face ceva sau doar constatare și atât?
5
3

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369