REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.7° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
12.7° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Ce se va întâmpla cu PASARELA REGALĂ din MAMAIA, îngropată în INDIFERENȚĂ

Ce se va întâmpla cu PASARELA REGALĂ din MAMAIA, îngropată în INDIFERENȚĂ

Replica API 3 aprilie 2021 | 00:45 3889

Istoria regală a stațiunii Mamaia a fost îngropată în nisip. Pe litoralul Mării Negre este în plină desfășurare unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură ale României - stoparea eroziunii costiere și lărgirea litoralului românesc. Echipele de muncitori lucrează non-stop pentru a termina sectorul din stațiunea Mamaia până la debutul sezonului estival. Din celebra Pasarelă Regală, astăzi, a mai rămas doar acoperișul, restul fiind îngropată în nisip. Aceasta va rămâne așa până când autoritățile decid dacă o vor renova sau nu.

S-a mai pierdut o un monument istoric

Istoria Constanței se prăbușește de la an la an. Astăzi, suntem martori la pierderea Pasarelei Regale din stațiunea Mamaia. Bijuteria arhitectonică inaugurată de regele Carol I a fost acoperită de nisip. Proiectul de infrastructură pentru stoparea eroziunii costiere și lărgirea litoralului românesc a înghițit-o fără milă. Simbolul stațiunii Mamaia de care și-au bătut joc, ani la rând, mai toate autoritățile va rămâne doar o amintire pentru constănțeni.

ABADL a decis conservarea Pasarelei Regale

În prezent, Administrația Națională „Apele Române“ prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, pentru a proteja structura extrem de firavă a monumentului, a decis acoperirea cu nisip a monumentului, eliminând astfel expunerea sa directă la forțele naturii - mediul sărat al mării, vânturile și valurile puternice, etc. Însă pentru că monumentul nu se află în administrarea A.B.A.D.L., măsura este doar una temporară.

”Am transmis ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului că predarea de către ministerul pe care îl conduce către Ministerul Culturii a Pasarelei ar trebui să fie o măsură de maximă urgență, pentru a debloca o viitoare reabilitare. Tocmai de aceea, i-am solicitat ca în cel mai scurt timp posibil să răspundă pozitiv adresei Ministerului Culturii nr 1052/08.02.2021 și să facă demersurile necesare pentru constituirea dreptului de administrare a Pasarelei Regale în favoarea Ministerului Culturii. După atâția ani de guvernare și administrație locală și județeană "roșie", Dobrogea nu își mai permite să piardă alte monumente istorice din cauza inacțiunii și nepăsării noastre”, transmitea Bogdan Bola la mijlocul lunii martie.

Pasarela Regală din Mamaia a fost inaugurată de Regele Carol al II-lea

Construcție unică în stațiunea Mamaia, Pasarela Regală care înaintează spre largul mării a fost inaugurată cu mare fast pe 15 august 1935. Chiar și Regele Carol al II-lea a participat la marele eveniment. În perioada interbelică este singurul bar maritim deschis din Europa. Pasarela regală este în administrarea Ministerului Economiei și Turismului, dar de reabilitare ar trebui să se ocupe Ministerul Culturii.

Castelul Regal se află în stare avansată de degradare

Un alt monument al plângerii a devenit și Castelul Regal din Mamaia. În timp ce Bulgaria ar face orice pentru a pune în valoare Castelul de la Balcic, românii au decis să transforme locul într-o adevărată bombă cu ceas. Orice constănțean cunoaște Castelul Regal din Stațiunea Mamaia. Acesta a fost construit în 1923, având o arhitectură specific mediteraneană, devenind reședința de vară a reginei Maria. Din păcate, acum castelul se află într-o stare avansată de degradare. Imobilul şi terenul au ajuns şi în atenţia procurorilor şi, ulterior, a magistraţilor, în dosarul lui Radu Mazăre, privind retrocedările.

Cazinoul din Mamaia adăpost cu vedere la mare pentru oamenii străzii

Cazinoul din Mamaia, ca și restul obiectivelor turistice din stațiune, a ajuns să arate deplorabil. Impunătoarea cădire de pe malul mării a intrat într-un con de umbră din care nu dă semne să iasă prea curând. Mai mult, terasa pare să fi fost transformată în adăpost pentru oamenii străzii. Cazinoul din Mamaia îşi trăieşte azi ultimii ani într-o stare deplorabilă, aflându-se în pragul prăbuşirii. Imaginile filmate de reporterii Replica în cursul serii de joi, 1 martie, denotă indolența și nepăsarea autorităților de a reda Cazinoului frumusețea și grația de odinioară.

Ansamblul Cazino Mamaia a fost construit de Primăria Constanța pe locul primului pavilion din lemn pentru băi din 1905, proiectat de arhitectul Victor Gheroghe Stephănescu în stil modernist cu elemente mediteraneene. În perioada acestuia de glorie deservea ca restaurant, cabine pentru plajă și pod cu bar maritim. Clădirea Cazinoului din Mamaia s-a finanțat de către investitorii constănțeni Jacob Aristide și Gheorghe Timiraș, care solicitau și obțineau de la Primăria Constanța concesiunea pe șase ani asupra jocurilor de noroc, începând cu 1 aprilie 1939. Inaugurarea cazinoului s-a făcut în anul 1935, în prezența Regelui Carol al II-lea.

Video:

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Daca tot avem Casa Regala de ce nu se ocupa ei de ea ?
9
1
tot ce este bun trebuie distrus
10
1
Bine bine aia regala ingropata dar vor ingropa si fantastica pasarela construita de cel mai cinstit si competent primar, radumazare?!
7
4
bogdan bola un om perfid
11
5

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272