REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
8.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Ce simptome are poliartrita reumatoidă la femei

Ce simptome are poliartrita reumatoidă la femei

Replica API 20 martie 2021 | 00:00 1296

Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună care afectează încheieturile. Când vorbim de boli autoimune, sistemul imunitar încearcă să distrugă țesuturile sănătoase din corp, din motive necunoscute.

Sursă foto: Shutterstock

În cazul artritei reumatoide, sistemul imunitar atacă membranele articulațiilor, însă această boală este și sistemică, ceea ce înseamnă că, pe lângă articulații, poate afecta alte zone din corp, scrie doc.ro.

Artrită reumatoidă afectează femeile la o vârstă ceva mai fragedă, în comparație cu bărbații, iar boală le poate afecta pe femei într-o măsură mai gravă decât pe bărbați. Potrivit unui studiu, femeile cu poliartrita reumatoidă au raportat mai multe simptome, iar unele dintre acestea erau mult mai severe. Totodată, femeile din acest studiu nu au răspuns atât de bine la același tratament care le-a fost administrat și bărbaților.

În stadiile incipiente ale bolii, femeile cu artrită reumatoidă au mai puține șanse decât bărbații că boală să între în remisiune, ceea ce înseamnă că pacientele nu au simptome. Tocmai de aceea, este important să încercăm să înțelegem semnele și simptomele acestei boli, pentru a fi diagnosticată la timp.

Simptomele poliartritei reumatoide pot varia de la o persoană la altă, în funcție de severitatea bolii. Dacă ai oricare dintre aceste semne sau simptome, mergi la medicul tău, pentru un diagnostic corect.

Semnele și simptomele poliartritei reumatoide

Femeile tind să dezvolte această boală la o vârstă mai mică decât la bărbați, iar simptomele apar, de regulă, între 30 și 50 de ani. Simptomele poliartritei reumatoide pot afecta multe părți diferite ale corpului, iar cele mai afectate zone sunt următoarele:

Simptome la nivelul articulațiilor - Principalele simptome ale artritei reumatoide sunt durerea, durerea surdă și redoarea (înțepenirea) ce apar la nivelul articulațiilor. Aceste simptome încep să apară, de regulă, în articulațiile mai mici (periferice) ale corpului, cum ar fi cele ale degetelor de la mâini și de la picioare. Dacă rigiditatea articulațiilor durează mai mult de 30 de minute, poate fi vorba de un simptom timpuriu al poliartritei reumatoide.

Simptomele ce apar mai târziu includ tumefacția articulară și roșeață ce apare în preajma articulațiilor afectate.

Nodulii reumatoizi - Aproximativ 20% (potrivit statisticilor de peste hotare) dintre femeile care au poliartrita reumatoidă pot să dezvolte noduli reumatoizi. Aceștia sunt formațiuni ferme, că niște protuberanțe, care apar sub piele. Nodulii reumatoizi apar de multe ori pe zonele de pe corp unde se exercită presiune asupra pielii, cum ar fi coatele.

Potrivit Johns Hopkins Arthritis Center, între 20 și 30% dintre pacienții care suferă de artrită reumatoidă dezvoltă noduli reumatoizi, adică formațiuni ce au la baza un țesut tare, care se dezvoltă sub piele, în anumite puncte de presiune de pe corp. Nodulii reumatoizi apar nu doar pe coate, ci pot fi observați și pe alte zone de pe corp, cum ar fi degetele, de-a lungul coloanei vertebrale sau pe călcâie.

Manifestări extraarticulare - Boală poate avea simptome la nivelul gurii și ochilor, plămânilor și inimii. Poliartrita reumatoidă poate însemna că ochii și gură sunt zone uscate și iritate. Această iritatie poate afecta și gingiile, care pot avea un risc mai mare de infecție. Totodată, poliartrita reumatoidă poate duce la sensibilitate la lumina și la modificări ale vederii.

Plămânii pot deveni, în timp, inflamați și pot avea țesut cicatricial la pacienții care suferă de poliartrita reumatoidă, ceea ce poate duce la dificultăți respiratorii. Inflamatia poate afecta și inima, cât și vasele de sânge.

Inflamatia din jurul inimii poate provoca durere în piept sau febra, iar vasele de sânge inflamate pot deteriora pielea sau organele pacientelor.

Deformare - Inflamatia cronică provocată de poliartrita reumatoidă, pe termen lung, poate cauza degradarea cartilajului, a tendoanelor și a ligamentelor. În stadiile avansate, artrită reumatoidă poate duce la eroziunea oaselor și la deformarea articulațiilor. Un semn grăitor al poliartritei reumatoide severe sunt degetele de la mâini și de la picioare care sunt îndoite în unghiuri nenaturale. Deformarea poate afecta și încheieturile mâinilor, coatele, genunchii și gleznele.

Simptome la nivelul întregului corp - Poliartrita reumatoidă poate cauza și alte simptome la nivelul organismului, cum ar fi scăderea în greutate, limitarea mișcărilor pe care pacientul le face cu articulațiile, slăbiciunea musculară. Totodată, artrită reumatoidă poate avea un impact asupra sănătății mentale și asupra stării generale de sănătate. Persoanele cu poliartrita reumatoidă au un risc mai mare de oboseală și de depresie.

Reține!

Redoarea (înțepenirea) matinală a articulațiilor este un indicator puternic al poliartritei reumatoide. Înțepenirea articulațiilor poate dura 1 sau 2 ore, uneori chiar mai mult. Când boală este activă, articulațiile afectate devin roșii, umflate, dureroase și se simt calde la atingere (zona este roșie). În stadiile timpurii ale artritei reumatoide, articulațiile mici (de la mâini, încheieturi și picioare) sunt afectate primele.

Tumefacția articulară (umflarea articulațiilor) și durerea sunt și ele simptome importante ale poliartritei reumatoide. În timp, articulațiile mai mari de la genunchi, umeri, șolduri și coate pot fi afectate de boală. Simptomele artritei reumatoide "atacă" organismul în mod simetric, ceea ce înseamnă că dacă încheietura mâinii stângi este inflamată, există șanse mari că și încheietura dreapta să fie inflamată.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212