REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.3° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
18.3° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Ce spune Barna despre alegerile în două tururi

Ce spune Barna despre alegerile în două tururi

Replica API 11 decembrie 2019 | 00:00 403

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat marţi că îşi doreşte ca premierul Ludovic Orban să îşi angajeze răspunderea în ce priveşte alegerea primarilor în două tururi, adăugând că abordarea liberalilor pe această temă arată, de fapt, "cum intenţionează" ei să guverneze.

"În momentul acesta - când am văzut ce s-a întâmplat cu o guvernare eşuată complet, a PSD, şi cu un PNL care a venit pe mesajul de reformă, de schimbare, mesaj pe care l-am susţinut şi noi - în momentul acesta, decizia de primari în două tururi este aceea care arată cum sunt, de fapt, partidele şi cum intenţionează PNL să guverneze. E o oportunitate uriaşă să dea acel mesaj că, într-adevăr, sunt partidul care a pretins în campania electorală că reprezintă România care se modernizează şi se face bine. Dacă nu rezolvăm această problemă şi rămânem în acea logică de mică ciupeală, în care ne facem că încercăm, dar de fapt nu dorim să schimbăm lucrurile, electoratul va înţelege ce are de înţeles", a precizat liderul USR, pentru Realitatea Plus.

Dan Barna a adăugat că în cadrul întâlnirii pe care a avut-o luni cu preşedintele Klaus Iohannis, acesta i-a declarat în mod "explicit" că susţine alegerea primarilor în două tururi. Liderul USR a menţionat că, în aceste condiţii, angajarea răspunderii ţine de o decizie a PNL.

"Dincolo de asta, angajarea de răspundere presupune să vrea şi premierul Orban, să vrea şi PNL. (...) Eu vreau să îl cred pe premierul Orban şi, cumva, îi solicit să nu cedeze acestui şantaj care a apărut instantaneu dinspre PSD cu moţiunea de cenzură, în caz că ar merge pe primari în două tururi. Eu sunt convins că o astfel de moţiune nu va trece în acest moment, din multe motive legate de structura şi tipul de parlamentarism pe care îl avem în România", a spus el.

Barna a adăugat că alegerea primarilor într-un singur tur nu asigură suficientă legitimitate şi că modificarea sistemului actual reprezintă şi o dorinţă a societăţii civile.

"E dreptul cetăţenilor, la propriu, să aibă primari care să îi reprezinte. Când eşti ales ca primar cu 10-12% - sunt mulţime de primari aleşi cu 10-15% în ţară - aceea nu e legitimitate sau reprezentativitate. Şi nu e doar o dorinţă a USR sau a PNL - pentru că şi premierul Orban a spus că îşi doreşte lucrul acesta, a spus şi preşedintele - este o dorinţă a societăţii civile, a cetăţenilor. Or, lucru acesta se poate face în momentul de faţă pe două căi. Întrucât premierul a promis UDMR că nu va da ordonanţă, hai să rămânem în logica cuvântului dat. Şi noi avem în acordul politic cu PNL, semnat înainte de învestitură, că vom merge spre primari în două tururi. Deci mai avem calea parlamentară - şi există legea la Cameră - şi mai există şi varianta ca premierul să îşi asume acest proiect de lege, variantă despre care a a vorbit şi preşedintele", a spus el.

sursa: Agerpres

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu cunosc niciun HOT corupt si condamnat penal la USR, stiu doar ca daca USR nu facea o opozitie clara si vizibila lacoalitia penala PSD si ALDE, ne-ncalecau astia de ne lua drakul pe toti. Asa ca nu voi vota niciodata HOTII si penalii! Voi vota pe mai departe cu tot sufletul USR, pentru Romania pentru romani.
1
0
NOI vrem sa va dam muie la toti USR-istii.
3
1
Un partid de securisti care vor sa acapareze voturile prostimii si ale diaspora. Nu tine.
5
4
Pentru NOI VREM - NU AR FI MAI BINE CA "NOI VREM SA PLECAM DIN TARA !"
2
0
Urgent ANTICIPATE! Coalitie si guvern format din PNL, USR si PMP. Coalitia penala PSD, ALDE si UDMR a distrus justitia si statul de drept, au nenorocit tara! Out with them!
5
3
Pt astia de jos - nu conteaza ce vreti voi ci ce vor ei
0
4
De fapt motiunea va trece si va fi un prim pas al lui Iohannis spre aklegerile anticipate.
4
2
NOI VREM : Anularea tuturor pensiilor speciale. Eliminarea functionarilor publici pensionari. Reducerea numarului de functionari publici. Reducerea salariilor si pensiilor exagerat de mari. Reducerea numarului de parlamentari. Parlament unicameral.
5
4

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212