REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.7° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
12.7° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Ce spune IPS Teodosie despre cum se vor desfășura slujbele

Ce spune IPS Teodosie despre cum se vor desfășura slujbele

Replica API 12 mai 2020 | 00:00 1367

Institutul Național de Sănătate Publică a propus o serie de măsuri pentru lăcașurile de cult. Principalele măsuri au fost cuprinse într-un proiect de lege, adoptat luni, 11 mai, de Guvernul României. Parlamentul urmează să voteze acest proiect, căruia îi pot aduce și modificări. Între timp, este posibil ca Patriarhia Română să încheie un nou acord prin care să stabilească în ce condiții se pot oficia slujbele, dar și alte detalii.

''Măsuri de igienă am avut întotdeauna''

Rămâne de văzut câte dintre propunerile INSP, ce vizau lăcașurile de cult, vor deveni obligatorii după data de 15 mai. Potrivit propunerilor, ar urma ca slujbele să fie oficiate exclusiv în aer liber, preoții și enoriașii fiind nevoiți să poarte măști de protecție. De asemenea, s-a recomandat evitarea sărutării icoanelor și folosirea unei lingurițe de unică folosință pentru împărtășire.

"Noi oricum curățam icoanele și aveam grijă de ele și înainte. Măsuri de igienă am avut întotdeauna, fără alarme de boli, și să știți că nimeni nu s-a îmbolnăvit pentru că a sărutat icoanele. Deocamdată știm de acele propuneri, pentru slujbe în aer liber, însă doar atât. Nu s-a făcut deocamdată un acord, probabil va fi încheiat unul cu Patriarhia Română.", a declarat, pentru "Replica", ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

IPS Teodosie

"Activitatea cultelor religioase se exercită liber"

Proiectul adoptat luni de Guvern, care priveşte prevenirea şi combaterea efectelor epidemiei de COVID-19 după 15, a fost transmis către Parlament pentru dezbatere şi aprobare în regim de urgenţă. Proiectul de lege privind măsurile care vor fi adoptate după 15 martie prevede că se vor putea desfășura slujbe religioase, cu respectarea unor reguli de distanțare socială.

„Activitatea cultelor religioase se exercită liber, cu respectarea regulilor de disciplină sanitară stabilite de autoritățile cu atribuții în domeniu, inclusiv de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, cu consultarea Departamentului Cultelor. Se vor cuprinde măsuri privind accesul în lăcașele de cult, distanța minimă de siguranță precum și alte asemenea măsuri privind orice alte aspecte implicate de activitatea de exercitare a cultelor religioase, urmărind cu prioritate asigurarea prevenției și reducerea riscului de îmbolnăvire cu noul coronavirus SARS-Cov-2”, se arată în proiectul de lege adoptat, luni, de Guvern.

Documentul a fost trimis la Parlament, care urmează să-l voteze. Parlamentarii pot aduce însă modificări.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ruhaciumea poate fi facuta si im cimp Principala regila e sa foe facuta sincer din suflet cu evlavie. Nu se mentiomeaza nicaieri ca ii muisai in biserica,si sa ii dam tare cu luminari la 1leu bicata.Trebuiau scumpite si astea ca is muulte pe stoc.Jaaalnici popi.
1
0
dumnealui preainaltul sa se impartaseasca cu o lingurita cu care a impartasit toata saptamana fara sa o spele A cotcodacit atata pt slujbe cu credinciosi prezenti si nicaieri pe paman t nu a existat asa ceva legal dor el a vrut sa fie mai cu mot
7
2
Satana, sunteti o gasca de bulangii
8
2
Viermele asta nu viseaza decat la bani si la babele care sa-i pupe poala. O lichea penala care nu merita decat un sut in cur si putina puscarie. Nu multa, asa , doar vreo cativa ni!
12
2
slujbele se vor desfasura fara popi ... nu mai au bani de cauciucuri pt masinile aslea scumpa
7
2

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272