REPLICA ONLINE CONSTANTA

24° Constanța Dum., 8 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6846
24° Constanța Duminică, 8 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6846
 

Ce spune Ministrul Mediului despre procesul legat de exploatarea gazelor din Marea Neagră. Video

Ce spune Ministrul Mediului despre procesul legat de exploatarea gazelor din Marea Neagră. Video

Victor ROTARU 22 februarie 2024 | 00:00 1853

Greenpeace a dat în judecată Agenția pentru Protecția Mediului, alături de OMV Petrom și Romgaz, cărora le reproșează nereguli grave în aprobarea PUZ-ului pentru proiectul de exploatare a gazelor naturale Neptun Deep. Miza procesului este uriașă: zeci de miliarde de euro aduse, teoretic, la bugetul de stat al României, independența energetică a țării pentru cel puțin un deceniu și peste 9.000 de locuri de muncă în Constanța, beneficiara celei mai mari investiții din istoria acestui stat. Aflat într-o vizită de lucru la Constanța, Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a făcut câteva precizări legate de proces, spunând faptul că nu își face probleme că proiectul va fi sistat. 

Ce spune Ministrul Mediului despre procesul legat de exploatarea gazelor din Marea Neagra. VideoMircea Fechet

Greenpeace a dat în judecată autoritățile din Constanța, alături de OMV Petrom și Romgaz (companie de stat) pentru emiterea ilegală a PUZ-ului necesar proiectului Neptun Deep, de exploatare a celor 100-200 de miliarde de metri cubi de gaze din Marea Neagră. 

Greenpeace acuză APM Constanța 

Potrivit anunțului de pe site-ul său, ”Greenpeace cheamă în judecată autoritățile și companiile (OMV Petrom și Romgaz) pentru nereguli grave în procesul de aprobare a PUZ-ului dedicat proiectului de exploatare a gazelor din perimetrul Neptun Deep”.

Greenpeace susține că Agenția pentru Protecția Mediului Constanța a emis avizul de mediu cu încălcarea prevederilor legale. Avizul pentru infrastructura proiectului de la malul Mării Negre a fost eliberat fără efectuarea unor studii cruciale pentru aprecierea corectă a riscurilor implicate. APM Constanța a acordat avizul de mediu fără studiu de evaluare adecvată a impactului asupra mediului, fără studiile privind impactul asupra sănătății populației, corpurilor de apă, schimbărilor climatice și fără evaluarea impactului transfrontalier, astfel cum sunt solicitate prin reglementări naționale, unionale și internaționale”, arată Greenpeace în chemarea în judecată.

Ce spune Ministrul Mediului despre procesul legat de exploatarea gazelor din Marea Neagra. VideoImagini de la protestul Greenpeace

Ce spune Ministrul Mediului

Aflat într-o vizită de lucru la Constanța, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a transmis că are mare încredere în colegii din minister și nu are nici o emoție, fiind convins că judecătorii vor da dreptate Ministerului Mediului: „Am înțeles că există un proces, pe rolul Curții de Apel Constanța, un anumit ONG are o problemă cu acordul de mediu emis pentru exploatarea zăcământului de la Neptun Deep. Eu am foarte mare încredere în colegii mei de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, care au emis acel acord de mediu. Eu sunt convins că au citit foarte bine documentația și la emiterea actului de reglementare au ținut cont de prevederile legale în vederea protecției mediului. Nu am nici o emoție. Sunt convins că și judecătorii vor da dreptate Ministerului Mediului, în sensul în care vor constatat că am respectat toate procedurile legale în vigoare, dar nu aș vrea să-mi dau cu părerea despre chestiune care va fi soluționată de către judecători.

Ce spune Ministrul Mediului despre procesul legat de exploatarea gazelor din Marea Neagra. Video

20 de miliarde de euro la buget numai din taxe și 9.000 de locuri de muncă în Constanța

Înainte de anunțul Greenpeace, primele molecule de gaz din Neptun Deep ar fi urmat să intre pe conducte în 2027, iar România ar fi avut asigurate încasări la bugetul de stat de 20 de miliarde de euro numai din taxele aferente exploatării. Aici nu intră gazele propriu-zise și nici sutele de mii de constănțeni și români afectați direct de proiect, prin prisma celor 9.000 de noi angajați ce urmau să fie cooptați în proiect. 

În condițiile răsturnării ordinii mondiale a energiei, cu o Rusie extrem de agresivă și virtual pornită să invadeze teritorii și să desființeze țările care îi stau în cale, proiectul Neptun Deep constituie fără doar și poate unul dintre pilonii existențiali ai României. Mai mult ca sigur, Kremlinul are toate interesele din lume pentru sabotarea Neptun Deep și a României. Iar până la acțiuni militare ale Rusiei pe Marea Neagră, mai mult sau mai puțin posibile și probabile, o coincidență face ca o acțiune în instanță din partea unui ONG celebru să ceară oprirea deocamdată pașnică a acestui proiect.

Video:

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Latif Celzin nu se vede in fotografii. A intrat iar în concediu? Iar ii este frica de Ministrul Mediului? Marele șpăgar, Latif Celzin, îl așteaptă pe ministru la un proțap pe str. Sălcamilor din Constanta, acolo unde ii așteaptă și pe toți ,,băieții de cartier,, care îi aduc ,,atențiile,, in schimbul avizelor. Atențiile sunt primite de către soția dansului sau bunii lui prieteni. Greenpace, dacă vreți aviz favorabil directorul de la Apm primește de la apa plata, oua, peste, miei, curcani, carne,prajituri, torturi, lei, euro, dolari, vin de colecție, bere, țuică +++++ procedee. Foamea e mare in familiei capului de oaie
5
0
Cu siguranta ca nu romanii vor beneficia de aceste resurse si ,la fel ca in tarile pline de diamante ,metale rare si petrol,numai mafiile si tradatorii de tara,acoperiti de legi special croite vor face averi si vor continua sa-si bata joc de noi,asa cum este traditia romaneasca de fapt. Cum populatia este ocupata cu micii,manelele si cum sa-si faca selfie intre sticle si farfurii,nu va fi cine sa arate revolta. Ne ducem de rapa cand mai repede,cand mai domol.
1
0
Nu este, cumva, vorba de "Rosia Marea Neagra"???? Doar "cocologistii" înroșesc tot (căci lor nu li se înroșește obrazul când vad distrugerea spatiilor verzi, iar desertificarea "eoliano-ponosolarista" nu le da de gandit)!!!
2
6
Oare ministrul mediului de ce are incredere in angajatii APMului Constanta daca pentru un asemenea proiect de importanta nationala nu au solicitat evaluarea adecvata EA si cei de la ABDL Constanta impactul asupra corpurilor de apa SEICA? Vreti parerea unuia cu experienta, cred ca stiau ca nerespectand procedura conform legilor de mediu nationale si cele impuse de UE se ajunge la blocarea proiectului. Cred ca serviciile si cei interesati trebuie sa faca lumina, nu cumva nu rusii sunt de vina ci functionarii nostri? Nu numai rusii nu vor sa apara un alt producator mare de gaze in Europa, norvegienii, olandezii, turcii, tarile din golf, Azerbaijanul si altii nu doresc exploatarea gazelor de catre Romania. Ministrul Fechete sa reia procedura in regim de urgenta cu un consortiu de firme accreditate si experienta de lucru in mediul marin care sa copteze ca si colaboratori, Institutul Antipa, Geoecomar, universitati romanesti si straine si 6-7 luni sa faca studiile necesare.
6
1

REPLICA


LOTO

6/49
3417262547
5/49
153224403139
joker
22178279