REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Ce spune rechizitoriul DNA Constanţa despre manevrele la reabilitarea Tropaeum Traiani şi Capidava

Ce spune rechizitoriul DNA Constanţa despre manevrele la reabilitarea Tropaeum Traiani şi Capidava

Replica API 22 aprilie 2016 | 14:56 932

Nepotisme, firme fantomă, transferuri şi supraevaluări

Nepotisme, firme fantomă, transferuri şi supraevaluări

Mai mulţi administratori de firme au fost trimişi în judecată marţi, 19 aprilie 2016, de procurorii Serviciului Teritorial Constanţa al DNA, într-un dosar privind comiterea unor infracţiuni în legătură cu reabilitarea Tropaeum Traiani şi cetăţii Capidava. Au fost deferiţi justiţiei Constantin Dima - administrator al SC Mara Construct SRL, Toma Mihai - administrator al SC Eva Solution SRL, Khalid Ouahmane - administrator al SC Nord Colorado SRL, Marian Enache Cristea - administrator al SC Nicotrans Eurologistic SRL şi SC Professional Equipment Solutions SR, Marian Iulian Dumitru - administrator al SC Clasic Confort Internaţional SRL şi Lucian Petrache. La mijloc este vorba despre documente false, atragere de bani în mod fraudulos, cât şi altele.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii constănţeni, în fapt, Constantin Dima - administratorul SC Mara Construct SRL, a făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului la Consiliul Judeţean Constanţa cu privire la numărul angajaţilor. Ulterior, acesta a prezentat documente false şi inexacte cu efectul obţinerii pe nedrept a sumei de 10.881.534,1 lei, provenită din bugetul general al UE (8.911.085,77 lei), din bugetul de stat (1.362.781,94 lei) şi din bugetul judeţului Constanţa (607.666,39 lei), în cadrul executării proiectului Reabilitare Monument Triumfal Tropaeum Traiani.

În perioada mai 2012 - iulie 2013 a înregistrat în contabilitate cheltuieli nereale reprezentând sumele facturate de SC Nord Colorado SRL, administrată de Ouahmane Khalid (cercetaţi şi ei în cauză) pentru operaţiuni comerciale în fapt inexistente, diminuând astfel baza impozabilă şi deducând fără drept TVA, cu efectul prejudicierii bugetului de stat cu suma de 1.125.013,63 lei, reprezentând taxă pe valoarea adăugată în sumă de 675.008,18 lei şi impozit pe profit în sumă de 450.005,45 lei.

Banii obţinuţi pe nedrept din bugetul general al Uniunii Europene, au fost transferate, în scopul disimulării originii lor ilicite, de către SC Mara Construct SRL şi Dima Constantin, către inculpata SC Nord Colorado SRL, care împreună cu inculpatul Ouhmane Khalid le-a transferat către inculpata SC Nicotrans Eurologistic SRL din contul căreia au fost retrase de către inculpatul Enache Cristea Marian, prin utilizarea unor borderouri de achiziţii produse şi deşeuri metalice în care au fost consemnate date nereale, precum şi către inculpata SC Clasic Confort International SRL, din contul căreia au fost retrase, în aceeaşi modalitate, de către inculpatul Dumitru Marian Iulian.

După ce transferau banii din bugetul UE din cont în cont, indivizii prezentau documente false la CJC

După ce a urmat lanțul transferurilor din cont în cont, în perioada 18.05.2015-10.09.2015, Dima Constantin a folosit, din nou, la Consiliul Județean Constanța documente false şi inexacte cu efectul obținerii pe nedrept a sumei de 26.552.660,9 lei, provenită din bugetul general al UE, în cadrul executării proiectului Restaurarea, consolidarea, protecţia, conservarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava.

La fel s-a întâmplat și aici, Dima înregistrând în contabilitate, în perioada mai sus menționată, cheltuieli nereale reprezentând sumele facturate de SC Professional Equipment Solutions SRL pentru operațiuni comerciale în fapt inexistente, diminuând astfel baza impozabilă şi deducând fără drept taxa pe valoare adăugată, cu efectul prejudicierii bugetului de stat cu suma totală de 3.659.373,44 lei, reprezentând taxa pe valoarea adăugată în sumă de 2.195.624,06 lei şi impozit pe profit în sumă de 1.463.749,38 lei.

Și înregistrările și transferurile au continuat, fiind folosite chiar și firme fantomă, respectiv SC Eva Solution SRL. Astfel, începând din luna aprilie 2012, Dima Constantin, SC Mara Construct SRL și Petrache Lucian au constituit un grup infracțional organizat al cărui scop l-a constituit comiterea mai multor infracțiuni de evaziune fiscală și spălare a banilor, la care au aderat apoi Enache Cristea Marian, SC Nicotrans Eurologistic SRL, Dumitru Marian Iulian, SC Clasic Confort International SRL, Ouahmane Khalid, SC Nord Colorado SRL, Mihai Toma, SC Eva Solution SRL și SC Professional Equipment Solutions SRL, contribuind în dife rite modalităţi la comiterea infracțiunilor scop.

Firma Mara Construct, expertă în prețuri fabuloase!

Firma Mara Construct a fost înființată în 2007 și, potrivit informațiilor noastre, în 2014, asociat unic era Maria Cătălina Lăpăduş, fina de cununie a lui Nicușor Constantinescu, iar administrator nimeni altul decât Constantin Dima. După anul 2010, potrivit rechizitoriului DNA Constanța, SC Mara Construct SRL a câştigat numeroase contracte pentru execuţii de lucrări, finanţate din fonduri publice, în cadrul cărora autoritatea contractantă era Consiliul Judeţean Constanţa. Astfel, SC Mara Construct SRL a executat lucrări pentru reabilitarea Monumentului Triumfal Tropaeum Traiani, a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie şi a cetăţii Capidava, precum şi mai multe lucrări de dirigenţie de şantier, toate finanţate de către Consiliul Judeţean Constanţa.

"Costurile cu realizarea proiectului Restaurarea, protecția, conservarea și punerea în valoare a sitului arheologic cetatea Capidava au fost supraevaluate de către reprezentanţii Consiliului Judeţean Constanţa. Rezultă aceasta nu doar din împrejurarea că toţi ceilalţi ofertanţi au propus preţuri apropiate, situate la nivelul de aproximativ jumătate din preţul oferit SC Mara Construct SRL ci şi din aceea că, astfel cum rezultă din concluziile raportului de constatare tehnico-ştiinţifică întocmit în cauză, în perioada 03.07.2015 –26.10.2015 SC Mara Construct SRL a virat, din fondurile plătite de la Consiliul Judeţean Constanţa, către o societate de tip fantomă, respectiv SC Professional Equipment Solutions SRL, suma de aproximativ 8 milioane de lei (7.899.993,60 lei), din totalul de 11.344.057,66 lei facturaţi, doar în aceeaşi perioadă, de firma fantomă, în temeiul unor relaţii comerciale fictive, inexistente în realitate.

Prin urmare, doar în baza facturilor emise în perioada 03.07.2015 –26.10.2015 de către SC Professional Equipment Solutions SRL, SC Mara Construct SRL urma să plătească, din sumele încasate de la Consiliul Judeţean, aproape un sfert din valoarea proiectului, aceste plăţi nereprezentând contravaloarea unor mărfuri sau servicii. Această supraevaluare s-a realizat prin intermediul notei justificative privind estimarea valorii contractului de achiziţie nr.16824/20.08.2013, întocmită de (...)şi aprobată de Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, (...), prin intermediul căreia (...) a arătat că estimarea bugetului proiectului corespundea cu preţurile pieţei de la momentul respectiv iar valoarea maximă de achiziţie a lucrărilor a fost stabilită la nivelul valorii estimate de 56.051.824 lei fără TVA (...).La momentul întocmirii acestei note justificative, prin care (...) atesta, printre altele că, preţul blocurilor de piatră („moloane”), utilizate de către SC Mara Construct SRL la reabilitarea cetăţii Capidava, de 3.107,30 lei/mc corespundea cu preţurile actuale de pe piaţă era în derulare şi proiectul privind reabilitarea Monumentului Triumfal Tropaeum Traiani.

În executarea acestui contract, atribuit SC Mara Construct SRL de o comisie condusă tot de către (...), societatea inculpată deconta de la Consiliul Judeţean Constanţa contravaloarea moloanelor folosite în construcţii, la un preţ de doar 1.161,011 lei/mc. În raport de preţul practicat de SC (...) SRL (1.161,011 lei/mc) şi de cel practicat de SC Mara Construct SRL (3.107,30 lei/mc), pentru cantitatea de 4780,60 mc, prevăzută în devizul proiectantului, rezultă o diferenţă de 9.658.694,80 lei, doar pentru acest articol de deviz. La rândul ei, după începerea lucrărilor SC Mara Construct SRL a achiziţionat moloanele necesare operaţiunilor de reabilitare a cetăţii Capidava, de la SC (...) SA, la un preţ de 1.000 lei/mc, plus TVA (...). Prin urmare, preţul real al pieţei pentru produsul respectiv era în jurul valorii de 1.100 –1.200 lei/mc, ", potrivit rechizitoriului DNA. Și acesta este doar un exemplu, "practica" fiind folosită în mai toate lucrările.

Consiliul Judeţean Constanţa a comunicat în cursul urmăririi penale că se constituie parte civilă în procesul penal, cu suma de 36.927.468,87 lei, care reprezintă prejudiciul provocat prin faptele comise în legătură cu proiectul „Restaurarea, consolidarea, protecţia, conservarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava”.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367