rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 11 august
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Nepotisme, firme fantomă, transferuri şi supraevaluări

Ce spune rechizitoriul DNA Constanţa despre manevrele la reabilitarea Tropaeum Traiani şi Capidava

Mai mulţi administratori de firme au fost trimişi în judecată marţi, 19 aprilie 2016, de procurorii Serviciului Teritorial Constanţa al DNA, într-un dosar privind comiterea unor infracţiuni în legătură cu reabilitarea Tropaeum Traiani şi cetăţii Capidava. Au fost deferiţi justiţiei Constantin Dima - administrator al SC Mara Construct SRL, Toma Mihai - administrator al SC Eva Solution SRL, Khalid Ouahmane - administrator al SC Nord Colorado SRL, Marian Enache Cristea - administrator al SC Nicotrans Eurologistic SRL şi SC Professional Equipment Solutions SR, Marian Iulian Dumitru - administrator al SC Clasic Confort Internaţional SRL şi Lucian Petrache. La mijloc este vorba despre documente false, atragere de bani în mod fraudulos, cât şi altele.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii constănţeni, în fapt, Constantin Dima - administratorul SC Mara Construct SRL, a făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului la Consiliul Judeţean Constanţa cu privire la numărul angajaţilor. Ulterior, acesta a prezentat documente false şi inexacte cu efectul obţinerii pe nedrept a sumei de 10.881.534,1 lei, provenită din bugetul general al UE (8.911.085,77 lei), din bugetul de stat (1.362.781,94 lei) şi din bugetul judeţului Constanţa (607.666,39 lei), în cadrul executării proiectului Reabilitare Monument Triumfal Tropaeum Traiani.

În perioada mai 2012 - iulie 2013 a înregistrat în contabilitate cheltuieli nereale reprezentând sumele facturate de SC Nord Colorado SRL, administrată de Ouahmane Khalid (cercetaţi şi ei în cauză) pentru operaţiuni comerciale în fapt inexistente, diminuând astfel baza impozabilă şi deducând fără drept TVA, cu efectul prejudicierii bugetului de stat cu suma de 1.125.013,63 lei, reprezentând taxă pe valoarea adăugată în sumă de 675.008,18 lei şi impozit pe profit în sumă de 450.005,45 lei.

Banii obţinuţi pe nedrept din bugetul general al Uniunii Europene, au fost transferate, în scopul disimulării originii lor ilicite, de către SC Mara Construct SRL şi Dima Constantin, către inculpata SC Nord Colorado SRL, care împreună cu inculpatul Ouhmane Khalid le-a transferat către inculpata SC Nicotrans Eurologistic SRL din contul căreia au fost retrase de către inculpatul Enache Cristea Marian, prin utilizarea unor borderouri de achiziţii produse şi deşeuri metalice în care au fost consemnate date nereale, precum şi către inculpata SC Clasic Confort International SRL, din contul căreia au fost retrase, în aceeaşi modalitate, de către inculpatul Dumitru Marian Iulian.

După ce transferau banii din bugetul UE din cont în cont, indivizii prezentau documente false la CJC

După ce a urmat lanțul transferurilor din cont în cont, în perioada 18.05.2015-10.09.2015, Dima Constantin a folosit, din nou, la Consiliul Județean Constanța documente false şi inexacte cu efectul obținerii pe nedrept a sumei de 26.552.660,9 lei, provenită din bugetul general al UE, în cadrul executării proiectului Restaurarea, consolidarea, protecţia, conservarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava.

La fel s-a întâmplat și aici, Dima înregistrând în contabilitate, în perioada mai sus menționată, cheltuieli nereale reprezentând sumele facturate de SC Professional Equipment Solutions SRL pentru operațiuni comerciale în fapt inexistente, diminuând astfel baza impozabilă şi deducând fără drept taxa pe valoare adăugată, cu efectul prejudicierii bugetului de stat cu suma totală de 3.659.373,44 lei, reprezentând taxa pe valoarea adăugată în sumă de 2.195.624,06 lei şi impozit pe profit în sumă de 1.463.749,38 lei.

Și înregistrările și transferurile au continuat, fiind folosite chiar și firme fantomă, respectiv SC Eva Solution SRL. Astfel, începând din luna aprilie 2012, Dima Constantin, SC Mara Construct SRL și Petrache Lucian au constituit un grup infracțional organizat al cărui scop l-a constituit comiterea mai multor infracțiuni de evaziune fiscală și spălare a banilor, la care au aderat apoi Enache Cristea Marian, SC Nicotrans Eurologistic SRL, Dumitru Marian Iulian, SC Clasic Confort International SRL, Ouahmane Khalid, SC Nord Colorado SRL, Mihai Toma, SC Eva Solution SRL și SC Professional Equipment Solutions SRL, contribuind în dife rite modalităţi la comiterea infracțiunilor scop.

Firma Mara Construct, expertă în prețuri fabuloase!

Firma Mara Construct a fost înființată în 2007 și, potrivit informațiilor noastre, în 2014, asociat unic era Maria Cătălina Lăpăduş, fina de cununie a lui Nicușor Constantinescu, iar administrator nimeni altul decât Constantin Dima. După anul 2010, potrivit rechizitoriului DNA Constanța, SC Mara Construct SRL a câştigat numeroase contracte pentru execuţii de lucrări, finanţate din fonduri publice, în cadrul cărora autoritatea contractantă era Consiliul Judeţean Constanţa. Astfel, SC Mara Construct SRL a executat lucrări pentru reabilitarea Monumentului Triumfal Tropaeum Traiani, a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie şi a cetăţii Capidava, precum şi mai multe lucrări de dirigenţie de şantier, toate finanţate de către Consiliul Judeţean Constanţa.

"Costurile cu realizarea proiectului Restaurarea, protecția, conservarea și punerea în valoare a sitului arheologic cetatea Capidava au fost supraevaluate de către reprezentanţii Consiliului Judeţean Constanţa. Rezultă aceasta nu doar din împrejurarea că toţi ceilalţi ofertanţi au propus preţuri apropiate, situate la nivelul de aproximativ jumătate din preţul oferit SC Mara Construct SRL ci şi din aceea că, astfel cum rezultă din concluziile raportului de constatare tehnico-ştiinţifică întocmit în cauză, în perioada 03.07.2015 –26.10.2015 SC Mara Construct SRL a virat, din fondurile plătite de la Consiliul Judeţean Constanţa, către o societate de tip fantomă, respectiv SC Professional Equipment Solutions SRL, suma de aproximativ 8 milioane de lei (7.899.993,60 lei), din totalul de 11.344.057,66 lei facturaţi, doar în aceeaşi perioadă, de firma fantomă, în temeiul unor relaţii comerciale fictive, inexistente în realitate.

Prin urmare, doar în baza facturilor emise în perioada 03.07.2015 –26.10.2015 de către SC Professional Equipment Solutions SRL, SC Mara Construct SRL urma să plătească, din sumele încasate de la Consiliul Judeţean, aproape un sfert din valoarea proiectului, aceste plăţi nereprezentând contravaloarea unor mărfuri sau servicii. Această supraevaluare s-a realizat prin intermediul notei justificative privind estimarea valorii contractului de achiziţie nr.16824/20.08.2013, întocmită de (...)şi aprobată de Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, (...), prin intermediul căreia (...) a arătat că estimarea bugetului proiectului corespundea cu preţurile pieţei de la momentul respectiv iar valoarea maximă de achiziţie a lucrărilor a fost stabilită la nivelul valorii estimate de 56.051.824 lei fără TVA (...).La momentul întocmirii acestei note justificative, prin care (...) atesta, printre altele că, preţul blocurilor de piatră („moloane”), utilizate de către SC Mara Construct SRL la reabilitarea cetăţii Capidava, de 3.107,30 lei/mc corespundea cu preţurile actuale de pe piaţă era în derulare şi proiectul privind reabilitarea Monumentului Triumfal Tropaeum Traiani.

În executarea acestui contract, atribuit SC Mara Construct SRL de o comisie condusă tot de către (...), societatea inculpată deconta de la Consiliul Judeţean Constanţa contravaloarea moloanelor folosite în construcţii, la un preţ de doar 1.161,011 lei/mc. În raport de preţul practicat de SC (...) SRL (1.161,011 lei/mc) şi de cel practicat de SC Mara Construct SRL (3.107,30 lei/mc), pentru cantitatea de 4780,60 mc, prevăzută în devizul proiectantului, rezultă o diferenţă de 9.658.694,80 lei, doar pentru acest articol de deviz. La rândul ei, după începerea lucrărilor SC Mara Construct SRL a achiziţionat moloanele necesare operaţiunilor de reabilitare a cetăţii Capidava, de la SC (...) SA, la un preţ de 1.000 lei/mc, plus TVA (...). Prin urmare, preţul real al pieţei pentru produsul respectiv era în jurul valorii de 1.100 –1.200 lei/mc, ", potrivit rechizitoriului DNA. Și acesta este doar un exemplu, "practica" fiind folosită în mai toate lucrările.

Consiliul Judeţean Constanţa a comunicat în cursul urmăririi penale că se constituie parte civilă în procesul penal, cu suma de 36.927.468,87 lei, care reprezintă prejudiciul provocat prin faptele comise în legătură cu proiectul „Restaurarea, consolidarea, protecţia, conservarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava”.

Liliana CHIRU

vineri, 22 aprilie 2016468
GANDUL.RO
Ce a găsit o tânără într-un burger McChicken de la McDonald’s
Comentarii
mai mult...Replica
11 aug 23:26ReplicaMirela Matichescu nu scapă de probleme, după ce a ridicat ilegal o construcție pe plajă

Firma Noche Caliente SRL, deţinută de fostul secretar al judeţului Constanţa, pesedista Mirela Matichescu, duce o...551

11 aug 00:35ReplicaO fostă angajată la Protecția Consumatorului a ajuns în conducerea ANR476
11 aug 23:31ReplicaMarian Mitrea și Valentin Ionescu, printre fruntașii de pe lista rușinii cu datorii la ANAF249
11 aug 00:32ReplicaO femeie din Cumpăna a retrăit vremurile comunismului la o pizzerie

În încercarea de a realiza o petrecere cât mai frumoasă pentru fiica ei, o femeie din Cumpăna a ales Pizzeria Mario...438

11 aug 00:26ReplicaGoidea: Aglomerările de la intrare în Port sunt lucruri normale!207
11 aug 00:23ReplicaAflat într-un club la Costinești, Puya a dăruit unui client o sticlă de vodcă! Video200
11 aug 23:15ReplicaFeodor, 5 ani de închisoare cu executare la rejudecarea dosarului de spălare de bani

Robert Iulian Feodor a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală...230

11 aug 00:19ReplicaDupă Tyga, încă un mega-star vine la Mamaia389
11 aug 00:17ReplicaFenomen astronomic uluitor ce nu trebuie ratat pe cerul Constanței225
11 aug 00:16ReplicaProfesorii nu mai au voie să facă meditații cu elevii de la clasă. Cum vor fi verificați aceștia

Profesorii nu mai au voie să facă meditații cu elevii de la clasă prevede proiectul legii învățământului...281

11 aug 00:16ReplicaCompania Petrolieră din Azerbaijan deschide o benzinărie în Lazu217
11 aug 00:15ReplicaCare sunt cele mai periculoase porțiuni de pe litoralul românesc187
Vremea
18.6°18.6° - 19° joi, 11 august 2022
ConstanțaUmiditate: 75%
Vânt: 8.5 m/s
Presiune: 1014 milibari

Loto
6/499321764111
5/402761036349
joker418453347
Horoscop
mai mult...SPSportRT
11 aug 00:00SportDan Petrescu, înaintea meciului cu Şahtior Soligorsk: Inspiraţia şi norocul vor decide calificarea

Antrenorul echipei de fotbal CFR Cluj, Dan Petrescu, a declarat, miercuri seara, într-o conferinţă de presă, că...83

11 aug 23:40SportTenis: Simona Halep s-a calificat în optimi la Toronto

Jucătoarea română de tenis Simona Halep s-a calificat în optimile de finală ale turneului WTA 1.000 de la Toronto,...138

11 aug 23:36SportFotbal: Antrenorul Adrian Mutu şi-a prelungit contractul cu FC Rapid până în 2025

Antrenorul Adrian Mutu, instalat la conducerea tehnică a echipei FC Rapid în luna martie a acestui an, şi-a prelungit...181

11 aug 23:25SportCupa Mondială 2022 ar putea începe mai devreme - Situație neobișnuită la turneul din Qatar

Turneul final al ​Cupei Mondiale din Qatar va începe cu o zi mai devreme decât era programat, dacă biroul de...223

Local
11 aug 00:01LocalRazii la Constanța! A curs cu amenzi

La data de 9 august a.c., polițiști din cadrul Poliției municipiului Mangalia, Biroului de Poliție Vama Veche - 2...394

11 aug 00:02LocalAccident cu victimă, în dreptul localității Ovidiu

...522

11 aug 00:03LocalLaurențiu Bădescu, fostul șef al Ambulanței, cercetat penal la sesizarea ANI!

3017

11 aug 00:01LocalProgramul casieriilor RAJA de Sfânta Maria!

RAJA S.A. aduce la cunoștința tuturor abonaților că luni – 15 august 2022, casieriile RAJA și compartimentele...189

11 aug 00:01LocalO nouă ediție „Dancing with the stars” vă așteaptă cu spectacole inedite de film, muzică și dans

Proiectul organizat de Direcția de Cultură, Educație, Sport, Turism din cadrul Primăriei Municipiului Constanța și...234

11 aug 00:03LocalEl este cel de-al cincilea pasager din mașina morții de la Cobadin

Un grav accident a avut loc în cursul nopții de 4 spre 5 august a.c., în comuna Cobadin. Patru tineri, cu vârstele...4036

11 aug 00:02LocalAu fost reluate căutările celor 2 persoane dispărute în mare, la Costinești

Căutările celor 2 persoane dispărute în mare, la Costinești, au fost reluate în cursul dimineții de miercuri, 10...651

11 aug 00:02LocalSeceta a afectat o zonă strict protejată şi caii sălbăticiţi din Deltă

Zona strict protejată Sărături-Murighiol şi caii sălbăticiţi din pădurea Letea au fost afectaţi din cauza...333

11 aug 00:14LocalAfaceristul Florin Madar a ”pus ochii” pe activele THR Marea Neagră

1224

Politică
11 aug 00:04PoliticăPonta: „Eu propun să dăm pastilele de iod doar «focilor fericite» - ei trebuie să supraviețuiască“

Fostul premier Victor Ponta consideră că se discută prea mult despre pastilele de iod și prea puțin despre criza...193

11 aug 00:04PoliticăBudăi: Numărul cetăţenilor ucraineni cu contracte de muncă în România a ajuns la 6.431

Numărul cetăţenilor ucraineni cu contracte de muncă în România a ajuns, miercuri, la 6.431, a declarat ministrul...150

11 aug 00:05PoliticăLiderul senatorilor PNL: Marcel Ciolacu bagă bățul prin gard

260

11 aug 00:05PoliticăCiucă: Suplimentăm cu un miliard de lei bugetul investiţiilor importante în economie

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, că în continuare se desfăşoară analize la nivelul fiecărui minister...206

11 aug 00:05PoliticăANAF vrea să-l execute silit pe George Simion

ANAF încearcă să-l execute silit pe George Simion, după ce mai multe amenzi primite de acesta în timpul pandemiei...534

11 aug 00:05PoliticăRobert Negoiţă şi mai mulţi directori şi funcţionari din Primăria sectorului 3, trimişi în judecată de DNA

414

Interviuri
23 iun 00:14InterviuriCristian Cîrjaliu circulă cu mașina electrică, ca să facă economie la combustibil. Video

Cristian Cîrjaliu, primarul din Agigea, a revenit în studioul Replica pentru a dezbate subiecte de interes local și...3485

21 iun 00:08InterviuriEugen Teodorovici se pregătește pentru președinția României. Video

Eugen Teodorovici a vorbit, în partea a doua a interviului acordat ziarului Replica, despre liberalizarea pieței...2718

20 iun 00:03InterviuriBombă! Eugen Teodorovici: Spitalul Județean Constanța nu e sigur; la primul cutremur, pică! Video

4932

24 mai 00:05InterviuriCristinel Dragomir: PSD Constanța nu mai există din vina celor care îl conduc! Video

A fost două mandate vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, dar și președinte interimar, după reținerea...5259

20 mai 00:11InterviuriLungoci: Făgădău a fost un bun manager, despre Mazăre am o reţinere... Video

Deputatul PSD, Lucian Lungoci, s-a aflat în studioul Replica de Constanţa, joi, 19 mai, unde a discutat despre legea...4112

19 mai 00:12InterviuriMohammad Murad: Nu m-am predat lui Cristian Radu și nu mă voi preda! VIDEO

8344

Monden
11 aug 11:58MondenCelebrul balerin Sergei Polunin şi-a tatuat alte două imagini cu Putin

Originar din Ucraina şi unul dintre cei mai buni balerini din lume, Sergei Polunin a fost adesea numit rebel. Acum a...93

11 aug 00:00MondenJohnny Depp va fi din nou imaginea parfumului 'Sauvage' de la Dior după câştigarea procesului de defăimare

Johnny Depp, vedeta seriei de filme ''Pirates of the Caribbean'', în vârstă de 59 de ani, pare să fie într-o...80

11 aug 00:00MondenOzzy Osbourne, apariţie surpriză la ceremonia de închidere a Jocurilor Commonwealth-ului

76

11 aug 00:00MondenAna Baniciu, zeița litoralului! Senzuală, în bikini, s-a lăsat pozată de iubitul ei

Ana Baniciu este mai hot ca o zi de vară! Asta demonstrează ultimele imagini pe care le-a postat pe contul de...93

11 aug 00:00MondenFiica lui Will Smith, despre conflictul din noaptea decernării premiilor Oscar

Willow Sith, fiica lui Will Smith cu Jada Pinkett Smith, a rupt tăcerea despre conflictul care a dat peste cap...89

11 aug 00:00MondenDramă la Hollywood! Celebru actor american, acuzat de furt și intrare prin efracție!

Actorul american Ezra Miller a fost acuzat de furt prin efracție după ce a intrat într-o casă din statul Vermont și...89

11 aug 00:00MondenActriţa Anne Heche, în comă după gravul accident de maşină în care a fost implicată

Actriţa de la Hollywood Anne Heche era luni în continuare spitalizată în stare critică, comatoasă şi conectată...95

11 aug 00:00MondenCântăreţul, compozitorul şi producătorul Lamont Dozier, un uriaş al muzicii soul, a murit la 81 de ani

Lamont Dozier, unul dintre cei mai importanţi cantautori şi producători de muzică soul, care a colaborat cu The...77

11 aug 11:37MondenBianca Drăgușanu a încins spiritele pe plaja de la Mamaia

1576

Mapamond
11 aug 00:00MapamondUE: Numărul noilor permise de şedere a crescut în 2021 la nivelurile pre-pandemice

Numărul noilor permise de şedere emise în Uniunea Europeană a urcat anul trecut la nivelurile de dinaintea pandemiei...82

11 aug 00:00MapamondUcraina: Peste 3.000 de civili au fost evacuaţi din estul ţării în ultima săptămână

Peste 3.000 de civili au fost evacuaţi din regiunea Doneţk, aflată în estul Ucrainei, după ce autorităţile au...75

11 aug 00:00MapamondRepublica Dominicană: Doi mineri salvaţi după ce au fost blocaţi 10 zile în subteran

70

11 aug 00:00MapamondZelenski: Războiul Rusiei împotriva Ucrainei trebuie să se încheie cu eliberarea Crimeii

Conflictul cu Rusia nu se va încheia până când Peninsula Crimeea de la Marea Neagră, care a fost anexată de...83

11 aug 00:00MapamondStatele Unite pun capăt măsurilor migratorii contestate ale lui Trump

Departamentul de Securitate Internă al Statelor Unite a anunţat luni seara că pune capăt unei politici din epoca...77

11 aug 00:00MapamondPopulaţia Japoniei scade într-un ritm record

Populaţia Japoniei scade şi îmbătrâneşte într-un ritm record - la începutul anului, statul insular avea doar...84

11 aug 11:38MapamondExplozii puternice în zona unei baze aeriene ruseşti din Crimeea

Trei martori oculari au declarat marţi agenţiei Reuters că au auzit explozii puternice şi au observat o coloană de...332

10 aug 00:00MapamondNegocierile de la Viena privind acordul nuclear cu Iranul au luat sfârşit, textul final rămâne de aprobat

Negocierile de la Viena pentru reluarea acordului nuclear dintre puterile internaţionale şi Iran au luat sfârşit...234

10 aug 00:00MapamondNouă condamnare la închisoare pe viaţă în cazul uciderii joggerului afro-american Ahmaud Arbery

262

Sănătate
11 aug 00:00SănătateRafila acuză politizarea problemei iodului: 'Avem vocaţia de a compromite măsurile de sănătate publică'

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că discuţia despre iodura de potasiu a fost politizată în mod...75

11 aug 00:00SănătateAntibioticele trebuie evitate pe cât posibil în cazul copiilor mici

O cercetare recentă realizată pe șoareci a scos la iveală faptul că expunerea timpurie la antibiotice poate avea...80

11 aug 00:00SănătateEuroparlamentar, scandalizat de apelul lui Rafila privind iodura de potasiu

85

11 aug 00:00SănătateSemne ascunse ale nivelului ridicat de zahăr din sânge pe care le puteți vedea pe picioare

A fi diabetic poate fi o experiență chinuitoare, deoarece boala vine cu o mulțime de boli și afecțiuni care se...79

11 aug 00:00SănătateCum să pierzi grăsimea viscerală: două exerciții care „ard imediat” grăsimea de pe burtă

Grăsimea viscerală este o parte importantă a corpului, deoarece ajută la izolarea și protejarea organelor. Cu toate...88

11 aug 00:00SănătateAi celulită? Iată cum scapi de ea cu metode simple

Tratamentele de îndepărtarea celulitei sunt în creștere pe măsură ce tot mai mulți oameni se luptă să mențină...84

11 aug 00:00SănătateCum trebuie tratate tumorile rinichiului

Tumorile care se dezvoltă la nivelul unuia dintre rinichi pot fi de natură benignă sau malignă. De multe ori,...78

11 aug 00:00SănătateComisia Europeană a rezervat 15 milioane de doze din noul vaccin Moderna

Comisia Europeană (CE) a rezervat, la compania americană în domeniul biotehnologiei Moderna, 15 milioane de doze...77

11 aug 00:00SănătateINSP: 253 de secvenţieri ale SARS-CoV-2, raportate în ultima săptămână

82

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT